Idei pentru saptamana "Scoala altfel"

   

Parintii, profesorii si elevii trebuie sa decida cat de curand ce vor face in saptamana denumita "Scoala altfel". Potrivit indicatiilor Ministerului Educatiei, in cadrul acestei saptamani, fixata in intervalul 2-6 aprilie, trebuie sa desfasoare activitati care sa raspunda intereselor si preocuparilor copiilor, sa le puna in valoare talentele si sa ii stimuleze sa participe la diverse actiuni, in contexte nonformale.

"Unitatile de invatamant trebuie sa centralizeze propunerile venite si sa le transforme intr-un program. Nu au o data limita, dar aceasta activitate se deruleaza acum. Noi vom impune un termen pentru transmiterea documentelor pentru avizare la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau", a explicat prof. Cristian Cuciac, inspector scolar general adjunct. Pentru a ajunge la forma finala a propunerii, directorii unitatilor trebuie sa "culeaga" ideile elevilor la orele de dirigintie, dar si ale cadrelor didactice. Pasul urmator sunt dezbaterile in colectivele de elevi, in consiliul elevilor, cel profesoral, comitetul de parinti. Abia dupa aceste dezbateri, votul final se da in consiliul de administratie.

Proiecte in scoala sau in parteneriat

In cadrul acestei saptamani se pot derula activitati in interiorul unitatii, dar si in afara ei, in colaborare cu alte scoli. La CN "Gheorghe Vranceanu", s-a conturat deja un program. "In prima zi din aceasta saptamana vom face deplasarea traditionala la colaboratorii din Focsani, in cadrul proiectului *Unirea cu Vranceanu*. In celelalte zile, ne vom organiza pe module. Fiecare cadru didactic sau mai multe au gandit diverse programe, iar elevii vor putea alege intre ele", sustine directorul, prof. Gabriel Andrei.

Activitati diverse

Tipurile de activitati pot fi culturale, sportive, tehnico-stiintifice, sportive, pentru cetatenie democratica, educatie pentru sanatate, de educatie ecologica, educatie rutiera. "Vom avea proiecte pe discipline si pe clase. De exemplu, la o ora de matematica se vor confectiona materiale didactice care vor fi folosite de elevi la capitolul unitati de masura. Elevii au propus sa colectioneze instrumente de masura care sa ii ajute cand vor ajunge la capitolul respectiv. Colegii de biologie au propus sa faca impreuna cu elevii tehnici de prim ajutor. In ultima zi, toti elevii vor merge la teatru, la spectacole diferite, pentru clasele I-IV si clasele V-VIII", a explicat directorul Scolii "Ion Creanga", prof. Floretina Vieru.

Vor fi monitorizati

Inspectoratele scolare trebuie sa monitorizeze toate activitatile care se vor desfasura in aceste zile. "Noi vom face inspectii tematice cu o saptamana inainte si in timpul activitatilor, pentru a vedea cum se deruleaza", a explicat inspectorul Cuciac. La sfarsitul anului scolar, inspectoratele scolare vor include in raportul privind starea invatamantului un capitol referitor la relevanta activitatilor desfasurate in programul "Scoala altfel".

Andreea Gavrila

Activitatile trebuie organizate in fiecare zi de scoala, acoperind cel putin numarul de ore prevazut in orarul obisnuit al scolii, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice. Elevii au obligatia de a participa la activitatile pentru care s-au inscris, absentele fiind inregistrate in catalog, la rubrica Purtare.
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 06:05
Sursa: Desteptarea.ro

Articol citit de 2081 ori

Cele mai citite stiri
Tancuri in Gara Bacau
De doua zile, in Gara Bacau agitatia a fost una mai mare decat de obicei, dupa ce mai multe tancuri ...
Noua zile de sarbatoare la Bacau
Hramul Bacaului, cea mai mare sarbatoare a urbei, organizata cu ocazia sarbatorii Sfintilor Petru si ...
Plan rosu de interventie pe E 85
O autocisterna incarcata cu clor a intrat in coliziune cu un microbuz scolar * circulatia spre ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor