Merita sa investesti in fondurile de actiuni? Afla cati bani ai putea sa castigi

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 12:52
5832 citiri
Merita sa investesti in fondurile de actiuni? Afla cati bani ai putea sa castigi
Foto: maniinvestment.com

In conditiile in care depozitele nu mai sunt atat de atragatoare, avand in vedere ca dobanzile oferite de banci nu depasesc, deocamdata, inflatia, o alternativa viabila pare sa fie reprezentata de fondurile mutuale de actiuni. Sumele castigate nu sunt usor de ignorat, dar trebuie sa va asumati si anumite riscuri.

In ultimul an, acestea au avut o profitabilitate foarte buna, in unele cazuri chiar si de trei - patru ori mai mare decat cea a depozitelor bancare la termen. Potrivit Conso.ro, cele mai mari castiguri, intr-un an de zile, le-a avut fondul Certinvest XT Index. Randamentul anualizat al acestui fond a fost de peste 30%. Pentru calculele noastra am luat in considerare o suma de 1.000 de lei. Valoarea unitatii de fond este de 93,57 lei.

Comisionul de cumparare a unitatilor de fond este de 1%, daca valoarea pe care o investiti este mai mica de 30.000 de lei. In schimb, daca va hotarati sa faceti tranzactia pe Internet atunci taxa este de 0,5%. Daca alegeti sa investiti o suma mai mare de 30.000 de lei, nu vi se va percepe niciun comision la cumparare.

Pe de alta parte, daca doriti sa vindeti unitatile de fond mai devreme de 30 de zile, atunci vi se va percepe o taxa de 5%, iar daca ati tinut investitia timp de maxim 3 luni, taxa este de 3%. Daca vreti sa vindeti dupa mai putin de 6 luni, atunci veti avea o taxa de 1%. Taxa devine 0 pentru vanzarile care au loc mai tarziu de 181 de zile.

In cazul fondului BCR Expert, cresterea activelor a fost de 26,87%, intr-un an. Astfel ca pentru cei 1.000 de lei ati fi avut o profitabilitate de aproape 270 de lei. Comisionul de cumparare pentru unitati de fond este de 2%, o activa valorand 67,6142 lei.

Fondul KD Maximus a fost al treilea, ca rata de castig, in ultimele 12 luni, cu 22,41%. Unitatea de fond valora in data de 14 iunie 14,8721 lei. Potrivit Conso.ro, comisioanele in cazul acestui fond sunt un pic mai mari decat in alte cazuri, dar difera si sumele si durata investitiei.

Astfel ca, daca doriti sa investiti sub 1.000 de lei, atunci comisionul de cumparare va fi de 2% si doar 1% daca investitia este pana in 10.000 de lei. Aceasta taxa scade la jumatate daca investiti intre 10.000 si 100.000 de lei. Pentru sume mai mari de 100.000 lei, veti da doar 0,1%.

Daca ne gandim la rascumparare, este bine de stiut ca, daca aceasta se face pana in 15 zile de la achizitie, comisionul este 15%, el micsorandu-se pana la 3,5% daca tinem unitatile de fond timp de maxim 60 de zile. Peste aceasta perioada comisionul este 0%. Pentru sume mai mari de 35.000 lei, taxa se negociaza.

OTP AvansisRO este fondul care a inregistrat cea de-a patra performanta pe ultimele 12 luni. Acesta a avut o profitabilitate de 19,71%, unitatile sale de fond ajungand la o valoare de 7,21 lei. Daca vreti sa vindeti unitatile, comisionul este de 1,5% (pana in 180 zile), 1% (intre 181 si 540 zile) si 0% (peste 541 zile).

BT Index Romania ROTX este unul din fondurile care vrea sa-si tina clientii cat mai aproape pentru cat mai mult timp, daca ne uitam la comisioanele pe care le practica. Astfel, va trebui sa platiti 4% daca tineti actiunile mai putin de 360 zile. Taxa este zero daca le vindeti dupa 360 de zile. 18,77% este cresterea pe care acest fond a avut in ultimul an. Valoarea unitatii de fond este de 7,8 lei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#fonduri mutuale actiuni, #investitii termen lung , #actiuni