Banca-punte, primul semn de criza in sistemul bancar din Romania?

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:50
4156 citiri
Banca-punte, primul semn de criza in sistemul bancar din Romania?
Foto: Arhiva

Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea unei banci-punte (bridge bank) al carei rol va fi preluarea institutiilor de credit amenintate de faliment, ridicand noi semne de intrebare cu privire la stabilitatea sistemului bancar autohton.

Actiunea nu reprezinta, insa, un motiv de ingrijorare, ci este doar o masura de precautie justificata in contextul situatiei problematice existente pe plan extern, potrivit analistilor.

"Infiintarea bancii punte nu este un lucru nou. Proiectul era in discutie cu FMI inca de la jumatatea anului trecut. Nu cred ca se ia in calcul utilizarea imediata a bancii-punte, insa, in acelasi timp, este bine sa fie create cat mai multe facilitati pentru a limita eventualele pericole in cazul in care va fi totusi nevoie de interventia statului", a precizat Vlad Muscalu, economist ING Bank, pentru Ziare.com.

In contextul dependentei de finantare externa a bancilor din Romania, orice efort de prevenire a eventualelor probleme este un lucru bun.

"Nu cred neaparat ca va fi nevoie de acest instrument in viitorul foarte apropiat, ci, mai degraba, este o masura de precautie, in contextul international inca tulbure, pe fondul legaturii financiare pe care o are Romania cu statele din UE, dat fiind faptul ca sistemul nostru bancar este detinut, in proportie de 85%, de banci cu capital strain. Astfel, nu poate fi decat un lucru bun faptul ca exista asemenea politici care sa limiteze potentialele pericole", a adaugat Vlad Muscalu.

La randul sau, analistul Aurelian Dochia considera infiintarea bancii-punte, o obligatie pe care ne-am asumat-o in discutiile cu FMI, un instrument care este bine sa existe pentru orice eventualitate.

"FMI incearca sa infiinteze astfel de institutii cam peste tot, pentru ca este bine sa le ai, dar nu este ceva iminent pentru Romania", a spus analistul pentru Ziare.com.

Situatia sistemului bancar, suficient de buna

In ceea ce priveste situatia per ansamblu, bancile din Romania stau bine, considera majoritatea analistilor, cel putin in comparatie cu situatia din statele invecinate.

"Situatia sistemului bancar de la noi este suficient de buna in conditiile in care in Europa lucrurile merg foarte greu. In Romania, sistemul bancar sta destul de bine dupa indicatorii pe care ii urmareste toata lumea si dupa testele de stres care pot fi facute. Sistemul are o rata foarte buna de solvabilitate in general, deci nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare. Totusi, in momentul de fata, nimeni din sistemul financiar din Europa nu poate sa spuna ca nu este deloc ingrijorat, deoarece pot avea loc foarte multe surprize, cu consecinte neasteptate.

De aceea, este bine sa fim prudenti si vigilenti. BNR urmareste indeaproape situatia bancilor, avem lucrurile sub control, avand in vedere situatia din Europa", considera Aurelian Dochia.

"Sistemul bancar este relativ solid", este de parere analistul Vlad Muscalu, "dar nu deosebit de solid pentru a vedea o accelerare a activitatii de creditare, atat timp la nivelul bancilor europene se doreste o imbunatatire a capitalizarii. Extinderea creditarii din anii precedenti s-a facut, in general, pe baza liniilor de finantare externa, iar, pe masura ce acestea vor fi reduse, pare probabil ca activitatea de creditare sa incetineasca sau sa ramana la nivelurile foarte slabe din ultimii ani.

Este un sistem care va ramane in picioare, desi nu este exclus sa vedem un numar foarte redus victime, dar nu suficient de solid incat sa se descurce pe cont propriu", este de parere economistul ING.

Banca-punte, metoda de incurajare a bancilor?

In plus, posibilitatea infiintarii unei banci-punte poate stimula bancile aflate in dificultate sa gaseasca solutii mai avantajoase, considera analistul financiar Bogdan Baltazar.

"Sunt o serie de banci in dificultate si atunci existenta bancii-punte le va stimula sa isi gaseasca singure solutii preferabile cumpararii impotriva gandirii lor. Este un lucru bun. Situatia bancilor din Romania nu e mai rea decat in alte tari, ci dimpotriva", a declarat Baltazar, pentru Ziare.com.

Un singur neajuns are banca-punte: neplacerile pe care le-ar putea intampina clientii in perioada de tranzitie.

"Pentru clienti, este o problema ca urmare a faptului ca managementul va fi dificil la inceput, in conditiile in care banca punte ar putea sa nu aiba toate categoriile de personal necesare clientilor. Va fi o problema", a spus Bogdan Baltazar.

Procedura infiintarii bancii-punte consta in transferul de active si pasive de la o institutie de credit ce face obiectul unei masuri de stabilizare, pentru asigurarea continuitatii serviciilor bancare si a premiselor vanzarii catre un investitor privat eligibil, potrivit ordonantei aprobate de Guvern.

"In contextul situatiei economice internationale si al cresterii, in prezent, a nivelului riscurilor la adresa stabilitatii financiare, devine imperios necesara imbunatatirea instrumentarului pus la dispozitia autoritatii de supraveghere, suplimentar celui accesibil in procedura administrarii speciale", se precizeaza in documentul oficial.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#banca punte, #banci Romania, #creditare, #sistem bancar , #banci