Ziare.com

Perchezitii la sediile Carpatica din Bucuresti si Sibiu, intr-un dosar de delapidare si spalare de bani

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 09:38

   

Perchezitii la sediile Carpatica din Bucuresti si Sibiu, intr-un dosar de delapidare si spalare de bani
Procurorii DIICOT fac 13 perchezitii, miercuri, in judetul Sibiu si in Bucuresti, la sediile societatii de asigurari Carpatica si la domiciliile mai multor persoane intr-un dosar in care se fac cercetari pentru delapidare, spalare de bani, abuz in serviciu si instigare la fals informatic.

La finalul perchezitiilor, 27 de persoane vor fi duse la audieri, potrivit News.ro.

Carpatica Asig, la finalul procedurii de redresare financiara - ce se va intampla cu societatea

Conform surselor citate, la sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015, intrucat societatea Carpatica Asig avea o situatie financiara precara si nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate, Oprea Carabulea, Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa si Angela Toncescu au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig si evitarea suspendarii autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Firul evenimentelor

Astfel, la sfarsitul anului 2014, s-a facut inventarierea anuala a elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii si a tranzactiilor privind activitatea de asigurare, constatandu-se un deficit de rezerva de dauna de 106.643.850,85 lei si provizioane ce trebuiau constituite de 12.155.256 de lei.

Deficitul de rezerva a fost comunicat conducerii societatii, insa, la solicitarea unor administratori, s-a decis reluarea procesului de inventariere.

Intrucat inregistrarea rezultatului inventarierii facute ducea la majorarea necesarului de capital pe care actionarul trebuie sa il aduca pentru ca societatea sa atinga valorile prevazute de lege ale indicatorilor financiari, Oprea Carabulea - imputernicitul actionarului semnificativ indirect Ilie Carabulea, impreuna cu ceilalti membri ai grupului, care detineau functii in Consiliul de Administratie al Carpatica Asig, au tergiversat inregistrarea rezultatelor inventarierii, in scopul eludarii normelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind reglementarea pietei asigurarilor din Romania, spun sursele mentionate.

Astfel, profitand de functiile detinute, ei au facut demersuri de natura sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Ilie Carabulea, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave, impiedicand in mod repetat inregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de dauna.

Conform acelorasi surse, la nivelul departamentului IT, prin intermediul directorul IT Ana Popa, au fost facute demersuri pentru a denatura situatia financiara a societatii prin modificarea sumelor care reprezentau rezerva de dauna.

Astfel, au fost introduse date nereale sau au fost operate modificari in programul "Iris" (precum nepreluarea de plati, operarea cu date viitoare, nediminuarea rezervei cu plata efectuata, neinchiderea dosarelor de dauna cu plata finalizata), scopul acestor alterari de date informatice fiind de a influenta indicatorii financiari ai companiei, astfel incat societatea Carpatica Asig sa atinga valorile indicatorilor financiari prevazute de lege pentru a putea functiona pe piata asigurarilor.

Oprea-Nicolae Carabulea este fiul omului de afaceri sibian Ilie Carabulea, trimis in judecata intr-un alt dosar legat de activitatea societatii de asigurari Carpatica.

Dosarul ASF-Carpatica: Omul de afaceri Ilie Carabulea, arestat preventiv - decizie definitiva


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2122 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor