Bancile cer garantii in plus pentru cele care s-au devalorizat

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 11:37
2230 citiri
Bancile cer garantii in plus pentru cele care s-au devalorizat
Foto: dailybusiness.ro

Garantiile din spatele imprumuturilor vechi si-au redus valoarea. Pentru a obtine restructurarea creditelor, clientii aflati in dificultate trebuie sa puna gaj alte bunuri sau valori mobiliare.

Bancile nu se uita numai la cat de sigure sunt veniturile viitoare ale clientului, ci incearca sa se acopere si prin solicitarea de garantii suplimentare. Cu atat mai mult cu cat cel putin proprietatile imobiliare gajate in anii de boom au acum valori de piata mult mai mici, relateaza Capital.

"S-au cerut garantii suplimentare cu gramada, in general in procesul de restructurare pentru ca acesta a fost practicat masiv in ultimul an si este un lucru normal pentru ca nu vrem ca bancile sa se transforme in agentii imobiliare, ceea ce ar fi o prostie", a declarat, pentru Capital, directorul Directiei de Supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.

Evaluatori subiectivi

Cu toate ca bancile incearca sa se asigure ca imprumuturile acordate si eventual restructurate nu le vor aduce pierderi in viitor, erorile nu lipsesc.

"Metodologiile de evaluare sunt atat de flexibile incat trei evaluatori au dat trei valori pentru bunul evaluat. Inteleg, e si partea subiectiva a celui care face reevaluarea, dar diferentele sunt atat de mari incat ne-au pus pe ganduri. Sunt situatii in care excesul de prudenta a determinat banca sa ia in considerare valoarea cea mai mica, insa sunt situatii in care s-a luat valoarea cea mai mare", afirma Cinteza.

Banca centrala si-a propus sa discute cu Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania despre problema evaluarilor. In orice caz, potrivit declaratiilor date in trecut de evaluatori, acestia nu pot fi trasi la raspundere in cazul in care se descopera ca au supraevaluat un bun in trecut, deoarece rapoartele intocmite de ei sunt valabile numai in momentul in care a fost facuta evaluarea.

Cinteza da insa si exemple despre bunuri supraevaluate care au ajuns garantii la imprumuturi acordate de banci. "Sunt situatii cand s-a sarit calul in mod grosolan: un bun tranzactionat pe piata si dobandit astazi la un pret de 500.000 de euro a fost reevaluat dupa sase luni la o suma care depasea de peste 20 de ori valoarea tranzactiei si a fost vandut unei alte societati in baza unui credit dat de o banca la valoarea reevaluata. E un lucru rar, dar e posibil", spune seful Directiei de Supraveghere a Bancii Nationale.

Valoarea imobilelor din segmentul rezidential a fost, in 2009, cu aproximativ 30% sub cea din 2008. La majoritatea creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice bancile nu sunt descoperite pe partea de garantii, deoarece avansurile platite de clienti la cumpararea imobilului acopera scaderea valorii de piata. Insa, in cazul marilor clienti corporate, solicitarea de garantii suplimentare in contul creditelor vechi este la ordinea zilei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#garantii credit, #garantii banca, #garantii devalorizate, #evaluatori banca , #banci