Bancile din Romania, slabite de creditele neperformante, dar inca puternice

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 08:03
3325 citiri
Bancile din Romania, slabite de creditele neperformante, dar inca puternice
Foto: Gandul

Economiile emergente ale Europei Centrale si de Est par sa isi revina dupa o recesiune lunga si dureroasa si odata cu ele si bancile de aici. Nu este, insa, si cazul Romaniei, una dintre cele mai sarace tari ale regiunii, unde institutiile financiare se chinuie cu numarul mare de imprumuturi neperformante pe care le-au incheiat.

Cei cativa ani de crestere puternica explicata prin creditele oferite cu usurinta au luat sfarsit anul trecut dupa ce balonul imobiliar a explodat, iar economia Romaniei s-a contractat cu 7,1%, scriu jurnalistii de la Financial Times.

Masurile de austeritate implementate dupa incheierea acordului standby cu FMI au facut ca economia sa se contracte cu inca 1,9%, iar revenirea economica sa fie amanata pentru 2011.

In acest timp, creditele neperformante au inceput sa se adune, iar rata profitabilitatii a ajuns in zone negative in al doilea trimestru al anului 2010, ceea ce a determinat institutiile financiare sa stabileasca provizioane cat mai mari. Rata imprumuturilor neperformante a crescut la 17,8%, comparativ cu 11,8% cat era in aceeasi perioada a anului precedent.

IMM-urile, principalele victime

Acum , clientii bancilor au probleme tot mai mari cu plata ratelor si incearca sa oblige bancile sa renegocieze contractele. Totusi, bancherii spun ca adevaratul pericol vine din partea sectorului corporate, in special afacerile mici si mijlocii, care isi ramburseaza greu creditele si din cauza statului care nu isi plateste datoriile catre ei.

"Inca avem unele probleme cu IMM-urile care au dificultati cu cash flow-ul. Dar arieratele trebuie sa fie platite ca parte a acordului Romaniei cu FMI, iar daca acest lucru se va intampla, atunci situatia din sectorul IMM va fi atenuata intr-un fel", a declarat Dominic Bruynseels, directorul executiv al BCR, cea mai mare banca din tara.

Pe de alta parte, BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca din Romania ca marime, spune ca varful creditelor neperformante nu a fost atins inca, dar situatia poate fi gestionata. "Romania nu e Grecia, dar nu e posibil deocamdata sa spunem ca revenirea a inceput", afirma Guy Poupet, directorul executiv al bancii.

BCR si BRD au ramas profitabile in prima jumatate a anului, dar altii nu s-au descurcat atat de bine. De exemplu, subsidiara din Romania a bancii OTP, cea mai mare din Ungaria, a avut pierderi de 10,6 milioane de euro dupa ce portofoliul creditelor s-a deteriorat in al doilea trimestru din cauza imprumuturilor nerambursate si a costurilor provizioanelor.

"Climatul economic mareste riscul unor deficiente si mai mari in trimestrele urmatoare", apreciaza reprezentantii bancii.

Pe masura ce bancile din Romania isi reevalueaza riscul de credit, imprumuturile s-au redus, iar companiile au ramas fara finantarea de care aveau nevoie. "Competitia pentru creditarea unor afaceri mari si bine stabilite, in special din sectorul exporturilor, s-a intensificat in timp ce IMM-urile, mai ales cele nou infiintate, au dificultati in gasirea unei finantari de la o banca", explica Tonny Lybek, seful Biroului FMI pentru Bulgaria si Romania.

Reprezentantii BCR insista ca bancile nu priveaza afacerile mici si mijlocii de finantare, ci doar sunt mai atenti. "Suntem mai realisti cand vine vorba de sansele IMM-ului sa treaca de aceasta perioada. Pe cei despre care credem ca pot, ii sprijinim", a declarat Dominic Bruynseels de la BCR.

Bancile din Romania ar rezista in fata unei noi crize

Totusi, bancile din Romania par sa fie protejate de un eventual soc pentru ca au o rezerva medie de capital de 14,3%. De asemenea, regulile BNR privind provizioanele sunt considerate extrem de stricte, in timp ce rezervele valutare de 31,5 miliarde de euro sunt suficient de mari pentru a oferi o reactie puternica in cazul unor noi turbulente economice.

Mai mult, in comparatie cu vecinii din Ungaria, problema imprumuturilor intr-o moneda straina pare sa fie mult mai bine gestionata.

Creditele in alte valute reprezentau doua treimi din totalul imprumuturilor inainte de criza financiara, dar cursul a ramas relativ stabil chiar daca leul a pierdut aproximativ 15% din valoare. In acelasi timp, bancile-mama din alte tari, care controleaza 90% din sistemul bancar romanesc, si-au pastrat expunerea in Romania. Cu toate acestea, analistii se tem de rolul bancilor grecesti, care ocupa aproximativ 15% din sectorul romanesc.

"Nu e momentul sa fim naivi si sa credem ca totul e rox si stralucitor. E o perioada dificila. Dar credem ca sistemul bancar din Romania este intr-o pozitie buna pentru a suporta furtuna", spune Robert Rekkers, director executiv la Banca Transilvania.

Volksbank are cele mai multe credite neperformante

La jumatatea anului 2010, creditele clasificate drept indoielnice si in pierdere reprezentau aproximativ 18% din total. Cu toate acestea, bancile cu portofoliile cele mai mari cresterea volumului imprumuturilor restante se observa mai putin.

Volksbank se afla prima in top cu o rata a neperformantelor de 21,6% inca de la sfarsitul lui martie.

BCR a inregistrat la jumatatea lui 2010 credite neperformante reprezentand 14,7% din portofoliu. O alta banca afectata de aceste credite neperformate este Bancpost cu o rata de neperformanta de 12,9%. UniCredit Tiriac a consemnat rata de neperformanta de 10,9%.

La polul opus se afla Alpha Bank cu o pondere a neperformantelor in total credite de 5,7%, BRD cu 5,9% si Banca Transilvania cu aproape 6%.

De asemenea, Raiffeisen a raportat credite neperformante in valoare de 8,4% din soldul total, in timp ce Banca Romaneasca a inregistrat o rata de neperformanta de 8,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

IMM Plus, autorizat de Comisia Europeană. Câți bani vor fi alocați pentru întreprinderile mici și mijlocii românești
IMM Plus, autorizat de Comisia Europeană. Câți bani vor fi alocați pentru întreprinderile mici și mijlocii românești
Comisia Europeană a autorizat grantul în valoare de aproximativ 12,5 miliarde de lei dedicat programului IMM Plus prin care vor fi garantate credite sau linii de credit ale companiilor din...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#banci credite neperformante, #Romania sistem bancar, #sistem bancar criza, #IMM credite , #banci