Bancile europene care nu fac fata unei noi crize: cateva sunt in Romania - Update

Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 21:36
15180 citiri
Bancile europene care nu fac fata unei noi crize: cateva sunt in Romania - Update

Banca Centrala Europeana (BCE) a confirmat, duminica, faptul ca 25 de banci nu au trecut testele de stres derulate pentru a fi cunoscuta masura in care institutiile evaluate ar putea face unei noi crize economice.

Cateva dintre aceste banci activeaza si pe piata din Romania: National Bank of Greece (care detine Banca Romaneasca), Eurobank (care controleaza pe piata locala Bancpost), Piraeus Bank, Bank of Cyprus si Veneto Banca.

Pe lista celor 25 de banci se afla si Oesterreichischer Volksbanken, din Austria, care detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, instrumentul care controleaza Volksbank Romania. VBI Beteiligungs a fost creat in urma vanzarii Volksbank International, in 2011, fara banca din Romania, catre Sberbank, din Rusia.

Oricum, institutia austriaca s-a angajat, in cadrul unui plan de restructurare aprobat de Comisia Europeana, sa vanda banca din Romania pana la sfarsitul lui 2015.

In total, cele 25 de banci au nevoie de un capital suplimentar de 24,62 de miliarde de euro pentru a atinge nivelul minim stabilit de BCE. Numarul institutiilor care au picat testele de stres, precum si valoarea cumulata a deficitului de capital au depasit usor asteptarile analistilor si investitorilor, scrie Wall Street Journal.

Teste de stres in Europa: Ce s-a intamplat cu 25 de banci

Totusi, BCE a precizat ca cele mai multe dintre aceste banci au luat, pe parcursul anului, masuri pentru a-si majora capitalul. Astfel, 12 banci au reusit deja sa isi acopere necesarul de capital, strangand, in total, 15 miliarde de euro in acest an.

"Aceasta evaluare in profunzime fara precedent a pozitiilor celor mai mari banci va consolida increderea in sectorul bancar. Identificand problemele si riscurile, va ajuta la redresarea bilanturilor, iar bancile vor fi mai rezistente si mai solide", a declarat vicepresedintele BCE Vitor Constancio.

Nicio banca importanta nu a picat testele de stres. Dintre institutiile care nu au trecut de evaluarile, cele mai multe provin din Italia (noua banci, printre care si Monte Paschi, a treia mare banca italiana), Grecia si Cipru (cu cate trei banci).

BCE a evaluat situatia financiara a 130 de banci din zona euro. De asemenea, Autoritatea Bancara Europeana a derulat, la randul sau, evaluari, numarul intitutiilor testate ajungand astfel la 150.

Acestea sunt cele 25 de banci care au picat testele de stres:

Click pe imagine pentru a o mari

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#banci picat teste stres, #banci Romania teste stres , #banci
Comentarii