Ministerul Sanatatii va suporta cheltuielile cu cardul de sanatate, nu asiguratii

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 20:44
2722 citiri
Ministerul Sanatatii va suporta cheltuielile cu cardul de sanatate, nu asiguratii
Foto: Arhiva

Ministerul Sanatatii va suporta, din propriul buget, cheltuielile pentru producerea cardului national de sanatate, asiguratii nemaifiind obligati la plata acestuia, arata un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Astfel, cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, respectiv a documentului propriu-zis prin care se atesta calitatea de asigurat, se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se suporta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Pentru plata si distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate se incheie un contract de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA, potrivit aceluiasi proiect.

Potrivit aceluiasi proiect, ministerul va putea acorda Imprimeriei Nationale, in avans, 30 la suta din suma datorata anual pentru fabricarea cardurilor.

Modalitatea de plata a cardului national de asigurari sociale de sanatate din bugetul Ministerului Sanatatii catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA, precum si mecanismul de distributie a cardului administrat de CNAS, se stabileste prin normele metodologice.

Distributia cardurilor catre asigurati se realizeaza de casele de asigurari sociale de sanatate prin furnizorii de servicii medicale din asistenta medicala primara.

Asiguratul va plati cardul national numai daca solicita un duplicat, mai prevede proiectul.

"In situatia solicitarii de eliberare a unui card duplicat de catre asigurat, cu exceptia faptului in care aceasta se face din motive tehnice de functionare, cheltuielile aferente producerii si distributiei se suporta de catre asigurat.

Cardul national de asigurari sociale de sanatate se elibereaza si se administreaza prin utilizarea serviciilor de operare si management al unei unitati specializate in acest scop", se precizeaza in proiect.

Proiectul, in dezbatere publica

Proiectul, postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, se afla in dezbatere publica pana la 18 iunie.

CNAS elibereaza si administreaza cardul national de asigurari sociale de sanatate si are calitatea de operator de date cu caracter personal pentru datele mentionate.

Cardul national de sanatate reprezinta documentul care va contine toate informatiile privind calitatea de asigurat, date medicale precum grupa de sange, predispozitia la alergii sau avizul pentru donarea de organe, fiind cuprins si in proiectul Legii sanatatii.

Cardul trebuia realizat inca de acum cinci ani, insa autoritatile nu au reusit acest lucru, in ultimul an licitatia pentru realizarea lui fiind contestata de mai multe ori.

Instrumentul este unul electronic, distinct de cardul european de asigurari sociale de sanatate. Cardul se emite pentru dovedirea calitatii de asigurat si poate fi utilizat numai pe teritoriul Romaniei. Cardul national de asigurari sociale de sanatate este parte integranta a sistemului informatic unic integrat al asigurarilor sociale de sanatate.

Potrivit unor modificari deja operate la Legea 95/2006, cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate urmau sa fie suportate atat de CNAS, cat si de catre asigurat.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#card asigurarea sanatate, #proiect Minister Sanatate , #asigurari