Frauda cu asigurari: 5 sefi BCR Asigurari, cercetati - Prejudiciu de 6 milioane de euro

Marti, 09 Iulie 2013, ora 10:30
5923 citiri
Frauda cu asigurari: 5 sefi BCR Asigurari, cercetati - Prejudiciu de 6 milioane de euro
Foto: DIICOT

Procurorii DIICOT au facut, marti, peste 160 de perchezitii in Bucuresti si 26 de judete din tara intr-un dosar de frauda in domeniul asigurarilor de viata. 44 de persoane sunt suspectate de frauda, dintre care cinci sefi si 16 functionari de la BCR Asigurari, precum si 23 de administratori de firme.

Acestia ar fi facut parte dintr-un grup infractional organizat, obtinand importante beneficii financiare prin sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor aferente unor drepturi salariale. Prejudiciul adus statului de cei 44 de membri ai retelei se ridica la peste sase milioane de euro.

Procurorii lucreaza de cateva luni de zile la acest dosar in care sunt implicati si sefii si reprezentantii unor firme de asigurari. Perioada in care a actionat aceasta grupare este de aproximativ opt luni de zile.

Autoritatile au perchezitionat noua filiale ale BCR Asigurari de Viata din Bucuresti si din sapte judete, iar cinci sefi ai institutiei sunt cercetati pentru frauda, precum si 23 de administratori de firme, informeaza Digi 24.

Cum functiona reteaua

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Targu Mures, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O Targu Mures, efectueaza, la data de 9 iulie 2013, un numar de 166 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si in 26 de judete, la locuintele unor invinuiti, la sediile a 112 societati comerciale precum si la sediile unei societati de asigurari, in cadrul unei actiuni de amploare, vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunii de evaziune fiscala", se arata in comunicatul DIICOT.

Perchezitii la 112 firme de asigurari - prejudiciu de 6 milioane de euro (Video)

Procurorii au efectuat cercetari fata de persoane cu atributii de conducere si angajati in cadrul unei societati de asigurari, precum si fata de reprezentanti ai unor societati comerciale, care sunt suspectate ca au constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii unor importante beneficii financiare in modalitatea sustragerii de la plata taxelor si impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Din probele administrate in cauza rezulta suspiciunea ca modul de operare este unul inedit, constand in acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin incheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de "rascumpararea clauzei suplimentare" si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale.

Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare, aceasta reprezentand in fapt o forma mascata de plata a drepturilor salariale, si in acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin aceasta metoda, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunara cu eludarea platii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentandu-l doar comisionul de 10% catre asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferenta unei activitatii infractionale desfasurate pe o perioada de 7 luni, perioada de savarsire a infractiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.

Perchezitiile domiciliare au fost efectuate in judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita, Braila, Bihor, Caras, Cluj, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mures, Maramures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Valcea, Vaslui si Vrancea.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Targu Mures vor fi audiate 44 de persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor fata de invinuiti sa fie dispuse masurile legale in cauza.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#frauda asigurari sefi BCR, #frauda asigurari prejudiciu, #frauda asigurari , #asigurari