Bancile cu cele mai proaste rezultate la testele de stres. Patru sunt si in Romania

Sambata, 30 Iulie 2016, ora 13:38
11755 citiri
Bancile cu cele mai proaste rezultate la testele de stres. Patru sunt si in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Banci din Italia, Irlanda, Spania si Austria au avut cele mai mici scoruri la testul de rezistenta, sau testul de stres, realizat pentru sistemul bancar din Uniunea Europeana de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE), relateaza Reuters.

Autoritatea a testat 51 de banci din Uniunea Europeana, dar editia din 2016 a testului de rezistenta are cateva schimbari fata de testele din anii anteriori, informeaza News.ro.

Din cele 51 de banci testate, cele mai slabe rezultate, dupa nivelul indicatorului Tier 1 al capitalului propriu, au fost inregistrate de Monte dei Paschi (Italia, -2,44), Allied Irish (Irlanda, 4,31), Raiffeisen (Austria, 6,12), Bank of Ireland (Irlanda, 6,15), Banco Popular (Spania, 6,62), Unicredit (Italia, 7,1), Barclays (Marea Britanie, 7,3), Commerzbank (Germania, 7,42), SocGen (Franta, 7,5), Deutsche Bank (Germania, 7,8), Criteria Caixa (Spania, 7,81) si Erste Group (Austria, 8,02), potrivit Reuters.

Dintre acestea, patru au filiale in Romania - Raiffeisen, Unicredit, SocGen (BRD) si Erste (BCR).

Numarul de banci supuse testului a scazut considerabil, de la 130 in 2014 la doar 51 in acest an, astfel ca tari cu probleme precum Grecia sau Portugalia nu au nicio banca supusa testului. De asemenea, nu a fost definit niciun prag pentru a concluziona ca o banca a trecut sau a picat testul.

In anii anteriori, cei care efectuau testul masurau impactul unui scenariu-catastrofa asupra fondurilor proprii ale bancilor. Astfel, se considera ca bancile aflate cu indicatorii sub un nivel critic au picat testul si aveau nevoie de recapitalizare.

Testul de rezistenta ia in calcul un scenariu economic advers - recesiune severa, depreciere a valutelor, reducere a veniturilor clientilor sau crestere a somajului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#banci teste stres, #banci Romania teste stres , #banci