Vasile Iuga de Saliste - un cavaler al memoriei neamului

   

Sun la poarta locuintei lui Vasile Iuga, editorul si presedintele Societatii Culturale Pro Maramures "Dragos-Voda". Apare, imbracat intr-un impecabil costum negru. La cei 62 de ani ai sai, Iuga e un ins longilin care, inainte de a incepe discutia noastra ma invita sa-i vad tipografia si legatoria de carti, aflate la etaj.

Intre rafturile bibliotecii observ zeci de exemplare legate in piele din "Diplomele maramuresene din secolele XIV-XV", ale lui Ioan Mihaly de Apsa, iar pe mese, in tomuri, filele lucrarii in curs de aparitie, "Oameni de seama ai Maramuresului. Dictionar 1700 - 2010". Gazda se misca repede prin incapere, cu agilitate, asemeni unui alchimist aflat in laboratorul sau, mangaind, in trecere, stivele de hartie si sulurile de piele cu o dragoste aproape paterna.

Urmas de voievozi

Coboram in salonul de la parter si luam loc la o masa din lemn masiv. Barbatul, un om evident foarte ocupat, nu pierde vremea cu conversatii inutile. Isi evoca, din start, primii ani de viata si scoala generala, absolvita in orasul Salistea de Sus, localitate a Maramuresului Istoric. Isi incepe povestea cu evocarea figurii bunicului sau, Ion Iuga, cantorul bisericii din localitate si combatant in Primul Razboi Mondial, a carui vorba nu a uitat-o nici azi: "Ma copile, daca ii ajunge la viata ta un pic de domn, sa nu uiti sa scrii despre istoria Maramuresului si a voeivozilor Bogdan si Iuga, care-s stramosii familiei noastre." Il tot sfatuia, de asemenea, sa se fereasca de politica, fiindca-i - asa cum este... Bunicul lui si-a luat si "doza" de detentie politica, asemeni majoritatii preotilor sau diacilor greco-catolici care au refuzat sa treaca la ortodoxie. Desi la acea ora nu se intrevedea nici o schimbare la orizont, acesta presimtea caderea comunismului, "pentru ca roata istoriei se invarte, dupa care, o data la cincizeci de ani revine in acelasi loc - iar in curand comunistii vor fi jos si s-or ridica altii."

Tanarul Iuga absolva scoala generala la Saliste, dupa care urmeaza liceul la Borsa. Cu diploma de bacalaureat in mapa, ia drumul Clujului in anul 1975, unde urmeaza o scoala tehnica in domeniul chimiei. Dupa absolvire isi castiga painea muncind ca inspector al Laboratorului de Protectia apelor potabile si reziduale din cadrul Regionalei C.F.R. Cluj. Peste ani este si el promovat, pe functia de sef de laborator. Insa, culmea ironiei, desi e sef nu are in subordinea sa nici un subaltern, fiind obligat sa-si exercite de unul singur sarcinile de serviciu. Din anul 1995 se lasa de munca "la stat" si infiinteaza Societatea Culturala Pro Maramures "Dragos-Voda", al carei obiect de activitatea consta in reconstituirea trecutului Maramuresului. Se innegureaza pentru o clipa, ca dupa un gand urat. Imi spune apoi, cu jumatate de gura, ca viata in Cluj n-a fost tocmai roza pentru el si ca prin anii '80 a avut si el probleme cu securitatea.

Salvat de Elena Ceausescu

Isi nuanteaza povestirea Vasile Iuga: "Locuiam intr-o cladire situata vis-a-vis de Catedrala Ortodoxa, intr-o garsoniera splendida. Dar si securitatea pusese ochii pe ea, intentionand s-o transforme in casa conspirativa. Eu ii incurcam si trebuia sa dispar de acolo. Si au inceput presiunile asupra mea, ca sa-mi iau talpasita. Am reusit pana la urma, prin regretatul poet Adrian Paunescu sa ajung in audienta la Elena Ceausescu. Asta se intampla in anul 1981. Am intrebat, printre lacrimi, pe cel de-al doilea om din stat, cum e oare posibil ca un "pui" de maramuresean sa nu poata locui si el in centrul Clujului, cand alte nationalitati il populeaza pana la refuz...Elena a fost impresionata de cuvintele mele si m-a linistit, spunandu-mi ca e vorba de o incurcatura si n-o sa mai am nici un fel de probleme de acum incolo. Si asa a fost. Am putut sa ma concentrez in liniste asupra problemelor mele de serviciu, dar si asupra pasiunii pentru restituirea trecutului istoric".

Dupa revolutia din 1989, Vasile Iuga are privilegiul sa intre intr-o legatura mai stransa cu academicianul Stefan Pascu, in cadrul nou-infiintatei societati culturale "Avram Iancu". Reuseste, printr-un admirabil efort personal sa faca rost de la Bucuresti de 50 de tone de lingouri de bronz, pe care le aduce la Cluj in trei TIR-uri, in vederea realizarii, in fata Catedralei, a complexului statuar inchinat lui Avram Iancu. Continua el: " Proiectul s-a realizat numai in parte, adica doar statuia lui Avram Iancu si a buciumareselor, renuntindu-se la tribunii "Craisorului". Asta pentru ca anumiti domni din politica nu au dorit sa-i creeze lui Avram Iancu o importanta prea mare in istoria Transilvaniei..."

Editor de marca si "detectiv" de blazoane

Pe biroul sau observ cateva carti de marimi impresionante, majoritatea legate in piele extra-fina. Rasfoiesc una din ele. E scrisa de Ioan cav. de Puscariu si trateaza istoriile familiilor nobiliare din Maramures. Explica Iuga: "Autorul a scos in anii 1892 si 1895 trei volume referitoare la aceste familii. Eu i-am reeditat opera pe considerentul ca e descendent al familiilor maramuresene si in aceste pagini isi reconstituie arborele genealogic. Am gasit documente despre Puscariu in timp ce rasfoiam insemnarile lui Gavrila Iuga, strabunic de-al meu, fost prefect de Maramures pana in anul 1940. Puscariu era de fapt nascut la Bran, dar a venit in Maramures sa-si descopere originile si aici l-a intalnit pe Gavrila Iuga." Iau in maini o alta carte masiva ca s-o studiez. In acelasi timp ochii-mi fug pe un articol aparut in presa maramureseana, care se afla pe masa. Scrie acolo, negru pe alb, ca editarea lucrarii "Diplomele maramuresene din secolele XIV - XV", in limba romana, constituie "evenimentul editorial al secolului". Isi continua Vasile Iuga relatarea: " In anul 2000 am reeditat lucrarea scrisa in anul 1900, in limba latina, de catre Dr. Ioan Mihaly de Apsa, iar peste alti noua ani, prin stradania profesorului Vasile Rus, am publicat-o si in limba romana. Mi-am girat casa, imprumutandu-ma cu bani din banca, doar ca s-o vad odata publicata. Nici pana la aceasta ora n-am recuperat decat aproximativ saptezeci la suta din investitie...Reeditand aceste carti am revenit la o alta idee a bunicului, care obisnuia sa sustina sus si tare ca familia noastra are blazon, are "carte" si diploma de la imparat", chiar daca diploma a fost nevoit sa si-o arda, ca sa nu-l persecute si mai rau comunistii. Adauga de asemenea ca, practic, a studiat originile a 1.500 de familii din cele peste 3000 existente in Maramures, reproducandu-le stemele gasite, dupa lungi cautari, prin hartoagele arhivelor imperiale de la Viena si Budapesta. Asa ca in opinia lui i se potriveste ca o manusa munca de "detectiv" de blazoane si a arborelui genealogic, in slujba celor interesati, desigur, cu conditia sa aiba descendenta nobiliara. Pe deasupra, arata ca tot el le confectioneaza apoi, din piele sau semi-piele, pentru ca omul sa si le poata expune.

"Ce n-a facut Ministerul Culturii, am facut noi..."
Il intreb, ca sa-l starnesc putin, daca nu i se par cam multe aceste titluri nobiliare in Maramures... Imi raspunde, cu calm: "Cei care au luptat alaturi de principii si imparatii acelor vremuri au fost recompensati pentru vitejia lor prin titluri nobiliare, blazoane si proprietati. Practic, acestia asigurau linistea si pacea din "coasta" nobililor, intampinandu-i cu spada in mana pe turci, tatari si alti migratori. Fiindca la acea vreme, in secolul XIV - XV nu se punea problema devotamentului fata de patrie ci doar fata de voievod sau cneaz. Stramosii nostri erau devotati cauzei stramosilor si isi cinsteau istoria pentru a o lasa drept pilda generatiilor ce urmatoare. Acesta este si principiul meu de viata..."
Imi spune apoi ca una din cele mai reusite actiuni ale sale de "detectiv" al istoriei a fost descoperirea, in Statele Unite ale Americii, dupa o luna de cautari, a mormantului capitanului Nicolae Dunca de Sieu, mort pe campul de lupta in Razboiul Civil din 1862. Si rezuma, in cateva fraze, tulburatoarea poveste a acestui brav maramuresean: "Capitanul Dunca, nobil cu blazon din Sieu, ajunsese in S.U.A. ca om de legatura al domnitorului Al. Ioan Cuza, dupa ce se umpluse de glorie si in Italia, alaturi de marele revolutionar Giuseppe Garibaldi. Dupa ce la numai 23 de ani ajunge capitan de cavalerie, guvernul italian il sprijina sa ajunga in America. Acolo, in armata nordista se afirma prin numeroasele sale fapte de arme, fiind apoi numit ofiter al Statului Major si comandant al Regimentului 8 infanterie New York. Cade ucis, la 24 de ani, in batalia de la Cross Keys (Virginia) la 8 iunie 1862, in timp ce transmite ordinul generalului Fremont, comandantul suprem al armatei Nordului. I-am gasit pana la urma piatra funerara in Cimitirul National al Eroilor din localitatea Staunton, Virginia. Cum va spuneam, dupa o luna de cautare a cinci persoane, prin trei cimitire ale eroilor americani. Practic, ce n-a facut Ministerul Culturii, am facut noi, ca societate culturala..." De altfel, pentru efortul si contributia lui Iuga la descoperirea eroului de origine romana, Primaria orasului Staunton, prin primarul John G. Avoli, i-a inmanat, in anul 1999, cheia orasului. Pe deasupra, s-a infaptuit si infratirea intre orasul american mai sus pomenit si localitatea Viseu-de Sus din Maramures.
Concluzioneaza, in final, apoteotic, Vasile Iuga: "De altfel, destinul meu este sa scot la lumina istoria si evenimentele importante din viata elitelor maramuresene, care s-au remarcat in viata publica, indiferent de domeniu. Si am s-o fac pana la sfarsitul zilelor mele, chiar pe banii mei, cum am facut-o nu de putine ori pana acum..."

Sorin Grecu

Powered by Web Agency

Adauga comentariu

Nume*

Email*

Website

Anunta-ma daca apar comentarii noi

Actualizeaza

Trimite
Anuleaza

JComments
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 12:06
Sursa: Stiri Maramures

Stiri Maramures
Cele mai citite stiri
ADIO DRUSAL - Primaria isi face firma de salubrizare. Se fac angajari
ADIO DRUSAL Revoltat de costurile mari si calitatea jalnica a salubrizarii, primarul Catalin ...
IMAGINI HALUCINANTE IN BAIA MARE - Un barbat s-a spanzurat in parcul Dacia cu lesa cainelui
IMAGINI HALUCINANTE IN BAIA MARE Scena cumplita aseara in municipiul Baia Mare. Un barbat in varsta ...
ACTUALIZARE 2/ INCENDIU VIOLENT IN TARGU LAPUS - O fetita de numai 11 luni si-a pierdut viata
INCENDIU VIOLENT IN TARGU LAPUS Un incendiu violent s-a produs azi-noapte in orasul maramuresean ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor