Se dau salariile restante de la RAFO

   

Veste buna pentru cei aproape 400 de salariati de la RAFO Onesti pentru care a inceput plata salariile restante de circa un an. Ion Marian, liderul Sindicatului "Rafinorul", spune ca suma maxima pe care o primesc circa 75% dintre ei este de aproape 9.000 de lei.
Ceilalti salariati vor primi ceva mai putin, in functie de cat au mai lucrat in rafinarie. Organizatia de sindicat a urmarit permanent achitarea salariilor restante si a deschis un proces in instanta de judecata in acest sens, care a dat castig de cauza salariatilor.
"Am avut sprijin important si din partea administratiei rafinariei si a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM - n.r.), de unde am primit foarte repede documentatia necesara, dar si de la Ministerul Muncii, care a deblocat Fondul de garantare a salariatilor"
, a precizat Ion Marian.

Administratorul judiciar al societatii RAFO a comunicat AJOFM cererea pentru stabilirea cuantumului si plata creantelor care se suporta din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. AJOFM a transmis Ministerului Muncii solicitarea pentru bugetarea sumei rezultata pentru plata creantelor salariale pentru cei 397 de angajati ai RAFO.

Rafinaria, inchisa de ani buni

De ani buni, RAFO Onesti nu a produs nici macar un litru de combustibil, iar pentru asigurarea cheltuielilor curente de paza, plata salariilor si asigurarea conditiilor de conservare a fost nevoita sa vanda bunurile mobile si imobile care nu ii mai erau de folos. Pe langa faptul ca nu mai detin o rezerva de titei, actionarii RAFO au lichidat si din celelalte active. In vara anului trecut au vandut 39 de vagoane si doua locomotive, mai multe terenuri de pe platforma industriala a rafinariei si patru benzinarii pe care le mai detineau in vestul tarii.

In aceste conditii, la RAFO continua sa domneasca haosul, in sensul ca nimeni nu se poate pronunta cu privire la soarta rafinariei, daca aceasta va mai fi vreodata pusa in functiune, cu tot interesul iranienilor sau al altor entitati sa o cumpere.
"Pentru acoperirea cheltuielilor curente de paza, utilitati, asigurarea conditiilor de conservare si plata salariilor s-a procedat si se va proceda la valorificarea de bunuri mobile si imobile altele decat structura tuturor instalatiilor tehnologice, care pot face obiectul initierii unui program de reorganizare si reactivare a obiectivului RAFO. Trebuie precizat ca toate instalatiile din cadrul rafinariei activate in perioada 1978-1982 exista inca, nu au fost taiate si sunt inca in stare perfecta de conservare prin grija si eforturile administratiei si salariatilor"
, sustine liderul de sindicat de la RAFO.

Cum si-a schimbat rafinaria patronii

In luna februarie, Judecatorii Tribunalului Bacau au ridicat sechestrul aplicat de Fisc pe bunurile societatii, numai valoarea bunurilor mobile fiind estimata la 400 de milioane de lei, adica aproximativ 90 de milioane de euro. Ridicarea sechestrului a fost ceruta de actionarul majoritar, dar si de sindicalisti. Cei aproape 400 de angajati ai Rafo nu isi mai vazusera salariile din martie anul trecut, iar actionarii rusi dadeau vina pe sechestru.

Intre timp, actionarii s-au schimbat. Oligarhul rus Yakov Goldovskiy, apropiat de regimul Putin, ar fi vandut unui basarabean apropiat de Renato Usatii, primarul din Balti, Republica Moldova. Acesta este urmarit international pentru comandarea unui asasinat la Londra si s-ar ascunde la Moscova. Basarabeanul ar fi vandut apoi unui belgian, Daniel Goldenberg, proprietarul firmei Result-4-You BVBA, fost membru in Consiliul de Administratie al RAFO.

Intre timp, RAFO Onesti a intrat in insolventa si reorganizare judiciara si ar fi curtata de Guvernul iranian. La inceputul lui februarie si la sfarsitul anului trecut, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucuresti, Hamid Moayyer, s-a intalnit cu reprezentantii RAFO si cu autoritatile locale din Bacau si le-a transmis intentia Ministerului Energiei de la Teheran de a prelua societatea.

Povestea unui colos doborat

RAFO a fost infiintata in 1956 cu scopul de a procesa titeiul nesulfuros, fiind una din cele mai mari rafinarii de la noi din tara. Are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone pe an. Dupa repetate scandaluri si privatizari indoielnice, rafinaria a ajuns in mainile rusilor, in anul 2009. Astfel, RAFO a fost cumparata, in anul 2009, de Petrochemical Holding - proprietatea fostului oligarh rus Iakov Goldovskiy care a detinut colosul petrochimic Sibur pana la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ulterior, Goldovskiy a fost arestat pentru sapte luni, dupa care a fost eliberat, a parasit Rusia si a infiintat Petrochemical Holding in Austria, companie aflata printre primele din Europa la producerea de PET-uri.

Florin CRACIUN

Rafinaria este oprita din anul 2008.
Marti, 20 Iunie 2017, ora 07:19
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 148 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
MEGA IMAGE deschide un magazin in Bacau, anul viitor. Afla unde va fi amplasat!
Mega Image in Bacau Retailerul olandezo-belgian Mega Image deschide primele magazine in Moldova si ...
Accident groaznic pe E85. O persoana a murit iar masina s-a rupt in doua in copacul in care a intrat
Tragicul eveniment rutier a avut loc luni dimineata, in jurul orei 4.30, in localitatea Nicolae ...
Avarie majora la reteaua de termoficare a Bacaului. Thermoenergy sisteaza incalzirea si apa calda
O avarie la reteaua de alimentare cu energie termica lasa o parte importanta a Bacaului fara apa ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor