Fara bani negri pentru partidele politice. S-a votat "Legea lui Necula"

   

- Campaniile electorale vor fi finantate de la buget, iar sumele alocate vor fi "decente" - Niciun candidat nu va mai zambi din afise uriase atarnate pe cladiri
Avem, in sfarsit, o noua lege a finantarii partidelor politice. Actul normativ a fost depus, la sfarsitul lui februarie, de catre deputatul bacauan Cosmin Necula si europarlamentarul Victor Negrescu. Legea a obtinut majoritate in Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz. Este un vot istoric, sustine Necula.

"Am reformat modul de finantare a partidelor politice si a campaniilor electorale: fara bani negri si fara finantari interesate", arata deputatul PSD. Modificarile au avut ca repere conditiile din alte state europene "in care experienta campaniilor electorale este una decenta iar esenta sta in calitatea programelor prezentate si in transparenta finantarii partidelor politice. Avem nevoie de o legislatie care sa fie adaptata realitatilor sociale si economice, o legislatie care sa incurajeze relatia directa dintre actorul politic si cetatean", afirma Cosmin Necula. Dintre schimbari, cea mai importanta vizeaza finantarea formatiunilor politice.

Concret, finantarea se va face astfel incat "un cetatean va putea sustine un partid politic cu maximum un salariu mediu pe an, iar o persoana juridica cu pana la 10% din impozitul pe profit platit pe anul fiscal precedent." Partidele pot contracta imprumuturi numai prin acte notariale, iar sumele nu pot depasi 0,025% din veniturile prevazute, in anul respectiv, la buget.

Nu vor mai fi afise "pe toate gardurile"

Exista modificari si in privinta conditiilor in care se vor desfasura campaniile electorale. Astfel, candidatii si partidele politice nu vor mai utiliza alte materiale cu exceptia printurilor pe hartie: pliante, brosuri, fluturasi etc.

"Nu vor mai exista afise, bannere si mesh-uri atarnate pe toate gardurile si zidurile. Afisele vor fi permise doar in spatiile special amenajate de catre autoritati", a explicat Cosmin Necula, adaugand ca partidele si candidatii vor avea sanse egale de exprimare in campaniile electorale, iar bugetele vor fi unele rezonabile, "adaptate realitatilor economice din tara noastra".

Nu prin afise uriase se vor face remarcati candidatii, "nu prin cantitatea de imagine pe care o vor utiliza in decursul unei luni de campanie electorala", ci prin initiativele propuse si prin munca depusa timp de patru ani.
Vineri, 20 Martie 2015, ora 13:03
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Primul deces de COVID-19 la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau
In cursul zilei de luni, la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-a inregistrat primul deces al unui ...
Barbat de 69 de ani din Moinesti, cel mai recent caz de coronavirus confirmat in judet!
Un barbat de 69 de ani, din Moinesti, este cel mai nou caz de coronavirus din judetul Bacau, conform ...
O firma din Bacau coase combinezoane de protectie pentru Italia
Cel mai mare producator de echipamente de protectie si uniforme din Romania se afla in judetul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor