Sistemul informatic de la asigurarile de sanatate, teapa de 1,4 milioane de euro

Marti, 21 Februarie 2012, ora 21:49
2298 citiri
Sistemul informatic de la asigurarile de sanatate, teapa de 1,4 milioane de euro
Foto: Ziare.com

Sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a adus prejudicii de 1,35 milioane de euro si are in continuare deficiente, arata un raport al Curtii de Conturi.

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost dezvoltat cu mare intarziere si fara a corespunde unor prevederi legale, cauzand un prejudiciu de 5.850.000 de lei, adica aproape 1,35 milioane de euro, arata raportul Curtii de Conturi pe 2010.

Sistemul a fost dezvoltat in sase ani, spre deosebire de doi ani cat era initial stabilit, pe motiv ca s-au efectuat multe modificari la legislatie, dar si ca nu sunt destui bani.

Contractul a suferit multe modificari in aceasta perioada (16 acte aditionale), unele dintre ele avand ca scop renuntarea la unele componente ale sistemului si inlocuirea altora.

Verificarile realizate de Curtea de Conturi arata ca sistemul are numeroase deficiente.

Mai precis, interfata nu e suficient de prietenoasa si are un mod greoi de raportare a datelor, iar durata de operare a sistemului este mare.

Persoane decedate si detinuti, inregistrate ca asigurati

Sistemul sufera o actualizare aproape permanenta, prin modificari ale aplicatiilor, care pot genera erori de functionare sau instabilitatea sistemului.

Raportul mai arata ca sistemul nu este suficient de stabil si exista multe inadvertente legate de verificarea calitatii de asigurat - pacienti plecati in strainatate apar ca asigurati, spre exemplu.

Sistemul mai are probleme si in cazul detinutilor, a persoanelor plecate definitiv din tara dar care nu isi pierd calitatea de asigurat si a persoanelor decedate, care nu au inregistrata data decesului.

Mai mult, s-a constatat ca si in alte situatii sistemul da erori - este vorba despre tineri de peste 18 ani care nu isi continua studiile, tineri care au depasit varsta maxima a categoriei la 26 de ani sau coasigurati cu surse de venit.

Curtea de Conturi concluzioneaza ca sistemul este "functional dar perfectibil" si constata ca nu exista indicatori care sa permita evaluarea acestuia, facand o serie de recomandari pentru remedierea problemelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#sistem asigurari sanatate, #sistem informatic CNAS , #asigurari
Comentarii