Totul despre frauda bancara de 85 de milioane de euro

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 21:40
19041 citiri
Totul despre frauda bancara de 85 de milioane de euro

Mai multi directori de banca, functionari bancari, precum si importanti oameni de afaceri au fost ridicati joi de procurorii DIICOT, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 85 de milioane de euro.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala au efectuat un numar de 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor, se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la 2 unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat.

Ziare.com a prezentat, in format LIVE text, evolutia acestui caz:

20:00 - Zeci de saci cu documente si mai multe calculatoare au fost aduse la sediul DIICOT. Sunt audiati Marius Locic, notarii acuzati ca fac parte din retea, precum si partenera de viata a senatorului Damian Draghici, consilier al premierului. Audierile au inceput la ora 16:00, dar este posibil sa continue toata noaptea, pentru ca procurorii intentioneaza sa discute cu toti cei implicati in retea, aproximativ 90 de persoane, functionari ai celor doua banci sau intermediari.

18:18 - Continua verificarea documentelor la sucursala BRD Dorobanti, informeaza B1TV. Actele vor fi duse la DIICOT. Sunt vizati 4 directori din BRD.

17:48 - In afara de Oana Mizil, si Sorin Rosca Stanescu, ce tocmai a obtinut o pozitie de senator de Dambovita, are la BRD un credit de 3 milioane de euro contractat in 2008, scandent in acest an si neplatit, potrivit B1 TV.

17:10 - Marius Locic, la sediul DIICOT: "Am senzatia ca am deranjat pe cineva din sistemul legume-fructe din strainatate.

Cand cineva doreste sa faca o afacere pe teritoriul Romaniei, i se da in cap. Sunt total nevinovat in acest dosar al fraudelor. In relatia Locic-banca nu exista niciun fel de frauda. Locic nu a facut niciun fel de lucru, decat de a face afaceri comerciale.

Referitor la faptul ca au fost reevaluari, ca sunt banci inselate, nu este adevarat. Spre surpriza dumneavoastra, bancile au avut toata bunavointa sa reincepem afacerile.

Locic nu a fraudat, nu a vrut decat sa faca un business. Am fost invitat zilele trecute de banci si mi s-a dat raspuns pozitiv pentru relansarea legaturilor economice pe care le am in legatura cu ele. Daca exista fraude, nu au legatura cu Locic".

17:00 - Marius Locic a declarat, joi, cand a fost ridicat de catre DIICOT de acasa pentru a fi dus la audieri, ca nu are nici o legatura cu dosarul bancherilor. "Ma simt total nevinovat in tot ce se intampla. Nu am facut si nu fac decat actiuni de comert cu specific imobiliar", a spus Locic. "Cred si am impresia ca toti oamenii de afaceri romani trebuie sa moara. Cred si am impresia ca tot ce e romanesc nu mai are loc pe piata romaneasca", a comentat omul de afaceri.

16:30 - Omul de afaceri Valentin Nedelcu, fostul sot al artistei Manuela Fedorca, este persoana care a facut denuntul la DIICOT in privinta fraudelor bancare in valoare de 85 de milioane de euro, au spus niste surse pentru Mediafax.

De asemenea, Nedelcu ar fi indicat achetatorilor care sunt persoanele si mecanismele prin care au fost obtinuti ilegal banii.

Nedelcu a fost arestat din februarie 2011 pana in mai 2011, fiind cercetat alaturi de alte sase persoane, pentru fapte similare. Omul de afaceri a fost condamnat, in octombrie 2011, la patru ani de inchisoare cu executare, pentru initiere si constituire de grup infractional organizat. Dosarul se afla, in prezent, la Curtea de Apel Bucuresti.

15:25 - Lucian Cojocaru nu este audiat cu privire la activitatea sa in cazul Volksbank Romania, potrivit unui comunicat al bancii, remis Ziare.com. "Volksbank are o echipa de management noua, toti membrii directoratului fiind numiti dupa septembrie 2010. Frauda a fost identificata si raportata autoritatilor in mai 2010", se arata in comunicat. De asemenea, oficialii bancii precizeaza ca activitatea curenta a Volksbank se deruleaza in mod normal.

15:04 - Procurorii ar investiga si o scurgere de informatii de la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit unor surse citate de B1 TV, dupa ce fratii Crestin ar fi plecat din tara.

15:00 - Aproximativ 20 de persoane au ajuns la sediul DIICOT pentru audieri. Printre acestea se numara si Lucian Cojocaru, vicepresedintele Volksbank, relateaza B1 TV.

14:04 - Locuintele lui Marius Locic, Dumitru Crestin si Vasile Crestin sunt perchezitionate de ore intregi de DIICOT, inclusiv in anexe, pentru a se cauta probe care sa sustina dosarul, relateaza Romania TV.

13:21 - Cuscrul presedintelui Traian Basescu, Gheorghe "Bebe" Ionescu, ar fi implicat in scandal, potrivit interceptarilor, citate de Realitatea TV.

13:17 - "Nu stiu mai mult decat dumneavoastra, nimeni nu m-a intrebat nimic niciodata si nu are de ce sa ma intrebe", a spus Vasile Blaga pentru Realitatea TV. Presedintele PDL a mai precizat ca nu ii cunoaste pe fratii Crestin si ca nu va lua nicio masura.

13:04 - Exista stenograme in care apar nume grele: unul dintre acestea este Vasile Blaga, presedintele PDL, potrivit Realitatea TV.

13:02 - Toata reteaua era controlata de vicepresedintele Volksbank Romania, Lucian Cojocaru, relateaza Realitatea TV.

12:08 - Un fost director BRD, in prezent vicepresedinte Volksbank, Lucian Cojocaru, precum si sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si oficiali din ATE Bank sunt cercetati de DIICOT, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

De asemenea, in fraude sunt implicati patru notari, din care unul este sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Draghici este consilier al premierului Victor Ponta pentru problemele rromilor si a fost ales senator pe listele USL.

11:42 - Sunt efectuate perchezitii la filialele BRD Dorobanti si Unirii, potrivit Realitatea TV.

11:40 - Jandarmii au adus deja la DIICOT notarii care ar fi participat la realizarea fraudelor.

11:35 - In scandal ar putea fi implicata si BRD, potrivit Realitatea TV.

11:30 - Oana Mizil, care a castigat un mandat de parlamentar in Colegiul 23 din Bucuresti pe listele USL, ar fi implicata in scandalul creditelor, potrivit unor informatii obtinute de Realitatea TV. Ea ar fi luat un credit, pe baza unui apartament dintr-un bloc cu bulina, pe care nu l-ar fi platit niciodata.

11:22 - Dupa ce numele Volksbank a fost vehiculat ca fiind banca prejudiciata, oficialii bancii au reactionat: "Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate este, insa, de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare.

In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost, de asemenea, provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010", se arata intr-un comunicat al bancii, remis Ziare.com.

11:02 - Cum functiona sistemul de frauda: Persoanele implicate isi vindeau terenuri si imobile intre ele, platind o suma modica, dupa care se duceau la notar si cresteau valoarea proprietatii. Apoi, apelau la un evaluator, care confirma ca proprietatea are valoarea respectiva, chiar daca nu era adevarat. Ulterior, se duceau la banci, unde obtineau credite.

10:40 - Fratii Vasile si Dumitru Crestin, cunoscuti interlopi, sunt, de asemenea, implicati in scandal, potrivit Realitatea TV.

10:03 - 90 de persoane sunt audiate la DIICOT si vor ajunge la sediul institutiei in timpul zilei de joi.

9:47 - Omul de afaceri Marius Locic, administrator al firmei Imobiliare Locic, ar fi implicat in scandal. El a mai fost condamnat la 4 ani de inchisoare, in iunie 2010, pentru cumparare de influenta, in procesul in care a fost condamnat si senatorul PSD Catalin Voicu, la 5 ani de inchisoare, potrivit Realitatea TV.

9:40 - Primii invinuiti ar fi ajuns deja la sediul DIICOT pentru interogatoriu.

Care sunt acuzatiile din dosar

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre sapte invinuiti avand calitatea de directori generali/directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, de avizare pentru risc si de aprobare a creditelor, desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre sase functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare, se mai precizeaza in comunicatul DIICOT.

Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori peste cele reale, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.

Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.

La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala vor fi audiate 90 de persoane, urmand ca, dupa finalizarea audierilor, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Suportul logistic a fost asigurat de catre DGA si DGIPI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#bancheri ridicati DIICOT, #bancheri fraude, #DIICOT investigatie bancheri, #scandal frauda bancheri , #banci