Profesor universitar, in greva foamei

   

Marius Stamate cere demisia liderului de sindicat din Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau pentru nereprezentarea reala a intereselor salariatilor. Cadrul didactic mai cere si demisia decanului Facultatii de Inginerie si a presedintelui Senatului, pe care ii face direct raspunzatori pentru situatia creata
Profesorul universitar Marius Stamate, de la Universitatea "Vasile Alecsandri", din Bacau, a decis la sfarsitul saptamanii trecute sa intre in greva foamei, ca protest fata de o serie de nedreptati la care sustine ca este supus.
"De-a lungul ultimilor trei ani, eu, cat si o buna parte dintre colegii mei, am fost supusi constant si agresiv hartuirii psihologice, de tip mobbing, discriminarii, denigrarii, calomniei, izolarii, intimidarii, amenintarii, atacurilor la persoana de cea mai josnica speta posibila"
, sustine profesorul Stamate. Incalcarea principiului egalitatii in fata legii si a principiului egalitatii de tratament de catre unele persoane din conducerea universitatii, incalcarea principiul respectarii dreptului la opinie al studentului ca beneficiar direct al sistemului de invatamant, obstructionarea activitatii in cercetare, restrictionarea atragerii de fonduri europene si blocarea colaborarilor internationale, incalcarea principiul transparentei decizionale, incalcarea principiului fundamentarii deciziilor pe dialog si consultare, nerespectarea clauzelor contractului colectiv de munca din universitate sunt alte motive pentru care Marius Stamate a intrat in greva pe o perioada nedeterminata.

Ce spun superiorii

De cealalta parte, conducerea Universitatii Bacau a remis un comunicat de presa, in care face o serie de precizari vizavi de gestul profesorului Stamate si de problemele ridicate de acesta.
"Conducerea Universitatii impartaseste o parte din nemultumirile semnalate de domnul profesor in ce priveste situatia finantarii invatamantului superior la nivel national, la care se adauga scaderea anuala a numarului de studenti si cresterea ratei de abandon, fluctuatia numarului de studenti pe domenii de studii, solicitarile nepredictibile ale pietei fortei de munca etc. De asemenea, conducerea Universitatii isi exprima dezacordul pentru alegerea acestei forme extreme de protest de catre colegul prof. univ. ing. dr. Marius Stamate si il roaga sa solicite sprijinul Sindicatului salariatilor din cadrul Universitatii pentru a-l sustine in demersul domniei sale. Conducerea Universitatii a fost si ramane deschisa dialogului"
, se arata in comunicat.

Prof. univ. Stamate are 20 de solicitari, printre care se numara: refacerea transparentei decizionale a managementului la nivel de universitate si facultate; respectarea legislatiei in domeniul educatiei (Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, Legea privind buna conduita in cercetarea stiintifica nr. 206/2004, etc.); eliminarea actului de conducere centralizat, netransparent, clientelar si obedient; restructurarea departamentelor/facultatilor pe principiul functionarii eficiente si reducerea structurilor artificial create numai pentru a avea functii de conducere (sunt peste 60 de posturi de conducere la 178 cadre didactice); demisia actualei Comisii de Etica pentru nerespectarea legislatiei nationale si inlocuirea acesteia cu o comisie functionala si independenta care sa analizeze real si obiectiv toate suspiciunile semnalate; demisia liderului de sindicat din universitatea Vasile Alecsandri din Bacau pentru nereprezentarea reala a intereselor salariatilor; demisia decanului Facultatii de Inginerie, Valentine Zichil si a presedintelui Senatului, Valentin Nedeff, pe care ii considera direct raspunzatori.
"Ma intreb, ca si cercetator, cand plecam din laborator pe 3, 4 dimineata dupa ce terminam experimentele, nu mai incalcam
Planul de paza
? Articolele stiintifice scrise erau bune pentru ierarhizarea exceptionala a
Ingineriei Mediului
. Greva foamei nu inseamna intreruperea activitatii, ci numai intreruperea alimentarii. Sunt in continuare cercetator si pot sa lucrez in laborator, chiar daca nu mananc, indiferent de Planul de paza al Universitatii! Rog sa fie anuntate si organele de politie si salvare de posibile abuzuri"
, a conchis profesorul grevist.
Florin CRACIUN

"De-a lungul ultimilor trei ani, eu, cat si o buna parte dintre colegii mei, am fost supusi constant si agresiv hartuirii psihologice"
-

prof. univ. dr. Marius Stamate
Luni, 11 Septembrie 2017, ora 05:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 180 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Fostul primar al Bacaului, acuzat de instigare la delapidare
Fostul edil- s ef al Bacaului a fost trimis ieri in judecata de procurori * Romeo ...
Presedintele Ungariei a vizitat Bacaul, fara stirea autoritatilor!
* Janos Ader este primul sef de stat ungar care face o vizita in comunitatea ceangailor din Moldova ...
Comisarul european Corina Cretu viziteaza Bacaul pentru a discuta dezvoltarea urbana durabila
* oficialul va fi insotit de premierul Viorica Dancila si ministrul Fondurilor Europene, Rovana ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor