Cum iti poti asigura locuinta impotriva furtului sau a cutremurelor?

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 07:19
5016 citiri
Cum iti poti asigura locuinta impotriva furtului sau a cutremurelor?
Foto: Ramblingmuse

Locuinta reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai importante bunuri pe care le detinem. De aceea, romanii incep sa acorde din ce in ce mai multa atentie produselor de asigurare a locuintelor. In 2011, asigurarile de locuinta facultative, alaturi de asigurarile de viata, au reprezentat cele mai dinamice segmente de pe piata de profil.

Numarul de contracte de asigurari facultative, in 2011, se ridica la 4,4 milioane, iar asigurarile obligatorii incheiate ajunsesera la 574.000, astfel ca au fost incheiate de sase ori mai multe polite fata de anul precedent in ceea ce priveste ambele tipuri de asigurari la un loc.

Pe piata asigurarilor exista doua tipuri de polite pentru locuinte: obligatorii si facultative. Denumirile pot fi pastrate sau pot primi nume personalizate de la o companie de asigurari la alta, insa caracteristicile generale se pastreaza.

Ce este asigurarea obligatorie de locuinta?

Asigurarea obligatorie pentru locuinta acopera doar trei riscuri de baza, si anume: cutremur, inundatii din cauze naturale si alunecari de teren. Pot emite astfel de polite un numar limitat de companii, care sunt membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Dupa cum ii spune si denumirea, asigurarea de acest tip trebuie incheiata obligatoriu. In caz contrar, legea prevede amenzi de pana la 500 de lei, aplicarea lor intrand in sarcina primariilor.

Ce este asigurarea facultativa de locuinta?

Asigurarea facultativa acopera mult mai multe riscuri, incluzandu-le si pe cele existente la polita obligatorie. Persoana care o incheie pe cea facultativa isi protejeaza casa impotriva unora dintre cele mai intalnite riscuri care pot afecta o locuinta, si anume furt, incendii si avariile la instalatia de apa.

Cat te costa sa iti asiguri locuinta?

Prima de asigurare pentru o asigurarea obligatorie este una standard, indiferent de compania de asigurari la care se incheie polita: 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A (adica acele locuinte realizate din beton armat, metal sau lemn, in proportie de 65%) si de 10 euro pe an pentru locuintele de tip B (realizate din caramida nearsa, chirpici si alte materiale nesupuse unui tratament chimic, intr-o proportie de 35% din constructie).

In cazul asigurarii facultative, este posibil ca unele companii sa pastreze pretul de la asigurarea obligatorie, pentru ca produsul sa fie mai atractiv pentru un numar mare de clienti, insa, de cele mai multe ori, tarifele difera de la companie la companie.

Clientul poate apela la un broker de asigurare, pentru a afla care ar fi cea mai buna polita in cazul lui. Pretul variaza si in functie de numarul de riscuri acoperite, astfel ca proprietarul locuintei poate alege sa isi acopere doar acele pericole pe care le considera cele mai probabile sa se concretizeze.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#asigurari locuinte furt, #asigurari locuinte cutremur, #asigurari facultative locuinta , #asigurari
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5