Americanii isi iau jucariile si pleaca din bancile europene - afla unde se duc

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 22:08
6504 citiri
Americanii isi iau jucariile si pleaca din bancile europene - afla unde se duc

Zece dintre cele mai mari banci americane si-au redus masiv investitiile in bancile europene, conform prestigioasei agentii de rating Fitch.

Numai in ultimele trei luni, fondurile retrase de acestea se ridica la 27% din plasamentele avute, iar fenomenul tinde sa continue, data fiind scaderea credibilitatii bancilor din Europa in fata investitorilor americani, informeaza Le Figaro.

Slabeste potentialul bancar european

Retragerea de dolari si titluri bancare din bancile europene s-a ridicat la 8% in luna august, dupa ce avusese deja loc o retragere de 9% in iulie. Per total, in perioada iunie-august, retragerea a reprezentat 27%.

Efectele acestei miscari a investitorilor americani se vor resimti in soliditatea bancilor europene, dat fiind ca titlurile bancare detinute aici de ei se ridicau la valoarea de 675 de miliarde de dolari.

Slabirea potentialului bancilor cu 27% din aceasta suma ar putea produce efecte inevitabile asupra credibilitatii sistemului bancar european, cu riscul demararii unui fenomen de retragere in lant si din partea altor investitori decat cei americani.

Fireste ca nici bancile americane nu mai prezinta acea soliditate cu care se mandreau altadata. Falimentul bancii Lehman Brothers, in 2008, dar si dificultatile financiare ale SUA, evidentiate in aceasta vara, sugereaza ca este putin probabil ca cei care isi retrag activele din Europa sa le plaseze acasa, in America.

Ce zone par mai sigure

Faptele o confirma. Aceeasi agentie Fitch Ratings a identificat directiile spre care se indreapta fondurile retrase din Europa: Australia, Canada, Japonia si zona scandinava.

Informatia este mai mult decat pretioasa. Ea pune in evidenta zonele stabile astazi, al caror viitor pare mai putin afectat de perspectiva unei noi crize, prefigurate atat in Europa, cat si in SUA.

Faptul ca pe lista apare Canada, tara invecinata cu SUA, sugereaza ca in acestea din urma s-au produs evenimente de care Canada a fost ferita, mentinandu-si situatia financiar-economica nealterata.

Evenimentele cu care nu se confrunta Canada sunt usor de identificat: terorismul, precum atentatele din septembrie 2001, razboiaiele purtate pe continentul asiatic si - de ce sa nu recunoastem? - un politicianism mereu efervescent, aproape absent in peisajul calm al Canadei.

Situatia celorlalte zone atractive

Tot calmul si neimplicarea in confruntarile internationale explica stabilitatea economica a Australiei, dar si a Japoniei.

Japonia demonstreaza ca un cutremur distrugator si un tsunami devastator, trimise de Dumnezeu pe Pamant, fac mai putine ravagii decat cele pe care ni le facem noi insine cu politica, razboiale si toate celelalte.

In sfarsit, credibilitatea tarilor scandinave in fata restului Europei ar putea fi un motiv de reflectie pentru insasi UE. Bancile din cateva state nordice, insumand vreo 25 de milioane de locuitori, sunt mai credibile decat o Uniune puternica, avand aproape o jumatate de miliard. Nu da de gandit?

Norocul Greciei

Chiar in interiorul Uniunii, retragerea capitalului american din tarile cele mai "forte" sub aspect economic se face diferentiat. Astfel, in Franta, companiile americane au retras in ultimele trei luni 34% din capitalul investit (din care 19% in august), in Germania 36%, in Anglia 22%.

Agentia Fitch Ratings nu ia in calcul si tarile mici, de la periferia UE. Pe de o parte, investitiile americane in aceste locuri sunt nesemnificative, iar pe de alta parte, tot marile economii ajung sa salveze defectiunile celor mici, cum s-a intamplat in cazul Greciei.

Grecia a avut, totusi, un mare noroc, acela ca a adoptat sistemul euro, iar o grava defectiune in acesta tara ar insemna insasi defectarea sistemului. UE considera ca, salvand Grecia, salveaza euro.

Norocul Romaniei

Daca defectiunea greceasca s-ar fi intamplat in Romania, intuitia imi spune ca Europa nu punea acelasi umar, pe care il pune pentru Grecia. Am fi intrat rapid in incapacitate de plata, iar Europa ne-ar fi reprosat ca n-am rezolvat cu coruptia, nici cu evaziunea si nici frontierele nu ni le pazim.

Asadar, sa multumim soartei ca BNR a reusit sa tina in mana sa forte slabutul leu, ceea ce n-a reusit Grecia cu puternicul euro.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#capital american Europa, #plasamente banci europene, #sistem bancar UE, #retragere capital UE , #banci