Scandal in asigurari: Modul inedit prin care statul a pierdut 6 mil. euro. Institutia nu e la prima abatere

Marti, 09 Iulie 2013, ora 17:39
5112 citiri
Scandal in asigurari: Modul inedit prin care statul a pierdut 6 mil. euro. Institutia nu e la prima abatere

O retea infractionala extinsa formata din angajatii unei companii de asigurare si mai multe societati comerciale ar fi prejudicat statul cu 6 milioane de euro in opt luni, printr-o metoda descrisa de anchetatori ca fiind "inedita". Cum a fost posibil?

Procurorii DIICOT remarca intr-un comunicat modul de operare "inedit" al suspectilor in scopul disimularii unei parti din salariile platite angajatilor pentru a evita plata impozitelor datorate la stat.

Astfel, angajatorul a incheiat cu firma de asigurari o polita formala de asigurare de viata colectiva, prevazuta cu o clauza suplimentara de economisire-beneficii. Dupa ce platea suma aferenta primei lunare pentru asigurare catre asigurator, care include si suma aferenta clauzei de economisire beneficii, angajatorul cerea la scurt timp, uneori chiar in aceeasi zi, "rascumpararea clauzei suplimentare", adica restituirea sumei respective.

Banii ajungeau direct in conturile angajatilor - beneficiarii acestor contracte de asigurare, ca parte din salariul cuvenit, pentru care insa nu se platea impozit. Compania de asigurare retinea un comision de 10% din valoarea primei.

Magnitudinea fraudei este strans legata de complexitatea sistemului fiscal, care permite firmelor sa gaseasca diverse portite pentru a se sustrage unor obligatii, sustin analistii.

BCR Asigurari de Viata: Niciun membru al conducerii nu a fost vizat

Dimineata toata presa anunta, pe surse, ca 21 de angajati ai BCR Asigurari de Viata, intre care cinci sefi de sucursale, precum si si 23 de administratori ai unor societati comerciale sunt suspectati de evaziune fiscala in dosarul cu prejudiciu de sase milioane euro produs in sapte luni.

Frauda cu asigurari: 5 sefi BCR Asigurari, cercetati - Prejudiciu de 6 milioane de euro

Oficialii BCR au negat, insa, spre seara abia, ca ar fi vorba despre persoane din conducere, anuntand, totodata, ca sprijina ancheta si coopereaza cu autoritatile.

"Societatea si-a exprimat sprijinul si cooperarea deplina pentru investigatia derulata de DIICOT. (...) Aratam, de asemenea, ca niciun membru al conducerii societatii nu a fost vizat de actiunea desfasurata", se arata intr-un comunicat al BCR Asigurari de Viata remis Ziare.com.

ASF: Rascumpararile partiale nu pot fi facute mai devreme de 6 luni

Si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a venit cu clarificari pe acest caz. Potrivit unui comunicat remis la solicitarea Ziare.com, reprezentantii ASF precizeaza ca asigurarile de viata incheiate de BCR Asigurari sunt asigurari facultative in care drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare.

"Prin urmare, drepturile asiguratilor la rascumparari partiale sau totale sunt prevazute in contractele de asigurare, dar trebuie sa respecte prevederile legale.

Acestea se refera la interzicerea rascumpararilor partiale mai devreme de 6 luni de la incheierea contractului", se arata in comunicat.

Introducerea perioadei de minimum 6 luni este o masura luata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in prezent comasata in ASF, inca din 2004, tocmai pentru a preveni faptele de acest gen.

Asiguratorii, din ce in ce mai neseriosi - care sunt cele mai contestate companii

ASF a sanctionat in 2009 conducerea BCR Asigurari de Viata

ASF poate sanctiona asiguratorii pentru nerespectarea prevederilor privind termenele de rascumparare.

Potrivit ASF, in cazul BCR Asigurari de Viata VIG SA, in perioada august-septembrie 2009 (perioada care face subiectul anchetei DIICOT), CSA a efectuat un control inopinat la BCR Asigurari de Viata VIG SA, in urma caruia s-a constatat, printre altele, ca pentru un numar de 34 de contracte de asigurare cu clauza suplimentara de beneficii, societatea a efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare, fapta ce constituie contraventie.

In urma acestor constatari, CSA a sanctionat cu avertisment scris membrii Directoratului societatii BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group SA.

Piata de asigurari a crescut cu 6 la suta in 2012

Sistemul fiscal complex deschide multe portite de fraudare

Potrivit analistul Aurelian Dochia, crearea acestui mecanism pentru eludarea platii taxelor este posibila cu usurinta in sistemul fiscal autohton.

"Cu cat un sistem fiscal este mai complex si are mai multe clauze speciale, exceptii si asa mai departe, cu atat este mai mult posibila interventia unor persoane care incearca sa le speculeze.

Nu este vorba numai de asigurari, este valabil in orice domeniu. De exemplu, se vorbeste de tratamentul preferential al painii din punct de vedere fiscal, ceea ce poate crea o portita ca multe produse de panificatie sa fie vandute sub denumirea de paine pentru a avea un tratament fiscal favorabil", a afirmat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#frauda asigurari viata, #frauda fiscala impozit salarii, #BCR Asigurari Viata frauda , #asigurari