Prima drona asigurata din Romania: 300.000 de euro daca ucide pe cineva

Joi, 18 Iunie 2015, ora 12:32
7590 citiri
Prima drona asigurata din Romania: 300.000 de euro daca ucide pe cineva
Foto: Ziare.com

Un singur roman si-a asigurat drona pe care o are in proprietate platind 500 de euro pe an, ceea ce inseamna despagubiri din partea companiei de asigurari, de 300.000 de euro, in cazul in care acest aparat cade si provoaca decesul unei persoane, a declarat joi proprietarului dronei, Octavian Isaila, din Medias (judetul Sibiu).

"Asigurarea de raspundere civila imi asigura raspunderea civila pana la un milion de euro si asigurarea Casco imi asigura valoarea echipamentului. Asiguratorul suporta raspundere civila pana la un milion de euro sau 300.000 in caz de deces, in cazul in care cade la cineva in cap. (...) Raspundere civila fata de terti si sunt acoperite si riscurile de razboi si legate de terorism", a explicat Octavian Isaila.

O asemenea drona, care cantareste 9,5 kilograme, daca se prabuseste de la o inaltime de 150 de metri, inaltimea maxima la care zboara, ar putea sa raneasca grav pe oricine, chiar si sa provoace decesul unei persoane.

Proprietarul dronei, Octavian Isaila, este si primul roman care si-a inregistrat oficial o drona la noi in tara, in martie 2014, cumparata cu fonduri europene. Isaila sustine obligativitatea asigurarii tuturor dronelor din Romania. Detinator a sase drone, Octavian Isaila a declarat ca intentioneaza sa le asigure pe toate.

"Parerea mea ca si utilizator de drone, dar si ca om care are proprietati, ca dronele care zboara in intravilan sa fie obligatoriu asigurate de raspundere civila. Eu sunt sigur ca la un moment dat o sa inceapa si sa cada. Spre exemplu, am fost la Andre Rieu, la Bucuresti si baietii zburau cu o drona deasupra multimii, care teoretic si legislativ este interzis. Am auzit de un caz cand o drona a cazut si a sectionat fata cuiva", atrage atentia Octavian Isaila.

Atentie, cad drone! Accident la o parada din SUA

Proprietarul dronei a discutat cu mai multe firme de asigurare pentru a le convinge sa ii asigure aparatul.

"Aceasta asigurare este un produs exclusiv pentru drone. Drona pe care mi-am asigurat-o face panoramare sferica aeriana. Pentru filmari folosesc o drona de 3,5 kilograme care urmeaza sa o asigur. Urmeaza sa le asigur pe toate. Pentru cele de greutate mai mica, probabil o sa fie mai mica asigurarea", spera Octavian Isaila.

El a facut deja o afacere din fotografierea si filmarea cu drone. Tot el a realizat si o alta premiera, efectuand prima transmisie live cu o drona la o competitie sportiva din Romania.

Intrebat daca s-a asteptat ca asigurarea dronei sa acopere inclusiv riscul de razboi sau terorism, Octavian Isaila a raspuns ca urmeaza sa ceara mai multe detalii despre aceasta clauza asiguratorului.

Doru Obreja, director Asigurari Aviatie in cadrul companiei de asigurari care a lansat prima asigure pentru drone din Romania, a declarat ca pana la finalul anului ar putea incheia cateva zeci de astfel de asigurari.

"Probabil vom incheia cateva zeci de asigurari pana la finalul anului. Nu o sa fie o dezvoltare foarte mare daca legislatia nu o va cere, dar in momentul in care, peste un sau un an si jumatate, va incepe utilizarea dronelor grele si mult mai periculoase, in momentul acela probabil va exploda solicitarea de astfel de asigurari", a spus Doru Obreja.

Asigurarea pentru drone de la aceasta companie este adresata atat operatorilor de astfel de aparate, cat si producatorilor, si acopera o serie de riscuri specifice: daune materiale partiale sau totale suferite de drone (Casco), raspunderi fata de terti (pentru potentiale daune cauzate de drone altor persoane, proprietati etc), raspunderea producatorului (include raspunderea fata de terti a producatorului dronei) si raspunderea detinatorilor de depozite (hangare). La asigurarea de tip Casco, pretul este de 6-10% din valoarea acesteia, iar la cea de tip RCA in functie de suma asigurata. Doru Obreja sustine ca la o suma asigurata de 1.000.000 de euro valoarea politei de tip RCA este de 500 de euro.

Doru Obreja se asteapta ca in decurs de doi ani acest tip de asigurare sa genereze un business de 150.000 - 200.000 de euro.

In prezent, exista aproximativ 60 de drone inregistrate oficial in Romania, majoritatea fiind comerciale, utilizate pentru filmare si fotografiere aeriana, pentru panoramare normala si sferica, fotogrametrie 3D, topografie, supravegherea culturilor pentru agricultura, verificarea campurilor de fotovoltaice prin termografie, operatiuni search & rescue situatii de urgenta etc. Toate dronele comerciale trebuie sa fie inregistrate oficial la Autoritatea Aeronautica Civila Romana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#asigurare drona Romania, #Romania drona filmare , #asigurari