Forte Asigurari intra in faliment UPDATE: Care e situatia contractelor cu statul si ce se intampla cu militarii romani

Vineri, 15 Iulie 2016, ora 15:43
7785 citiri
Forte Asigurari intra in faliment UPDATE: Care e situatia contractelor cu statul si ce se intampla cu militarii romani
Foto: Forte Asigurari

Forte Asigurari e la un pas de faliment, din cauza situatiei financiare precare. Insa compania are incheiate cateva contracte ce vizeaza militarii romani. Ce se va intampla cu ei dupa intrarea in insolventa?

Firma nu mai are licenta de functionare, dupa ce i-a fost retrasa de autoritatea din domeniu (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara - ASF).

De asemenea, ASF a cerut intrarea in faliment a companiei si urmeaza ca un tribunal sa stabileasca declansarea procedurii.

Ce riscuri sunt acoperite pentru militarii romani

In aceste conditii, Ziare.com a cerut lamuriri la Ministerul Apararii (MApN) despre contractele pe care le are cu aceasta companie.

Mai intai, reprezentantii institutiei ne-au explicat care sunt riscurile acoperite de asigurarile facultative pentru militari:

  • - deces;
  • - invaliditate de gradul I si II;
  • - invaliditate de gradul III;
  • - imbolnavire, pe timpul si din cauza actiunilor de lupta care au ca rezultat mutilari sau defecte fizice ireversibile ori vatamari corporale/afectiuni ce pot fi stabilite in mod obiectiv;
  • - cheltuieli de spitalizare si tratament ambulatoriu, daca se face dovada ca acestea au fost efectuate (dar nu mai mult de 90 de zile si mai putin de 3 zile) ;
  • - cheltuieli de medicamente si tratament daca se face dovada ca aceste cheltuieli au fost efectuate;
  • - cheltuieli de repatriere, daca se face dovada acestor cheltuieli.
  • Cate contracte sunt incheiate cu Forte Asigurari

    De asemenea, institutia ne-a prezentat si cate contracte au fost obtinute de Forte Asigurari.

    Astfel, la nivelul Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT) a fost incheiat un acord cadru, prin derularea unei proceduri de licitatie deschisa, pentru perioada 01.03.2015-01.03.2018, avand ca obiect achizitionarea de servicii de asigurare facultativa de persoane.

    La licitatie s-au calificat 4 firme, printre care si Forte Asigurari. Astfel, problemele acestei companii nu ii afecteaza.

    "Prin retragerea autorizatiei de functionare pentru SC FORTE Asigurari-Reasigurari SA, acordul cadru incheiat nu este afectat pe perioada urmatoare, deoarece raman calificati in continuare ceilalti 3 operatori economici. In prezent, SMFT nu are incheiat niciun contract subsecvent cu SC FORTE Asigurari-Reasigurari SA", au precizat reprezentantii institutiei.

    Pe de alta parte, Statul Major al Fortelor Aeriene (SMFA) a avut in derulare, in perioada 27.11.2014-26.11.2015, un acord cadru incheiat cu Forte Asigurari in baza unei proceduri de licitatie deschisa online avand ca obiect achizitionarea de servicii de asigurare facultativa de persoane.

    "In prezent, in baza acordului cadru mentionat mai sunt in vigoare contracte in valoare de 48.257,95 lei, care expira cel mai tarziu in data de 03.04.2017", ne-au precizat reprezentantii ministerului.

    In ceea ce priveste Statul Major al Fortelor Navale, exista in derulare cu Forte Asigurari un contract in valoare de 2.745 lei, achizitionat prin cumparare directa, contract incheiat pentru perioada 18.01-18.07.2016.

    In aceste conditii, MApN a cerut companiei lamuriri suplimentare despre situatia sa si despre contractele aflate in vigoare.

    "SMFT si SMFA au initiat demersuri catre SC FORTE Asigurari-Reasigurari SA pentru solicitarea de detalii suplimentare concrete, in afara de cele prezentate pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara, privind procedurile de urmat pentru contractele in vigoare cu acest operator economic", ne-au mai spus reprezentantii MApN.

    De asemenea, contractele de asigurari incheiate cu aceasta companie nu vizeaza militarii aflati in misiune in Afganistan.

    Ce se intampla daca instanta va decide intrarea in faliment a companiei

    In situatia in care instanta de judecata va decide intrarea in faliment a companiei, ministerul arata ca obligatiile de plata vor fi preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), iar plata primei de asigurare se va face in termenele legale prevazute de reglementarile in domeniu, in limita a 450.000 de lei.

    Potrivit informatiilor obtinute anterior de Ziare.com de la Fondul de Garantare a Asiguratilor, preluarea dosarelor ar putea dura o vreme, deoarece trebuie sa se faca niste pasi premergatori.

    Astfel, dupa ce instanta decide intrarea in faliment, hotararea trebuie sa fie publicata si in Monitorul Oficial. Abia apoi FGA poate intra in scena, la solicitarea creditorilor companiei. Doar in aceste conditii, Fondul poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurari ai Forte Asigurari, la deschiderea dosarelor de dauna.

    In termen de 30 de zile de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial, societatea de asigurare este obligata sa predea FGA urmatoarele:

  • - evidenta contractelor de asigurare in vigoare la data inchiderii procedurii de redresare financiara;
  • - evidenta completa a dosarelor de dauna;
  • - evidentele tehnico - operative si contabile aferente contractelor si dosarelor.
  • Important! Plata dosarelor se va putea realiza de catre FGA doar dupa ce instanta de judecata stabileste, definitiv, falimentul respectivei companii.

    Afla care sunt problemele pe care le are Forte Asigurari si de ce au fost sesizate DNA si DIICOT

    Asadar, in tot acest timp, clientii companiei de asigurari nu vor primi niciun ban.

    Ca sa ne facem o idee cat ar putea dura parcurgerea acestor etape ne putem uita la situatia Astra Asigurari. In acest caz, FGA a inceput sa faca plati dupa 8 luni de la momentul in care ASF a cerut intrarea in faliment, deoarece atat a durat pana cand s-a dat o decizie definitiva in instanta.

    UPDATE: Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) anunta posibilii creditori de asigurari ai companiei Forte Asigurari ca poate primi cereri de plata si de deschidere a dosarelor de dauna.

    FGA a luat act "de publicarea in Monitorul Oficial a Deciziei nr. 1332/05.07.2016 privind stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii falimentului si retragerea autorizatiei de functionare a Forte Asigurari Reasigurari si de la aceasta data, creditorii de asigurari ai societatii pot solicita FGA plata sumelor cuvenite", se arata intr-un comunicat remis presei vineri.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #Forte Asigurari militari romani, #probleme Forte Asigurari, #Forte Asigurari , #asigurari