Cum sa obtii mai mult de la asigurarea locuintei?

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:19
4462 citiri
Cum sa obtii mai mult de la asigurarea locuintei?
Foto: Arhiva

Desi au trecut trei ani de cand se afla in atentia publicului, romanii au inceput sa fie cu adevarat interesati de asigurarea locuintei doar de cand au devenit pasibili de amenda. Insa, dincolo de asigurarea obligatorie a locuintei (PAD), exista produse care ofera mult mai mult decat aceasta, pentru acelasi pret.

De la 15 iulie 2011, potrivit legii 260/2008, orice persoana fizica sau juridica ce are in proprietate o locuinta este obligata sa aiba asigurare. Legea insa nu obliga ca toate persoanele sa aiba o asigurare obligatorie de locuinta, fiind suficient ca acestea sa aiba o polita de asigurare facultativa.

Care este diferenta intre o asigurare obligatorie si una facultativa?

Asigurarea obligatorie a locuintei acopera doar trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecari de teren) si imparte locuintele in doua mari categorii:

- Tip A - locuinte in cladiri cu structura de rezistenta -beton, caramida, etc. - asigurate la 20.000 de euro;

- Tip B - locuinte in cladiri fara structura de rezistenta - paianta, lemn, etc. - asigurate la 10.000 de euro.

Asigurarea facultativa a locuintei acopera mult mai multe riscuri si mai probabile (furt, indundatie de la vecini, explozia) si ofera posibilitatea de a asigura locuinta la valoarea sa reala.

Exista, insa, la acest moment, si posibilitatea de a incheia asigurari facultative de locuinta la un pret identic cu cel al politei obligatorii, dar cu riscuri asigurate in plus.

Avand in vedere ca incheierea asigurarilor de locuinta au devenit obligatorii, tot mai multi asiguratori au venit cu oferte de asigurari facultative mai atractive decat cele de asigurari obligatorii de locuinta. Acestea asigura locuinta si pentru alte riscuri precum incendiul, explozia, inundatia de la vecini, etc.

Potrivit legii, persoanele care si-au asigurat locuintele facultativ nu mai trebuie sa plateasca si polita PAD, singura conditie fiind ca pe polita facultativa sa existe si riscurile solicitate in legea 260.

Astra si Euroins sunt doua societati de asigurare din Romania care ofera astfel de produse. Daca am dori sa incheiem o astfel de asigurare pentru un apartament construit in anul 1981, din Bucuresti pe care dorim sa il asiguram pentru 20.000 de euro, suma minima ceruta de lege, printr-o astfel de asigurare vom obtine urmatoarele oferte:

Euroins ofera un produs de asigurare completa a locuintei, la un pret inferior politei obligatorii, de 19 euro anual. Locuinta este asigurata pentru cutremur de pamant, alunecare de teren, inundatie, incendiu, trasnet, explozie, cadere de corpuri, fenomene atmosferice, izbire de catre vehicule, greutatea stratului de zapada/gheata, avalansa, inundatiile datorate avariilor la instalatii sau inundatia provocata de vecini, furt, vandalism si boom sonic. Bunurile din locuinta sunt asigurate pentru riscurile mentionate mai sus in limita a 2.100 de euro pe an.

Avand produsul Pad Plus Bonus, la Societatea Astra asigurarea costa 20 de euro pe an si ofera, in plus fata de produsul Euroins, riscul de inundatie a vecinului, in limita a 1.000 de euro anual. Bunurile din locuinta sunt asigurate pentru 2.000 euro/an.

La Omniasig va puteti asigura locuinta, dependintele si anexele, precum si amenajarile speciale (piscine, saune etc) si bunurile existente in acestea, prin asigurarea Garant.

Riscurile de baza acoperite includ incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri. De asemenea, va puteti asigura fata de riscuri suplimentare, gen cutremur, fenomene atmosferice, coliziune cu autovehicule, greve, revolte, vandalism, alunecari de teren sau furtul bunurilor. In plus, va puteti asigura si in cazul in care aveti chiriasi, astfel incat sa fie acoperite eventuale pagube facute de acestia.

Atentie insa! Asigurarile facultative nu pot fi incheiate pentru locuinte aflate in cladiri incadrate seismic.

In cazul ING, asigurarea poate fi incheiata doar pentru locuinte construite dupa anului 1920, care sunt din materiale necombustibile, cu structura din beton armat, metalica sau caramida portanta. Polita are o valabilitate de cinci ani si se prelungeste automat. Astfel, va asigurati pentru incendiu, explozie, cutremur, inundatii si alte calamitati naturale, furt, talharie, avarii la instalatiile de apa, raspundere civila a proprietarului cladirii.

Suma asigurata va fi stabilita in urma efectuarii unei evaluari, iar asigurarea poate fi incheiata in lei sau euro.

Articol realizat cu sprijinul site-ului de comparatii asigurari locuinte, asiguratorii.ro.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#asigurare obligatorie locuinta, #asigurari locuinte, #asigurare facultativa locuinta , #asigurari