Cum a facut ginerele lui Putin o avere de 1,3 miliarde de dolari

Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 11:24
7818 citiri
Cum a facut ginerele lui Putin o avere de 1,3 miliarde de dolari
Foto: rbc.ua

Omul de afaceri rus Kirill Shamalov, care s-ar fi casatorit cu una dintre presupusele fiice ale lui Vladimir Putin, este unul dintre cei mai tineri miliardari ai lumii. Insa cum si-a facut acesta averea?

La 34 de ani, el a reusit sa stranga 1,3 miliarde de dolari, potrivit datelor revistei Forbes, care sustine ca principalul "motor" al imbogatirii sale il reprezinta afacerile cu statul.

Tatal sau e prieten bun cu Putin

Kirill Shamalov s-a nascut in Sankt Petersburg si este cel mai tanar fiu al lui Nikolai Shamalov, un prieten bun al presedintelui rus, Vladimir Putin.

In 2011, cotidianul Vedomosti scria ca, potrivit unor surse, cei doi s-au cunoscut fie prin intermediul KGB, in anii '80, fie in anii '90, cand Shamalov era reprezentant al Siemens si se ocupa cu distributia tehnologiei medicale produse de compania germana.

Shamalov senior, in 1996, a fondat alaturi de Putin si alte sase persoane - ce ocupau pozitii inalte in Guvern la acea vreme - cooperativa Ozero, care cuprindea mai multe vile de vacanta. Ulterior, in 2004, Nikolai Shamalov a devenit actionar al institutiei financiare Rossiya Bank.

In consecinta, fiul sau, Kirill, a beneficiat foarte mult de conexiunile pe care le avea familia, potrivit Forbes. In 2002, pe vremea cand studia Dreptul la Sankt Petersburg, a fost numit consilier-sef pentru activitatea economica in strainatate in cadrul gigantului Gazprom, detinut de stat. Avea doar 20 de ani pe atunci.

De asemenea, la un an dupa ce a absolvit facultatea, a ocupat o pozitie similara la institutia financiara Gazprombank.

Ulterior, Kirill a lucrat ca expert intr-un departament regional al Rosoboronexport, o agentie supravegheata de Putin care gestioneaza importurile si exporturile de echipamente militare. In plus, el a fost si consultant pentru Ministerul rus de Finante.

In iunie 2008, la varsta de 26 de ani, a primit un post de vicepresedinte la compania petrochimica Sibur, iar aceasta firma l-a imbogatit. Intre 2011 si 2013, Kirill a primit 4,3% din actiuni, printr-un program destinat managerilor.

Nunta plina de fast, departe de ochii presei

In februarie 2013, el s-a insurat cu Katerina Tikhonova, una dintre presupusele fiice ale lui Putin, intr-o ceremonie ce a avut loc departe de ochii presei, potrivit unor surse.

Detalii despre eveniment au aparut abia de curand: se pare ca locul ales ar fi fost o statiune de schi, iar mirii ar fi ajuns la destinatie pe o sanie trasa de trei cai albi. Mai mult, cei 100 de invitati au fost rugati sa-si inchida telefoanele inainte de a intra in incinta respectiva, mai arata sursele, transmite Forbes.

Un munte de bani

La un an de la nunta, Shamalov a cumparat inca 17% din Sibur de la un alt amic de-al lui Putin, Gennadi Timchenko, dupa ce a imprumutat banii necesari de la Gazprombank. O sursa apropiata tranzactiei a mentionat pentru Forbes ca valoarea pachetului de titluri era de 10 miliarde de dolari.

Dupa aceasta achizitie, Shamalov a devenit al doilea cel mai mare actionar al companiei Sibur, iar aceasta este cea mai importanta sursa pentru averea sa estimata de Forbes la 1,3 miliarde de dolari.

De asemenea, un alt izvor de bani este si Russian Cement Company, unde detine 5% din titluri potrivit Forbes.

In martie 2014, Shamalov a fondat o firma de investitii numita DPI Invest, care a cumparat 50% din grupul de consultanta Eighty Service, ce are clienti guvernamentali.

Anul trecut, Shamalov a anuntat ca renunta la pozitiile de management din cadrul Sibur pentru a se axa pe celelalte afaceri ale sale, insa ramane in board-ul de directori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#avere ginere Putin, #avere sot fiica Putin, #avere ginere Vladimir Putin, #ginere Vladimir Putin , #avere
Comentarii