Cursuri de calificare gratuite pentru someri

   

Luna viitoare Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca va continua seria cursurilor de calificare pentru someri.

In data de 3 februarie, Centrul de Formare Profesionala Bacau al agentiei va demara un curs de pregatire in meseria de inspector de resurse umane iar in 10 februarie, altul, de ospatar, chelner sau vanzator in unitatile de alimentatie publica.

La jumatatea lunii februarie vor debuta alte doua cursuri, respectiv de dulgher-tamplar-parchetar si de brutar. Spre finalul lunii viitoare vor incepe inca doua cursuri, unul de instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze si celalalt de bucatar. La Centrul de Formare Profesionala din Onesti luna viitoare nu se va organiza niciun curs. Dar in momentul de fata in judetul Bacau se deruleaza cel putin noua cursuri, dintre care doua se desfasoara in municipiul Onesti. "La aceste cursuri pot participa persoanele care sunt in evidentele agentiei noastre, fie ca primesc indemnizatie de somaj, fie ca nu, dar sunt inscrise la noi pentru ca se afla in cautarea unui loc de munca, ne-a spus Daniela Balan, purtatorul de cuvant al AJOFM. Cei care sunt in evidenta noastra beneficiaza de cursuri gratuite. De asemenea, au acces la cursurile organizate de noi si alte persoane, dar vor plati contravaloarea lor." Inscrierea la cursuri se face in baza actelor de studii, a certificatului de nastere si de casatorie (dupa caz), a actului de identitate, a carnetului de somer, prezentate in original si copie, precum si a actului medical in care trebuie sa se precizeze ca persoana respectiva este apta de munca. De servicii gratuite de formare profesionala beneficiaza somerii, absolventii care nu au putut ocupa un loc de munca, persoanele ce desfasoara activitati in mediul rural, nu realizeaza venituri lunare sau obtin sume de bani mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta (500 lei) si sunt inregistrate la agentiile de somaj. La aceeasi facilitate au dreptul si persoanele care si-au reluat serviciul dupa incetarea concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, respectiv trei ani, in cazul celui cu handicap.

Dar si cei care s-au intors la lucru dupa recuperarea capacitatii de munca ulterior pensionarii de invaliditate, precum si cei care au revenit in activitate dupa satisfacerea serviciului militar, au dreptul la cursuri de formare profesionala gratuita. Pentru somerii indemnizati aflati in evidenta agentiei, insa, participarea la cursurile de calificare ori recalificare oferite de aceasta institutie este obligatorie. Refuzul nejustificat de a urma un astfel de curs organizat de agentia de forta de munca sau intreruperea lui, din motive imputabile somerului, atrag dupa sine incetarea platii indemnizatiei de somaj.

Elena Tintaru
Citeste mai multe despre cursuri calificare someri
Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 07:07
Sursa: Desteptarea.ro

Articol citit de 874 ori

Cele mai citite stiri
Investitie de 5 milioane de euro pentru un cinematograf in paragina
Este vorba despre Cinema "Orizont" * cladirea, in prezent inutilizabila, se afla in patrimoniul ...
Batran ucis de o soferita
Un batran de 82 de ani a fost accidentat mortal in timp ce incerca sa traverseze strada fara sa se ...
Si-a macelarit concubinul cu toporul si cutitul
Crima de o cruzime greu de imaginat in comuna Corbasca, unde o femeie de 21 de ani si-a macelarit ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor