Cat de legale sunt contractele verbale prin telefon? Vezi ce spun avocatii

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 07 Martie 2011, ora 07:28
13575 citiri
Cat de legale sunt contractele verbale prin telefon? Vezi ce spun avocatii
Foto: championlaw.com

Nu putini sunt cei care au primit un telefon de la o banca, de la o companie de telefonie sau de la una de asigurari si, prin simplu raspuns dat la o intrebare, s-au trezit ca, de fapt, au incheiat un contract cu institutia respectiva.

Trebuie sa stim insa ca nu intotdeauna aceste "contracte verbale" sunt legale si pot fi contestate intr-o anumita perioada de timp, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, pentru Ziare.com.

"Astfel de acorduri se numesc contracte intre persoane indepartate si se considera valabile daca partile implicate se intalnesc neconditionat. Contractul este ilegal daca oferta prezentata nu a continut toate datele necesare unei informari cat mai corecte si complete, iar persoana respectiva si-a dat acordul", a mai spus avocatul.

In astfel de situatii, persoana care trebui sa-si dea acordul are la dispozitie 7 zile sa spuna "da" si apoi alte 15 zile sa-l rezilieze, daca considera ca nu este in cel mai bun interes al sau, mai spun specialistii.

"Daca in contract se prevede in mod expres ca acesta nu poate fi modificat decat in forma scrisa, atunci un simplu acord verbal nu este suficient, pentru ca respectivul contract sa fie modificat in mod valabil", a declarat, la randul sau, Nicoleta Grama, avocat partener Danila, Petre si Asociatii (DPA), pentru Ziare.com.

In plus, avocatul sustine ca atunci cand una dintre partile contractante este un consumator, trebuie avut in vedere ca, din analiza de ansamblu a dispozitiilor legale incidente in materia protectiei consumatorului, se ajunge la concluzia ca raporturile contractuale trebuie sa imbrace forma scrisa.

Cand ar putea fi totusi legale?

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, un exemplu de astfel de contract poate fi considerat valabil intre doua firme care au deja la baza un contract cadru sau istorie de lucru impreuna.

"Am primit si eu niste sms-uri de genul asta chiar de curand, care imi cereau un anumit raspuns pe anumite probleme. Un astfel de acord poate fi considerat legal intre anumite institutii care au deja un istoric de 3-4 ani, in domeniul B2B (business to business)", a mai spus Piperea.

Legat de serviciile prestate de companiile de telefonie, atat timp cat nu exista o dispozitie legala care sa impuna forma scrisa pentru ca respectivul contract sa fie incheiat in mod valabil, raportul juridic se poate naste in baza unui simplu acord verbal. De asemenea, tot in baza acestui acord verbal contractul poate fi modificat.

"In materie de asigurari insa, dispozitiile legale impun forma scrisa. Astfel, pentru a proba existenta contractului, este necesar ca acordul de vointa sa imbrace forma unui inscris. De asemenea, si modificarile aduse contractului de asigurare trebuie sa imbrace forma scrisa", a adaugat si avocatul DPA.

Daca o astfel de dovada scrisa nu exista, specialistii sustin ca se poate proba foarte usor ca respectivul contract nu s-a incheiat in mod valabil.

In ipoteza in care exista o prevedere legala sau contractuala care impune forma scrisa a contractului, iar prestatorul unui serviciu, in ciuda acestei prevederi, aduce modificari unui contract existent, fara a avea un acord scris din partea beneficiarului in acest sens, acesta din urma are posibilitatea de a actiona in instanta respectivul prestator de servicii.

"In aceste conditii se poate sustine ca respectiva persoana, neexprimand un acord valabil, nici nu poate fi obligata sa respecte acele prevederi contractuale. Mai mult, daca beneficiarul serviciului are calitatea de consumator, are totodata posibilitatea de a se adresa oficiului pentru protectia consumatorului", a mai spus Nicoleta Grama.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#contracte verbale legale, #avocati asigurari telefonie , #asigurari