O companie cu traditie pleaca din Romania: Cui a vandut operatiunile

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 11:59
6397 citiri
O companie cu traditie pleaca din Romania: Cui a vandut operatiunile

AXA a anuntat, joi, ca a incheiat un acord cu Certinvest si SIF Transilvania pentru vanzarea operatiunilor sale de asigurari de viata si economisire din Romania, iesind astfel de pe piata din tara noastra.

Conform termenilor acordului, Certinvest va achizitiona o participatie de 70% din filiala AXA din Romania - AXA Life Insurance S.A., in timp ce SIF Transilvania va prelua 30%, arata un comunicat remis Ziare.com.

AXA a intrat pe piata romaneasca in anul 2010, cand a preluat compania Omniasig Asigurari de Viata de la Vienna Insurance Group.

Compania franceza a incheiat 2012 cu pierderi de 43,84 milioane de lei (peste zece milioane de euro), cu 11% mai mari fata de 2011.

Doua companii de asigurari au strans 57% din plangerile inregistrate in prima jumatate din 2014

Ce spun cumparatorii

Deschiderea unei noi linii de business in zona asigurarilor va permite companiei Certinvest sa asigure o diversificare a portofoliului de investitii pentru clientii sai si, in acelasi timp, pentru clientii de asigurari care sunt interesati de alte proiecte investitionale, sustin reprezentantii companiei.

"Asigurarile de viata si sanatate creeaza o sinergie puternica cu activitatea de acum a Certinvest, atat in privinta portofoliului de produse cat si in privinta intereselor clientilor. Noii actionari vor creste activitatea companiei si vor lansa noi produse destinate, in special, antreprenorilor", a declarat Eugen Voicu, actionar fondator SAI Certinvest.

Compania administreaza active de peste 250 milioane de lei si o experienta de peste 20 de ani in investitii pe piata din Romania.

SAI Certinvest are in administrare un portofoliu diversificat de fonduri mutuale (fonduri de actiuni, fonduri de indici, fonduri cu venit fix, fonduri diversificate), precum si un numar important de portofolii individuale, fiind lider pe acest segment.

"Prin aceasta achizitie SIF Transilvania isi diversifica detinerile cu o companie intr-un domeniu nou in portofoliul societatii si afirma interesul strategic pentru serviciile financiare non-bancare, segment de activitate unde estimam ca potentialul de crestere este substantial pe termen mediu si lung", a declarat Radu Toia, vicepresedinte executiv SIF Transilvania.

SIF Transilvania este o societate listata la Bursa de Valori Bucuresti si administreaza active in valoare de aproximativ 250 milioane de euro. Compania are o politica de investitii diversificata, cu expuneri semnificative in domeniul financiar, turism si imobiliar.

Conform acordului incheiat, termenii si conditiile tranzactiei nu vor fi facute publice. Pentru a fi finalizata, tranzactia trebuie sa primeasca aprobari din partea autoritatilor de reglementare.

Florin Citu: Nu e un semn bun

In ciuda faptului ca cele doua companii se afla de multi ani pe piata din Romania, ele nu au experienta in zona asigurarilor, atrage atentia analistul Florin Citu.

"Pleaca AXA, firma de traditie pe piata asigurarilor, si vinde catre Certinvest si SIF Transilvania, care acum intra pe prima oara pe aceasta piata. Da, sigur un semn bun", a comentat pe Facebook Florin Citu.

Intelegerea cu Astra a picat

Initial, AXA a incheiat o intelegere cu Astra Asigurari, dar preluarea a picat din cauza problemelor financiare.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit, in luna februarie, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, a suspendat conducerea si dreptul de vot al actionarilor si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului sa majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza.

Astra Asigurari este controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamaescu prin The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%.

C.P.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#Axa Asigurari pleaca Romania, #Axa pleaca Romania, #Axa preluare, #vanzare operatiuni Axa , #asigurari