Bancile, in fata unui paradox: Cum sa dea credite, fara sa riste?

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 21:37
3087 citiri
Bancile, in fata unui paradox: Cum sa dea credite, fara sa riste?

Sectorul bancar a invatat o lectie dura din criza economica, iar bancile se afla in situatia de a evita neperformanta, dar in acelasi timp li se cere sa crediteze, a declarat, marti, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Am invatat o lectie dura in timp de criza. Ceea ce este dureros in acest moment este ca de la banci se asteapta doua lucruri: sa nu mai aiba neperformanta si, in acelasi timp, sa dea credite, in conditiile in care acum sunt in insolventa una din sapte firme, iar in anii trecuti vorbeam de una din 30. In prezent doar 2% dintre companii reusesc sa iasa din insolventa", a spus Danescu, intr-o conferinta referitoare la inovatiile anului 2014 in sectorul bancar.

BNR explica: Au probleme bancile din Romania dupa testul de stres?

Presedintele executiv al ARB a aratat ca in prezent nivelul insolventei a ajuns la 25 de miliarde de euro.

"E mult, e putin? Cred ca este foarte mult. Se pune intrebarea daca bancile fac bine ca isi asuma riscuri mari sau fac rau creditand, intr-o economie care are nevoie de credite mai mult ca oricand", a subliniat Danescu.

Acesta a reamintit ca in Romania activele bancare reprezinta 60% din PIB, fata de 360% active bancare la nivel european.

Banca Centrala Europeana (BCE) a informat, in 26 octombrie, ca 25 de banci din zona euro nu au trecut testele de stres. Esecurile sunt concentrate in randul bancilor italiene, cu noua institutii care nu au trecut testele, precum si in randul bancilor grecesti si cipriote, cu cate trei institutii din fiecare tara.

Urmeaza cate doua banci din Belgia si Slovenia, urmate de cate o banca din Franta, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda si Portugalia.

Pe lista bancilor din zona euro care au operatiuni in Romania si au picat testele de stres se regasesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues - BCP si Bank Of Cyprus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#banci lectie criza financiara, #banci creditare, #banci credite neperformante , #banci