Administrator special la Astra Asigurari: Conducerea a fost suspendata

Marti, 18 Februarie 2014, ora 14:48
5062 citiri
Administrator special la Astra Asigurari: Conducerea a fost suspendata
Foto: Digi 24

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala in cazul companiei Astra Asigurari.

Anuntul a fost facut, luni, de Dan Radu Rusanu (foto), presedintele ASF, care a subliniat ca au fost suspendati atat actionarii, cat si conducerea, iar firma KPMG a fost desemnata administrator special al Astra.

Astra Asigurari, suspectata ca a subestimat masiv daunele - care sunt riscurile (Video)

Dan Radu Rusanu a sustinut ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va interveni in acest caz doar daca se vor descoperi elemente infractionale. Mai mult, el a apreciat ca in ultimii 5 ani societatea nu a fost controlata temeinic, avand in vedere ca auditurile au fost facute de "firme de apartament".

"A avut un control in 2012 care s-a terminat in 2013. Verificarea a fost finalizata in 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere a venit in 29 aprilie. Singura masura luata a fost un plan de masuri esalonat in noua zile. In 2013 ne-a fost greu sa intervenim vizavi de planul de masuri instituit de fosta conducere", a declarat presedintele ASF.

El a mai spus ca Daniel Tudor, presedintele CSA si vicepresedinte ASF, a protejat Astra si ca in cazul unui eveniment major, compania nu isi va putea onora obligatiile, riscand astfel sa intre in incapacitate de plata.

"Domnul Daniel Tudor (presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si vicepresedinte al ASF - n.red.) va avea multe de spus", a adaugat seful institutiei.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a fost una dintre institutiile care s-au comasat pentru a forma ASF, alaturi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Dan Radu Rusanu a mai tinut sa precizeze ca toate politele raman valabile pana la expirare si ca Astra are nevoie de o majorare de capital destul de mare. In plus, societatea va fi obligata sa respecte toate obligatiile fata de clientii sai, in numar de trei milioane.

ASF a precizat anterior ca suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport al institutiei.

Ce se va intampla cu adevarat cu asigurarile

Cristian Constantinescu, expert in asigurari, a precizat ca s-au facut controale la societatile de asigurari, insa rezultatele nu s-au concretizat. "In urma cu cativa ani, erau cel putin trei societati care erau practic in stare de faliment", a spus acesta, la Digi 24.

Mai mult, Cristian Munteanu, presedintele Asociatiei service-urilor independente, a transmis ca problema in domeniul asigurarilor este o "nenorocire ascunsa si pastorita de fostul CSA si de actualul ASF", iar marea bataie de cap o reprezinta zecile de mii de dosare de dauna care sunt neachitate, in valoare de peste 80 de milioane de euro.

"Sa vedem daca e capabila sa le achite", a declarat Cristian Munteanu, la acelasi post de televiziune.

El a aratat ca asigurarile de la Astra vor avea valoare doar in fata politistului, insa clientii vor intampina dificultati in a gasi service-uri care sa le repare masina, in caz de accident.

"Sa nu uitam ca Astra a cumparat cu un euro AXA Life, generand pierderi uriase. Din momentul in care ASF a facut aceste declaratii de presa, service-urile vor vrea sa se inscrie la masa credala sau vor incerca sa isi recupereze cumva banii. Vor fi probleme mari. Ii sfatuiesc pe oameni sa nu mai cumpere polite de asigurari de la aceasta firma", a transmis Cristian Munteanu.

Care sunt sanctiunile impuse de ASF

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. au fost impuse urmatoarele masuri:

-inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari;

- luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;

- interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie;

interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF;

- luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi;

- inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii;

- reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute;

- efectuarea unui audit de catre un auditor reputat.

"Prin deciziile de astazi, ASF reconfirma industriei asigurarilor si asiguratilor ca trateaza cu toata seriozitatea si cu maxima responsabilitate elementele care reies din procesul de supraveghere a societatilor de asigurare.

Pentru a veni in sprijinul asiguratilor, ASF transmite ca in anul 2014 controalele pentru societatile de asigurare vor continua cu fermitate, in special in ceea ce priveste respectarea in termen a obligatiilor asumate de catre societatile de asigurare fata de asigurati in cazul contractelor obligatorii, respectiv politele RCA si a celor pentru locuinte", se arata in comunicat.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#Astra administrare speciala, #Astra administrator special, #Astra probleme, #asigurari Astra , #asigurari