Atentie la plata asigurarilor obligatorii pentru locuinte

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 20:47
6151 citiri
Atentie la plata asigurarilor obligatorii pentru locuinte

Locatarii apartamentelor din imobilele incadrate in risc seismic nu trebuie sa le asigure, deoarece vor da banii de pomana, neprimind despagubiri.

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, republicata, exclude de la despagubiri constructiile neconsolidate.

Din cauza esecului de proportii inregistrat la capitolul asigurarii obligatorii a locuintelor, agentii celor 13 companii de asigurare acreditate incaseaza bani si de la proprietarii care nu vor fi despagubiti in caz de calamitate, momindu-i cu oferte mincinoase. Motivul se datoreaza faptului ca, pana la ora actuala, din aproximativ 8,3 milioane de locuinte din teritoriu, doar 6% au fost asigurate, actiunea putand fiind considerata un adevarat fiasco.

Potrivit legii, toti romanii care detin o locuinta din caramida ori beton trebuie sa le asigure pentru echivalentul a 20 de euro pe an. Iar cei cu case din lemn, paianta sau chirpici, cu 10 euro pe an. In cazul in care imobilul va fi luat de ape, ori va fi distrus in totalitate de alunecarile de teren sau de cutremur, despagubirile vor fi de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro. La ora actuala, 65% dintre constructii se incadreaza in prima categorie, iar 35% in cea de-a doua.

Persoanele asistate social nu trebuie sa plateasca, asigurarea fiind suportata de autoritatile locale. Care asigurare nu poate fi platita inca, deoarece anul trecut, cand s-au aprobat cheltuielile, un astfel de efort financiar n-a fost bugetat. La fel ca si in cazul autoritatilor centrale, care ar fi trebuit sa-si asigure palatele, sediile administrative, casele de protocol, locuintele de serviciu etc.

Ceea ce denota ca aceasta taxa de solidaritate instituita de Guvern, pentru unii e valabila, pentru altii - nu. Adica, cetatenii sunt mai solidari decat autoritatile. La fel cum proprietarul sarac al unei garsoniere de la marginea orasului e mai solidar decat bogatul cu o vila construita ilegal pe marginea albiei unui rau, fiindca amandoi platesc tot echivalentul a 20 de euro pe an.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#lista imobile risc seismic, #bulina rosie Bucuresti, #cutremur Bucuresti, #asigurari locuinte , #asigurari