Cum platesti dintr-o pensie de 350 de lei o amenda de 500 de lei - Interviu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 25 Iulie 2011, ora 08:08
4267 citiri
Cum platesti dintr-o pensie de 350 de lei o amenda de 500 de lei - Interviu
Foto: graiuldobrogei.ro

De la inceputul lui august, fiecare primar din Romania va trebui sa intocmeasca liste "negre" cu cei care nu si-au facut asigurare obligatorie a locuintei (AOL). Desi destinatia legii este sa-i ajute pe locuitorii din mediul rural, tocmai acestia sunt cei care nu pot achita nici macar acei 10 sau 20 de euro anual.

Negru-Voda, localitate de frontiera din judetul Constanta, promitea foarte mult inainte de 1989. Pe atunci, se spunea ca Ceausescu avea planuri mari legate de dezvoltarea acestei localitati, dar, odata cu Revolutia, a venit si decaderea.

Au disparut C.A.P-urile, mai intai. Apoi a venit vremea sa cada Fabrica de Nutreturi Concentrate (FNC) si Complexul de porci Negru-Voda si dupa ele si alte instituti. Rata somajului a devenit foarte ridicata, asa ca tinerii au luat drumul strainatatii, in timp ce aceia care au ramas au trebuit sa se descurce cum au stiut mai bine.

Populatia este imbatranita, iar banii care ruleaza (majoritar) in Negru-Voda sunt cei din pensii si somaj.

Ion Nicolin, primarul Negru-Voda, a spus intr-un interviu pentru Ziare.com ca este constient ca foarte multi nu si-au facut aceasta asigurare obligatorie si ca, la un moment dat, va trebui sa-i amendeze, chiar daca pentru multi plata politei este un efort financiar prea mare. Asa ca, dupa 21 de ani de "condus" localitatea, Nicolin se vede pus in fata faptului implinit: isi va amenda alegatorii pentru ca nu au asigurare obligatorie pentru locuinta.

O mana de brokeri, pentru o mana de asigurati

In localitate, pe brokerii de asigurari poti sa-i numeri pe degetele de la o mana. Ei sunt cei care au incercat sa-si atraga cat mai multi clienti pe care sa-i asigure, din pacate nu cred ca acolo ca si in orice alta localitate se poate vorbi de un "succes rasunator" al asigurarii obligatorii a locuintei.

In general, in localitatile mici primarul stie toti locuitorii, este ca o mica mare familie. Cum este sa le dati amenzi, cand multi nici nu-si permit polita de 80 de lei, dar amenda de 100-500 lei?

Din punct de vedere al penalizarii, voi fi obligat sa-i amendez pentru ca ma obliga statul. Dar vom vedea pentru ca acestea sigur vor ramane neplatite. Este de datoria primarului sa numeasca persoanele care vor primi amenda si apoi intervine statul.

Este destul de rau, pentru ca oamenii nici nu prea stiu de ele, mai ales ca nici nu prea li se face propaganda. Se mai spune la radio, dar la televizor arata cu totul altceva.

Ce sanse au sa achite penalizarile?

In Negru-Voda, Darabani, sectia Darabani si Valcele sunt cam 1.700 de familii. Stiti ce se intampla, amenzi vor primi majoritatea, dar sa vedem cine o sa-i oblige sa plateasca pentru ca astea in doi ani de zile se prescriu, chiar daca in fiecare an va veni cate una, daca nu isi fac asigurarea. Dumnezeu cu mila! In partea asta, la noi, lumea este mai saraca.

Cum se vede problema asigurarii in localitate?

Nu stiu ce o sa facem, poate s-o mai prelungi din nou termenul, ca mai au timp. Sa o faca cel putin pana la sfarsitul anului. Situatia localitatii nu este chiar una buna. Acum se da afara de la Politie, Politia de Frontiera si de la Finantele Publice. Majoritatea tinerilor au plecat, dar sunt la fel de multi care chiar nu au unde sa se duca.

Cam cum arata situatia financiara a localnicilor?

Pensiile pe aici sunt destul de mari, dar sunt si unele sub limita. Adica sunt oameni care au pensii de 1.500 de lei, dar majoritatea au putin peste 350 de lei. Oricum, problema noastra este ca suntem un popor de oameni carora ne place sa ne vaicarim. Unii si-ar permite sa plateasca aceasta asigurare, dar cei care au o pensie de 350 de lei nu ai ce sa le ceri, pentru ca acolo majoritatea banilor se duc pe medicamente.

Mai sunt si alte sate sub "aripa" Negru-Voda. Cum se vor descurca oamenii de acolo?

Cel mai greu este in Valcele si Darabani, acolo au ramas acum numai oameni batrani, pensionari de C.A.P. Ce pot sa le mai cer acelor oameni? Sunt doua localitati care vor disparea. Casele de acolo sunt construite din chirpici si chiar daca pentru acestea asigurarea este de 10 euro, nu cred ca si-o permit nici pe aceasta. Oricum nici aici (Negru-Voda - n.r.) nu stiu daca s-au facut prea multe asigurari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#asigurare obligatorie locuinta, #negru voda primar , #asigurari