Bancile americane au supravietuit in 2011. Doar atat

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 09:52
1687 citiri
Bancile americane au supravietuit in 2011. Doar atat
Foto: Arhiva

Cele mai mari sase banci americane au anuntat recent rezultatele financiare pentru anul precedent, rezultate care nu au reusit sa genereze prea mult entuziasm cu privire la situatia sistemului bancar american, insa nici panica.

Deoarece lucrurile au fost mult mai dramatice in urma cu trei ani. Nicio banca nu s-a prabusit de aceasta data si nici nu a fost pe cale sa prabuseasca.

Rezultatle JP Morgan Chase, cea mai mare banca americana dupa valoarea activelor, nu au fost menite sa aduca prea mult optimism in privinta celorlalti jucatori. Banca a raportat profituri in scadere cu 23% in ultimul trimestru al anului trecut, ca urmare a reducerii veniturilor din activitatile de tranzactionare si de investment-banking.

Pentru intregul an insa, compania care deschide sezonul de raportari financiare din SUA a obtinut un profit de 19 miliarde de dolari, cu 9% mai mare decat cel inregistrat in 2010.

De asemenea, profitul net al Goldman Sachs a scazut cu 67% anul trecut, de la 7,7 miliarde de dolari in 2010 la 2,5 miliarde de dolari, in contextul declinului veniturilor cu 26%, a anuntat grupul american. Veniturile au coborat la 28,8 miliarde de dolari, de la 39 de miliarde de dolari in anul anterior, potrivit raportului financiar al Goldman Sachs.

Pentru intreg anul 2011, Morgan Stanley a raportat profit de 4,2 miliarde de dolari, in scadere de la 4,5 miliarde de dolari in 2010, se arata in raportul financiar al bancii.

Veniturile au urcat de la 31,4 miliarde de dolari in 2010 la 32,4 miliarde de dolari in 2011.

Ceva mai bine s-a descurcat Citigroup, a treia mare banca americana in functie de valoarea activelor, care a inregistrat un profit net de 11,3 miliarde de dolari in 2011, in crestere cu 6,4% fata de anul precedent. Acesta a fost al doilea an consecutiv de profit pentru Citi, dupa ce in 2008 si 2009 a inregisrat pierderi cumulate de 29,3 miliarde lei.

Pe de alta parte, veniturile au scazut cu 9,5%, de la 86,6 miliarde de dolari la 78,4 miliarde de dolari, in mare parte din cauza reducerii activelor diviziei Citi Holdings cu 90 de miliarde de dolari, la 269 miliarde de dolari.

Si Bank of America, a doua mare banca din Statele Unite in functie de active, a obtinut un profit net de 1,44 miliarde de dolari in 2011, datorita unui castig net de 1,99 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea, dupa pierderi de 2,23 miliarde de dolari in 2010.

Veniturile anuale au scazut cu 15,3%, de la 111,4 miliarde de dolari la 94,4 miliarde de dolari. In trimestrul al patrulea, veniturile au urcat cu 11%, de la 22,66 miliarde de dolari la 25,14 miliarde de dolari.

Marele castigator a fost Wells Fargo, cea mai mare banca din SUA dupa valoarea de piata, care a avut un profit in crestere cu 28% in 2011, la 15,87 miliarde de dolari, de la 12,36 miliarde de dolari anul trecut.

In schimb, veniturile au scazut cu 5%, de la 85,2 miliarde de dolari in 2010 la 81 de miliarde de dolari in 2012.

Marile banci de investitii au fost afectate, in special in trimestrul al patrulea, de volatilitatea burselor si pietelor financiare determinata de agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro.

Totusi, in pofida situatiei nefavorabile, nicio banca nu a anuntat o schimbare a strategiei sau a abordarii, sugerand ca majoritatea considera aceste conditii ca fiind temporare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#banci americane, #banci investitii, #profit banci, #SUA , #banci