Asigurarile de viata au crescut in 2011 in defavoarea celor auto

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 21:24
1682 citiri
Asigurarile de viata au crescut in 2011 in defavoarea celor auto

Piata asigurarilor a dat dovada de stabilitate in primele noua luni din acest an, desi contextul economic este unul dificil, iar majoritatea companiilor au inregistrat contractii ale volumului subscrierilor, mai ales pe segmentul asigurarilor auto. In schimb, asiguratorii si-au concentrat eforturile in principal pe segmentele asigurarilor de viata si de proprietati.

"Aceasta tendinta de echilibrare a portofoliilor de Casco si RCA cu alte linii de asigurari este mai mult decat binevenita. Un alt element care a contribuit la diminuarea ponderii segmentului auto a fost scaderea constanta a tarifelor practicate de asiguratori pe segmentul RCA", a declarat pentru eFin.ro Constantin Buzoianu, Presedintele CSA.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, segmentul asigurarilor de viata a inregistrat o crestere de 5%, continuand astfel tendinta pozitiva din ultimii 2 ani.

"Climatul economic general a adus insa o schimbare a liniilor de asigurare care au sustinut cresterea acestui segment - daca pana in urma cu un an, asigurarile cu componenta investitionala erau cele care imprimau avansul, in ultima perioada evolutia a fost sustinuta de asigurarile traditionale, care sunt de fapt instrumente de protectie si economisire pe termen lung", a explicat pentru eFin.ro Constantin Buzoianu, Presedintele CSA.

Astra, rezultate bune in 2011

Astra Asigurari este una dintre companiile de asigurari cu cele mai bune rezultate in 2011. In primele 9 luni ale anului, a inregistrat un volum al primelor brute subscrise (PBS) de 870,4 milioane de lei. Cu toate ca are o expunere de circa 520 milioane de lei pe segmentul auto, Astra nu a imbratisat politica de reducere a preturilor practicata de piata.

"Scaderea constanta a segmentului auto se datoreaza diminuarii dramatice a preturilor primelor la politele RCA si CASCO. Inca o data spun ca suntem ingrijorati de politica de preturi mici practicata la aceste tipuri de asigurari, politica pe care Astra o priveste cu retinere, in contextul in care valoarea daunelor creste in mod constant. De fapt, aceasta situatie a condus si la scaderea pietei de asigurari generale in ansamblu", a declarat Radu Mustatea, presedinte directorat ASTRA Asigurari.

Astra a inregistrat in primele trei trimestre un profit de circa 78 milioane de lei, cu 333% mai mare decat in 2010.

Astra a reusit mizand pe asigurari de cladiri si bunuri si pe asigurari de viata. Astfel, segmentul de asigurari de cladiri si bunuri a inregistrat o crestere de 142% la finalul trimestrului 3, fata de aceeasi perioada a anului trecut si are in prezent o cota de 32% din totalul portofoliului detinut. Un alt segment profitabil a fost cel al asigurarilor de viata, unde Astra a inregistrat o crestere de 35%, fata de aceeasi perioada din 2010.

Generali, dupa 9 luni din 2011

Dupa primele 9 luni ale acestui an, Generali Romania (rezultate cumulate Generali Asigurari + Ardaf) a inregistrat o valoare totala a primelor brute subscrise de aproximativ 394 milioane de lei.

"Chiar daca acest volum este cu 25% mai mic decat valorile inregistrate in aceeasi perioada din 2010, rezultatul este unul previzibil si previzionat, si nu vedem acest lucru ca pe ceva negativ deoarece obiectivul nostru este sa mentinem compania sanatoasa, fara a ne indeparta de la filozofia noastra de subscriere prudenta care ne-a permis intotdeauna sa ne onoram cu succes obligatiile fata de clientii nostri. In acealasi timp, urmarim sa avem un portofoliu echilibrat care sa sustina business-ul pe termen lung", a declarat pentru eFin.ro, Adrian Marin, CEO Generali Romania.

Dupa fuziunea dintre Generali Asigurari si Ardaf din aceasta toamna, portofoliul Generali Romania s-a modificat semnificativ, adaptandu-se pietei actuale.

"Ponderea asigurarilor auto s-a diminuat, iar eforturile de vanzare au fost concentrate catre alte liniile de business non-auto", a adaugat Adrian Marin.

Generali Romania a inregistrat o crestere de peste 70% pe segmentul asigurarilor tehnice, iar portofoliul asigurarilor de viata de grup s-a marit cu peste 26%. De asemenea, asigurarile de locuinte au inregistrat cresteri de aproximativ 50%, iar pe asigurarile coporate, cresterea a fost de 20%.

Allianz Tiriac a scazut fata de 2010

Allianz Tiriac a inregistrat in primele noua luni din 2011, o valoare a primelor brute subscrise din activitatea de asigurari generale de circa 600 milioane de lei, indicand o scadere cu 18% fata de acelasi interval din 2010.

Cu toate acestea, clasele de asigurari non-auto isi continua evolutia pozitiva, inregistrand chiar o dinamica imbunatatita: rata de crestere veniturilor de asigurari generale non-auto a urcat la peste 7% in primele 9 luni din 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2010.

Practic, pe toate clasele principale de asigurari non-auto volumul subscrierilor a crescut: cu 7% la asigurarile de bunuri si daune la proprietati; cu 8% pe clasa de asigurari de raspundere civila generala; cu 20% in cazul asigurarilor de sanatate; cu 15% pe clasa de asigurari de accidente persoane; cu 34% pe clasele de asigurari maritime, aviatie si transport.

Astfel, ponderea afacerilor non-auto in total venituri din asigurari generale a crescut la 29% in acest an, de la 22% cu un an inainte.

Problema companiei raman insa asigurarile auto, care reprezinta 71% din portofoliu. Astfel, subscrierile pe clasa de asigurari Casco au continuat sa inregistreze o contractie, de circa 21% din cauza restrangerii volumului de polite emise in domeniul leasingului.

"Am anticipat si ne-am asumat o scadere a volumului vanzarilor pe aceasta clasa de asigurari, evitand sa intram in razboiul preturilor RCA care, conform stastisticilor oficiale, s-au redus in medie cu 24%, in 2011", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac, Rangam Bir.

Cu toate acestea, Allianz-Tiriac se lauda ca a ramas cel mai mare asigurator Casco, reusind practic sa-si conserve cota de piata de aproximativ 20% pe acest segment.

Uniqa a inregistrat in primele 9 luni un volum de prime brute subscrise de 293,47 milioane de lei, in scadere cu 5,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si despagubirile platite clientilor au coborat cu 10,7%, la 268,26 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Compania spera ca va avea rezultate pozitive abia in 2012, dupa ce in 2010 a inregistrat pierderi de 56,1 milioane de lei.

"In privinta primelor, speram sa incheiem anul 2011 cam la acelasi nivel din 2010, evolutie sustinuta de subscrierile in crestere din ultimul trimestru al anului", a declarat presedintele directoratului companiei, Florin Golovatic.

Omniasig, afectata de scaderea pietei

Omniasig ramane una dintre cele mai afectate de scaderea pietei asigurarilor auto, deoarece acest segment reprezinta 75% din portofoliul companiei.

Omniasig Vienna Insurance Group a inregistrat in primele noua luni ale anului 2011 un volum de prime brute subscrise de 618,34 milioane lei, conform standardelor IFRS, in scadere cu 14,52% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce valoarea daunelor platite a fost de 449,28 milioane lei.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata pe segmentul asigurarilor facultative Casco, care a scazut cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut, daunele platite pe acest segment fiind de asemenea in scadere, cu 24,53%.

In schimb, asigurarile de raspundere civila auto obligatorie (RCA) au crescut cu 30,86% fata de aceeasi perioada a anului 2010, chiar daca ritmul de subscriere a scazut incepand cu luna iulie, ca urmare a adaptarii tarifelor la cresterea substantiala a daunalitatii pe acest segment de asigurari. Bineinteles, si valoarea daunelor platite pe aceasta linie a crescut, pana la 148,87 milioane lei.

Avand in vedere contextul prognozelor macroeconomice pentru 2012, CSA estimeaza ca industria asigurarilor va ramane mai curand conservatoare.

"Este dificil, in acest moment, sa spunem daca piata asigurarilor va creste sau va scadea in 2012. Cred ca este mult mai important sa aratam permanent imaginea unei industrii financiare stabile, care poate face fata in orice moment obligatiilor pe care si le-a asumat in fata clientilor sai", a concluzionat Constantin Buzoianu, Presedintele CSA.

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#piata asigurarilor, #asigurari auto, #asigurari de viata, #CASCO, #RCA , #asigurari