Bancile cu capital majoritar strain au peste 80% din piata locala

Luni, 02 Iulie 2012, ora 17:46
2034 citiri
Bancile cu capital majoritar strain au peste 80% din piata locala
Foto: Arhiva

Bancile cu capital majoritar strain aveau la sfarsitul anului trecut o cota de piata de 83% din totalul activelor bancare din Romania si de 82,5% la finele primului trimestru din 2012, in principal pe seama vanzarilor de active imobilizate si neperformante, se precizeaza in raportul anual al BNR.

Bancile cu capital austriac continua sa detina pozitia majoritara, cu o cota de piata de circa 38% din active. Pe de alta parte, cota bancilor cu capital grecesc a scazut la 13% la sfarsitul lunii martie 2012, ca urmare a restrangerii bazei locale de depozite, pe fondul ingrijorarii unor deponenti cu privire la evenimentele din Grecia.

Astfel, bancile cu capital elen sunt surclasate pentru prima data de bancile cu capital romanesc si francez, care detineau la 31 martie 2012 o cota de 17,5% si respectiv 13,1%.

Din punct de vedere al tarilor care detin participatii la capitalul social al bancilor autohtone si al sucursalelor bancilor straine, la finele anului 2011 primele trei pozitii au fost in continuare ocupate de Grecia (cu 22,9%), de Austria (cu 20,8%) si, la mare distanta, de Olanda (cu 11,5%).

Capitalizarea sistemului bancar romanesc s-a mentinut la un nivel confortabil pe tot parcursul perioadei analizate. Indicatorul de solvabilitate a fost de 14,9% la 31 decembrie 2011 si de 14,6% la 31 martie 2012, niveluri superioare pragului prudential de 10%, recomandat de banca centrala odata cu aparitia efectelor crizei financiare internationale.

Bancile au revenit pe profit la inceputul anului

Bancile au inregistrat pierderi in a doua parte a anului 2011, fiind afectate de cheltuielile ridicate cu provizioanele, precum si de declinul profitului operational.

Unele banci mari si mijlocii au reusit in 2011 sa recupereze spre sfarsitul anului o parte din pierderile acumulate anterior.

De asemenea, in primul trimestru din 2012, sistemul bancar autohton a revenit pe profit, in principal datorita adoptarii standardelor internationale de raportare (IFRS), care permit constituirea unor provizione mai reduse.

In perioada analizata, manifestarea fenomenului de dezintermediere, precum si impactul acestuia asupra economiei reale au devenit o preocupare la nivel european. In Romania, procesul de dezintermediere poate consta in reducerea finantarilor sucursalelor locale de catre bancile mama sau in diminuarea creditarii fata de sectorul neguvernamental.

"In cursul anului 2011, institutiile de credit au activat in continuare intr-un mediu caracterizat de austeritate si incertitudine - asociate persistentei efectelor crizei financiare si economice internationale -, incercand sa reduca la minimum posibilele efecte de contagiune si sa se adapteze atat la cerintele pietelor financiare, cat si la noul cadru de reglementare orientat, in principal, catre consolidarea bazei de capital si a lichiditatii", se spune in raportul BNR.

C.S.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#banci capital strain Romania, #banci grecesti Romania, #raport profit banci Romania , #banci