Asigurarile de sanatate private: Libertatea de a alege pentru ce platim - Interviu

Luni, 08 August 2011, ora 09:53
6163 citiri
Asigurarile de sanatate private: Libertatea de a alege pentru ce platim - Interviu
Foto: Arhiva

Fondul Monetar International a cerut Guvernului sa propuna un plan coerent pentru reforma sistemului sanatatii, care sufera, in prezent, si de lipsa contribuabililor la asigurari, si de neplata arieratelor.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a mentionat ca asigurarile de sanatate private ar putea juca un rol in cadrul acestei reforme. Intrebarea care vine imediat este care ar fi acesta?

Adrian Moanta, directorul diviziei Market Management in cadrul Allianz-Tiriac Asigurari, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, modalitatea prin care asigurarile de sanatate private ar putea fi incluse in sistemul national, precum si beneficiile pe care le-ar aduce.

Care credeti ca ar putea fi rolul asigurarilor private de sanatate in cadrul sistemului de sanatate din Romania?

Integrarea asigurarilor private de sanatate in cadrul sistemului de sanatate din Romania ar aduce cu sine o serie de schimbari benefice, in primul rand pentru asiguratii din sistemul public de sanatate si, apoi, chiar pentru stat, prin completarea optiunilor de finantare a serviciilor de sanatate.

O astfel de schimbare va usura presiunea existenta in acest moment asupra sistemului public de sanatate. Asa cum spuneam, insa, populatia va avea cele mai mari beneficii in cazul unei astfel de schimbari, in primul rand ca urmare a extinderii optiunilor referitoare la serviciile de sanatate si a accesibilitatii acestor servicii.

In al doilea rand, sistemul privat de asigurari de sanatate va permite publicului sa aleaga acel tip de acoperire potrivit nevoilor specifice individuale. Asiguratii vor prelua, practic, responsabilitatea pentru propria sanatate, transformandu-se din "pacienti pasivi" in "detinatori activi de asigurari de sanatate".

Vorbim, asadar, de un efect de responsabilizare a populatiei, care nu va mai avea asteptari numai de la sistemul public de sanatate si va avea posibilitatea sa aleaga. De asemenea, integrarea asigurarilor private de sanatate va ridica nivelul competitiei in cadrul sistemului.

Prin urmare, in mod firesc, vom putea vorbi de un control mai eficace, ceea ce, in cele din urma, va insemna o crestere a calitatii serviciilor. Va putea fi, astfel, minimizat riscul aparitiei unor probleme sistemice care se manifesta la ora actuala si va crestere eficienta functionarii intregului sistem, in special prin introducerea unor tehnici moderne de tratament, de care, in final, vor beneficia tot asiguratii din sistemul de sanatate.

Cum credeti ca ar putea fi modificat sistemul, astfel incat sa se acorde un rol mai important acestor asigurari private?

In primul rand, ar fi nevoie de o strategie pe termen lung privind sistemul de sanatate, care ar trebui sa includa si atragerea expertizei si resurselor grupurilor financiare cu experienta international in domeniul asigurarilor private de sanatate.

Principala provocare este, astfel, reprezentata de dezvoltarea unui cadru legislativ adaptat la capacitatea institutionala a Romaniei. Acest cadru legislativ ar trebui sa defineasca regulile si standardele dupa care asigurarile private de sanatate pot opera eficient si se pot dezvolta.

De asemenea, sunt foarte importante urmatoarele aspecte: in primul rand, stabilirea rolurilor pe care le vor avea diferitii participanti din acest sistem (inclusiv companiile de asigurari) si apoi definirea limitelor pachetului de baza, precum si definirea mecanismului de co-plata si - foarte important - a eventualelor stimulente fiscale pentru "pornirea motoarelor" asigurarilor private de sanatate. Acestea sunt elemente esentiale, care trebuie luate in considerare in momentul definirii cadrului legislativ.

Ce tip de asigurari private credeti ca ar putea suporta financiar romanii, avand in vedere ca de abia le suporta pe cele sociale?

In acest moment ar fi prematur sa facem referire la acest aspect, intrucat dimensiunea componentei financiare va fi determinata in mod direct de modul in care ar arata sistemul reformat.

Ar fi posibil un program similar Pilonului II de pensii?

Introducerea unui mecanism similar Pilonului II de pensii private in sectorul asigurarilor de sanatate necesita, in primul rand, ca o pre-conditie, existenta unui cadru legislativ sustenabil pe termen lung, care defineste in mod clar rolurile si responsabilitatile diferitilor actori din sistem. Acest lucru este necesar de vreme ce numarul partilor interesate din sistemul de sanatate este mult mai mare comparativ cu sistemul pensiilor private.

Apoi, introducerea unui "Pilon II" in sistemul de sanatate poate fi o optiune, insa noua legislatie ar trebui de asemenea, sa creeze oportunitati de afaceri pentru asiguratori. Acestia ar trebui sa aiba intr-o astfel de situatie posibilitatea de a controla aspectele operationale, precum si aspectele legate de costuri.

Care este situatia pietei de asigurari private de sanatate in acest moment?

La ora actuala, piata asigurarilor private de sanatate are, teoretic, un potential urias, de peste un miliard de euro (daca luam in considerare posibila redirectionare a unei parti din contributiile catre sistemul de stat, abonamentele la clinici private si valoarea actuala a pietei asigurarilor private de sanatate, de doar 10 milioane de euro). Relevante pentru evidentierea faptului ca acest segment se afla intr-un stadiu incipient sunt statisticile, care arata ca rata de penetrare a asigurarilor private de sanatate in PIB, in anul 2010, nu depasea 0,01%.

O usoara crestere s-a facut remarcata in trimestrul 1 din 2011, piata asigurarilor private de sanatate crescand cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut (de la 5,35 de milioane lei la 7,25 de milioane lei).

Care sunt problemele pietei de asigurari de sanatate private?

Exista, insa, si numerosi factori care, in acest moment, franeaza dezvoltarea asigurarilor private de sanatate. In primul rand, ne referim aici la lipsa unei viziuni strategice in privinta dezvoltarii sistemului de sanatate al tarii in termeni de finantare (incluzand companiile de asigurare), de infrastructura si servicii (inclusiv din partea furnizorilor private de servicii medicale) si de administrare (in special managementul si controlul costurilor si consumului serviciilor de sanatate).

Aceste necunoscute determinante in ecuatia viitoarei functionari a sistemului tin inca departe grupuri financiare internationale precum Allianz, dispuse sa investeasca resurse intr-o asemenea piata doar atunci cand exista incredere si certitudini referitoare la stabilitatea si sustenabilitatea programului ce urmeaza a fi implementat.

Pana in acest moment nu s-a reusit definirea clara a rolului pe care ar urma sa il aiba companiile private de asigurari, mai ales in contextul in care statul ofera, in baza contributiilor obligatorii, acoperiri universale pentru toata populatia.

Cu riscul de a ma repeta, subliniez inca o data faptul ca lipsa stimulentelor fiscale pentru asigurarile private de sanatate reprezinta o bariera importanta care, daca nu va fi eliminata, va incetini ritmul de fructificare a potentialului pietei, indiferent cat de coerente vor fi restul componentelor reformei.

Insuficienta facilitatilor de spitalizare private (din perspectiva volumului, a capacitatii si a complexitatii) este, in acest moment, un element extrem de important care impiedica asiguratorii sa ofere o alternativa privata pe masura asteptarilor clientilor.

Sigur ca, in ultima perioada de timp, si in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii din zona serviciilor de sanatate s-au facut pasi inainte: au aparut nu doar clinici, ci si spitale private. Raman insa multe zone importante neacoperite in sistemul serviciilor medicale private, cum ar fi, de exemplu, procedurile chirurgicale in legatura cu care statul, prin spitalele pe care le administreaza, detine un cvasimonopol.

Credeti ca acest tip de asigurari ar putea compensa lipsa banilor din sistemul de sanatate din Romania?

Cu siguranta asigurarile private de sanatate reprezinta o optiune pentru scaderea presiunii financiare ce apasa asupra sistemului public de sanatate. Mai intai, din perspectiva cash-flow-ului, toate partile implicate ar avea de castigat, in conditiile in care nu ar exista sincope in ceea ce priveste plata de catre asiguratori cu o frecventa bine stabilita a serviciilor prestate de catre furnizori.

In plus, companiile de asigurare private monitorizeaza calitatea serviciilor si utilizeaza metode eficiente de management al costurilor. Insa, pentru a se intampla acest lucru, in primul rand trebuie creat cadrul legislativ pentru ca asiguratorii sa poata opera in aceasta piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#asigurari sanatate private, #sistem sanatate Romania, #asigurare sanatate , #asigurari
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1