Cum se imbogatesc oamenii de sute de ani in Europa

Sambata, 27 August 2016, ora 18:05
12944 citiri
Cum se imbogatesc oamenii de sute de ani in Europa
Foto: Pixabay

Una dintre modalitatile de a te imbogati este sa mostenesti afacerea familiei, iar acest lucru functioneaza de sute de ani in unele tari din Europa.

Este si cazul afaceristilor Frescobaldi din Florenta, Italia, transmite Bloomberg.

Ei au inceput ca negustori acum cateva sute de ani, cand vindeau lana, iar acum fac bani din vin si ulei de masline.

In fapt, cele mai bogate familii din Florenta se aflau in varful scarii ierarhice si acum mai bine de 600 de ani, dupa cum arata un studiu recent al Bank of Italy. Iar situatia se regaseste si in alte orase din Europa, caci pe Batranul Continent a ramas traditia de a pasa din generatie in generatie atat averea, cat si meseria.

Astfel, peste o treime dintre bogatii Italiei au mostenit avutia, in timp ce in SUA procentul e de 29%, iar in China de doar 2%.

Germania are cea mai mare rata dintre economiile dezvoltate: 65%.

Dar de ce exista aceasta discrepanta intre continente? In Europa, mobilitatea e mai redusa decat in cazul americanilor, iar acest lucru e o problema, caci performanta economica e mai slaba si numarul de locuri de munca disponibile sunt mai putine.

In termeni reali, SUA au inregistrat o crestere economica de 9,9% din 2007 pana in prezent, in timp ce UE a avut parte de un avans de 2,8%. In plus, produsul intern brut per capita, ajustat la puterea de cumparare - un indicator al bogatiei populatiei - este o treime din cel al americanilor.

Citeste si despre indianul care a ajuns sa fie multimilionar in SUA

In plus, rata somajului e de doua ori mai mare pe Batranul Continent decat in Statele Unite.

Iar pentru ca economia SUA are o expansiune in forta, "acolo e nevoie de mai multi ingineri, mai multi chimisti, mai multi economisti, mai multi analisti si mai multi bancheri decat in statele UE", arata Antonio Schizzerotto, profesor emerit in sociologie de la Universitatea din Trento si director stiintific la Institutul de Cercetare pentru Evaluarea Politicilor Publice din acelasi oras.

"Numarul joburilor disponibile in SUA e mai mare decat pe Batranul Continent", iar acest lucru contribuie la concentrarea averilor mari in mainile unui numar mic de oameni, de unde rezulta inegalitatile sociale, mai arata expertul.

Vinul, un bun de pret

Pentru Lamberto Frescobaldi, patrimoniul familiei poate fi exprimat printr-un singur cuvant: vinul. El a avut prima experienta cu licoarea bahica la varsta de 6 ani, cand s-a imbatat la o petrecere data de cei ce munceau pe plantatia de vita-de-vie.

Ulterior, s-a licentiat in viticultura la Universitatea din California si acum conduce compania Marchesi Frescobaldi Group, care produce 11 milioane de sticle de vin pe an si este una dintre cele mai mari din Italia.

Afacerea cu vin a familiei dateaza, insa, din timpuri indepartate: mai exact din 1308.

Germania conduce la capitolul familii bogate

Analiza realizata de Bank of Italy arata ca Germania, nu Italia, e tara europeana cu cele mai multe persoane care au mostenit averi uriase.

Unul dintre motivele pentru care s-a perpetuat acest lucru tine de sistemul de taxare, care a fost si este foarte permisiv in ceea ce priveste afacerile de familie.

Contele Alexander Fugger-Babenhausen, descendentul unuia dintre cei mai bogati europeni ai secolului al 16-lea, sustine ca a avea grija de averea mostenita si de a o inmulti reprezinta o mare responsabilitate.

In varsta de 34 de ani, el se ocupa acum de afacerea si de donatiile familiei dupa ce a lucrat cativa ani ca bancher in Londra.

"Nu e domeniul propice pentru a-ti asuma riscuri", spune contele care conduce Fuggerei, un complex de locuinte fondat in 1521. "Cand luam o decizie, incercam sa intoarcem situatia pe toate partile si sa fim prudenti. Ar fi un dezastru sa distrugem efortul a 19 generatii", a adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#averi mostenire Europa, #mostenitori avere Europa, #Europa bogati mostenit avere , #avere