Falimentul Astra Asigurari: Ce trebuie sa faca romanii care asteapta sa fie despagubiti

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 13:41
7434 citiri
Falimentul Astra Asigurari: Ce trebuie sa faca romanii care asteapta sa fie despagubiti
Foto: Arhiva Ziare.com

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) solicita potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari sa transmita catre FGA cereri de plata pentru a putea beneficia de despagubirile cuvenite.

Pana la data de 31 decembrie 2015, potentialii creditori ai Astra Asigurari au transmis un numar de doar 11.200 cereri de plata cu o valoare estimata de 92 milioane de lei, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra.

"Pentru a evita supraaglomerarea si aparitia starii de nemultumire in randul potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, FGA recomanda intreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plata din timp pentru a beneficia de o plata cat mai rapida a despagubirilor", se mentioneaza in comunicatul Fondului.

Falimentul Astra Asigurari: Ce isi reproseaza Misu Negritoiu, seful ASF

Potrivit legii, Fondul de garantare este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete.

Decizia de intrare in faliment nu e definitiva

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a inregistrat cererea de deschidere a procedurii de dizolvare a companiei in instanta, pe 8 septembrie 2015, ca urmare a esecului procedurii de majorare de capital cu 425 de milioane de lei.

Ulterior, pe 3 decembrie, Tribunalul Bucuresti a aprobat procedura de intrare in faliment pentru societatea Astra Asigurari, insa decizia nu este definitiva.

E oficial: Astra Asigurari intra in faliment

Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor.

Cererea pentru despagubire o face creditorul de asigurare - pagubitul, dar el poate mentiona ca beneficiarul sumelor de plata sa fie service-ul care a reparat masina. Conform Normei 16/2015, service-urile auto nu sunt creditori de asigurare.

Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet si aprobat la plata de catre Comisia Speciala si pana la data platii efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucratoare.

Potrivit reprezentantilor FGA, conducerea institutiei "urmareste in permanenta ajustarea numarului de personal necesar pentru procesarea corespunzatoare a cererilor de despagubire, dar si a cererilor de deschidere a unor dosare noi de dauna".

Zeci de mii de dosare de dauna

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari.

FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna, din Romania, 191.241 de polite si 4.809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania.

Veste proasta pentru romanii care asteapta bani de la Astra Asigurari

Pana la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#faliment astra asigurari despagubiri, #despagubire Astra Asigurari, #asigurari Astra procedura, #asigurari Astra , #asigurari