Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Banca centrala a Elvetiei nu stie unde sa mai investeasca banii. Are prea multi

Miercuri, 29 August 2012, ora 15:05
3607 citiri
Banca centrala a Elvetiei nu stie unde sa mai investeasca banii. Are prea multi
Foto: Arhiva

Presedintele bancii centrale a Elvetiei (SNB), Thomas Jordan, trebuie sa decida cum sa investeasca mai eficient rezervele monetare ale institutiei, care au ajuns la nivelul record de 380 de miliarde de dolari.

"SNB are aceeasi problema ca multi investitori bogati. Activele sigure au devenit foarte scumpe. In acest context, ei prefera lichiditatea, si nu investitiile", a afirmat Ursina Kubli, economist al Bank Sarasin din Zurich, potrivit Bloomberg.

In conditiile in care criza europeana a datoriilor afecteaza profiturile care pot fi obtinute din obligatiunile cu cel mai scazut grad de risc, Banca Nationala a Elvetiei isi pastreaza rezervele in bani cash, dupa ce politica institutiei vizand introducerea unui plafon de 1,2 franci pentru un euro a dus la majorarea rezervelor monetare cu 50%, la 365 de miliarde de franci (380 de miliarde de dolari).

Din aceasta crestere, depozitele constituite de SNB la alte banci centrale, la Fondul Monetar International si Banca Reglementelor Internationale au reprezentat 72%.

Francul elvetian s-a apreciat cu aproximativ 17% fata de moneda euro in decursul a sase luni, inainte ca banca centrala sa impuna plafonul in septembrie 2011.

"SNB ar putea investi in titluri de stat cu venit fix, insa optiunuile s-au redus considerabil in ultimele luni, in contextul in care randamentele au scazut. Astfel, din perspectiva SNB are sens sa pastreze o cantitate considerabila de bani lichizi in aceste vremuri riscante", a spus Karsten Linowsky, analist al Credit Suisse Group AG (CSGN) din Zurich.

Randamentul obligatiunilor germane cu maturitate la 10 ani a scazut la nivelul minim record de 1,13% pe 1 iunie. Titlurile cu scadenta la doi ani au avut un randament negativ de 0,007% pe 28 august, indicand faptul ca investitorii sunt dispusi sa plateasca pentru privilegiul de a detine cele mai sigure tiluri de stat din regiune.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#banca centrala Elvetia rezerve, #investitii banca centrala Elvetia , #banci