Dizolvarea Carpatica Asigurari, suspendata la cererea DNA

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 19:55
2940 citiri
Dizolvarea Carpatica Asigurari, suspendata la cererea DNA
Foto: Ziare.com

Instanta suprema a admis, marti, cererea DNA care solicitase interzicerea dizolvarii si lichidarii SC Carpatica Asig. SA, decizia fiind una definitiva.

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, marti, interzicerea initierii procedurilor de dizolvare si lichidare a companiei de asigurari Carpatica.

"Cu majoritate, respinge exceptia inadmisibilitatii contestatiei formulate de Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie impotriva incheierii de sedinta din data de 16 august 2016, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala, in dosarul nr. 2827/2/2014. Admite contestatia formulata de DNA.

(...) Dispune luarea masurii preventive a interdictiei initierii procedurilor de dizolvare si lichidare fata de inculpata S.C. Carpatica Asig. S.A. pe o durata de 30 de zile, incepand cu data de 13.09.2016 pana la data de 12.10.2016, inclusiv", se arata in minuta deciziei penale.

Instanta suprema a respins, initial, pe 16 august, ca nefondata, cererea DNA. Decizia a fost, insa, contestata la un alt complet al ICCJ.

DNA a depus la dosarul cauzei o cerere prin care societatea de asigurari sa nu se dizolve pentru urmatoarele 60 de zile avand in vedere ca societatea este condamnata, pe fond, la o amenda penala de 600.000 de lei in dosarul in care au fost trimisi in judecata mai multi membri ai Autoritatii de Supraveghere Finanaciara (ASF) acuzati ca au favorizat firma de asigurari a milionarului Ilie Carabulea.

In cererea procurorilor DNA s-a solicitat "luarea, pentru o durata de 60 de zile, a masurii preventive constand in interdictia initierii procedurilor de dizolvare si lichidare privind SC Carpatica Asig SA, sau, dupa caz, suspendarea procedurilor de dizolvare si lichidare initiate, in situatia in care, la data judecarii prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja initiate".

Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisa in judecata in 25 aprilie 2014, pentru cumparare de influenta si dare de mita, iar in 8 martie 2016 a fost condamnata de Curtea de Apel Bucuresti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum si la publicarea hotararii de condamnare in mass-media.

In aceste conditii, in 27 iulie, ASF a decis, printre altele, declansarea procedurii de faliment si lichidarea societatii Carpatica Asig prin procedura obisnuita de insolventa, precum si emiterea solicitarii pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecatorului sindic din tribunal. Decizia ASF a fost publicata in Monitorul Oficial din 2 august.

In cererea adresata ICCJ, procurorii DNA arata ca situatia aparuta in urma deciziei luate de ASF "creeaza riscul lichidarii si radierii in termen scurt a inculpatei persoana juridica, astfel incat sa aceasta nu mai poata fi trasa la raspundere penala".

"Prin urmare, considera ca masura solicitata este necesara pentru buna desfasurare a procesului penal", a precizat DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#ICCJ suspendare dizolvare Carpatica Asigurari, #DNA dizolvare Carpatica Asigurari, #faliment Carpatica Asigurari , #asigurari