Asteptari sumbre pentru bancile locale si in 2013

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 20:37
2870 citiri
Asteptari sumbre pentru bancile locale si in 2013

Evolutiile cunoscute pe parcursul anului trecut au setat premise nefavorabile pentru bancile din Romania in 2013. Cel mai probabil, sistemul bancar va ramane neprofitabil, iar procesul de reforma initiat in 2012 va continua si in acest an.

In ultimul an, majoritatea institutiilor de credit au recurs la restrangeri teritoriale si de personal in vederea reducerii costurilor, s-au axat pe operatiunile la distanta si s-au orientat catre produsele de creditare in lei, in contextul aportului semnificativ al imprumuturilor in valuta in totalul creditelor neperformante.

BCR, institutie care detine o cota de 20% din piata locala dupa valoarea activelor, a anuntat ca va disponibiliza 1.600 de salariati in urmatoarele 12-18 luni si va inchide peste 60 de unitati neprofitabile.

Potrivit economistilor, situatia bancilor nu se va imbunatati in 2013, cand este asteptata o crestere a ratei creditelor neperformante.

"Situatia sistemului bancar va fi probabil dificila si in 2013 deoarece ne asteptam la o imbunatatire marginala a cadrului economic, iar aceasta imbunatatire nu va fi determinata de factori interni. In contextul unei inflatii ce probabil va depasi viteza de crestere a salariilor din sectorul privat, rata creditelor neperformante va continua probabil sa creasca", a spus Vlad Muscalu, economist senior ING Bank, pentru Ziare.com.

Chiar daca in termeni de profit vor fi in continuare afectate, bancile trec in prezent printr-o faza de corectie, care va avea ca rezultat reformarea sistemului, considera Florian Libocor, economist sef BRD.

"Profitabilitatea va fi afectata. Chiar daca in ansamblu sistemul va incheia probabil pe pierdere, la nivel de banci vor exista si rezultate pozitive. In orice situatie sau perioada, un ciclu economic se incheie cu o faza de corectie, iar asta traim acum in toata Europa. Indeobste, in faza de corectie se reformeaza si restructureaza sistemele, ceea ce se intampla si in cazul Romaniei", a afirmat economistul pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, agentia internationala de evaluare financiara Fitch are estimari ceva mai favorabile pentru bancile din Romania, care ar putea inregistra o imbunatatire partiala anul urmator, potrivit institutiei. Desigur, nu este asteptata o recuperare de amploare.

De asemenea, rata creditelor neperformante ar putea atinge nivelul maxim in trimestrul al patrulea din acest an sau in primele trei luni ale anului urmator, dupa 12 trimestre consecutive de crestere, estimeaza analistii Fitch.

Intr-un comunicat al agentiei se mai precizeaza ca perspectivele generale ale bancilor din Europa Centrala si de Est, regiune in care este inclusa si Romania, sunt stabile in 2013, dar raman vulnerabile in fata unei noi izbucniri a crizei din zona euro. Bancile din tari precum Bulgaria, Romania si Croatia dispun de o flexibilitate mai redusa pentru a absorbi socurile, in timp ce bancile poloneze, cehe si slovace prezinta o rezistenta mult mai mare.

"Este dificil de previzionat daca 2013 va fi un an profitabil pentru sistemul bancar romanesc, fiind vorba de interdependenta de mediul de business. Un lucru este cert: restructurarea sistemului bancar va continua cel putin cu aceeasi intensitate cu care s-a realizat in 2012, prin redimensionarea numarului de angajati si de unitati bancare la nevoile curente", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, pentru Agerpres.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#banci Romania 2013, #profit banci 2013, #concedieri banci, #inchidere unitati banci , #banci