Mai multi romani isi achizitioneaza online politele de asigurari de locuinta

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 07:35
1493 citiri
Mai multi romani isi achizitioneaza online politele de asigurari de locuinta
Foto: Ziarebotosani

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei a fost adoptata inca din anul 2008, insa aplicarea ei a fost intarziata, printre altele, de crearea bazei de date cu locuintele din Romania si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde polite.

Inca de la data de 15 iulie 2011, potrivit legii 260/2008, orice persoana fizica sau juridica ce are in proprietate o locuinta este obligata sa o asigure. Legea insa nu obliga ca toate persoanele sa aiba o asigurare obligatorie de locuinta, fiind suficient ca acestea sa aiba o polita de asigurare facultativa.

Desi au trecut trei ani de cand se afla in atentia publicului, romanii au inceput sa fie cu adevarat interesati de asigurarea locuintei doar de cand au devenit pasibili de amenda.

Proprietarii au inceput sa constientizeze ca este nevoie de o asigurare de locuinta, mai ales dupa fenomenele extreme aparute in ultimile luni. De exemplu, in judetul Dambovita, in orasul Titu, unde au fost smulse de vijelie acoperisurile a peste 11 scari de bloc, iar orasul arata devastat.

De 5 ori mai multe polite de asigurare incheiate online fata de 2010

In Romania au aparut, in ultimii ani, site-uri care ofera atat cotatii de pret online, cat si posibilitatea de a incheia politele de asigurare online. "In 2011 avem o crestere de 580% fata de anul precedent, avand in vedere numarul de polite de asigurari de pentru locuinta incheiate online. In anul 2010, s-au incheiat 3.263 polite, fata de 16.071 in 2011. Aceasta se datoreaza obligativitatii de a avea incheiata o polita de asigurare a locuintei", a declarat Oana Balan, specialist produse asigurare, Pintilie Broker de Asigurare, detinatorul www.asiguratorii.ro.

In intervalul 1 ianuarie - 1 octombrie 2011 au fost incheiate mai multe noi polite PAD comparativ cu perioada similara din 2010. Iar multe dintre acestea au fost achizitionate online.

Dupa prima parte a anului 2011, 3,8 milioane de locuinte au fost asigurate, din care 800.000 au asigurari obligatorii. La sfarsitul primului trimestru, erau 3 milioane de locuinte asigurate.

Cresterea gradului de constientizare este, in mod evident, rezultatul campaniei autoritatilor, alaturi de asiguratori. In tot acest timp, s-a inregistrat o crestere de 41% a subscrierilor pe asigurari facultative, fata de aceeasi perioada din 2010.

Suma la care proprietarii isi asigura locuintele este, de obicei, cea minima, 20.000 de euro, cu prima de asigurare cea mai mica, de 20 de euro/an. Numarul de polite incheiate creste semnificativ cu doar cateva zile inainte de termenul limita anuntat in mass media, termen pana la care sunt obligati sa incheie, in caz contrar riscand amenda de 100 - 500 de lei pentru neasigurare.

Marius Bulugea, presedintele PAID, a precizat ca aproximativ 10% din locuintele din Romania sunt asigurate printr-o polita obligatorie, iar alte 35% printr-o polita facultativa.

Articol realizat cu sprijinul site-ului de comparatii asigurari locuinte

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#asigurare locuinta, #asigurare obligatorie locuinta, #asigurare locuinta online , #asigurari