Ziare.com

Bancile islamice, solutia de crestere economica a tarilor sarace

de Alina Bardas
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 18:36

   

Bancile islamice, solutia de crestere economica a tarilor sarace
Senegal, Pakistan si Afganistan, tari aflate printre cele mai sarace 50 de natiuni, se indreapta catre bancile islamice pentru a cere ajutor pentru a impulsiona cresterea economica, prin incurajarea oamenilor sa ia imprumuturi si sa-si deschida conturi de economii.

Restantele la imprumuturile bancare interne au reprezentat, in 2008, 3,5 la suta din PIB-ul din Afganistan, 25 la suta in Senegal, 27 la suta din Nigeria si 46 la suta din Pakistan, potrivit datelor centralizate de catre Banca Mondiala. Cifrele sunt extrem de mici comparativ cu 224% din PIB in SUA si 115 la suta in Malaezia.

Natiunile islamice in curs de dezvoltare au evitat sa faca datorii la banci din cauza unei interdictii de interes religios, Coranul interzicand dobanda. Fondul Monetar International recomanda guvernelor sa-si imbunatateasca reglementarile pentru a permite bancilor islamice sa ajunga la populatiile acestor state si sa dezvolte industria bancara.

Pentru a veni mai aproape de religie, Senegal isi revizuieste legislatia care va permite creditorilor sa incurajeze bancile islamice, in conditiile in care 94% din populatie nu are conturi de economii.

La randul sau, Banca Centrala din Pakistan impinge de la spate bancile islamice sa stimuleze finantarea pentru intreprinderile mici si mijlocii. Afganistanul are in plan sa elibereze trei licente bancare, pentru a oferi o gama completa de servicii financiare care sunt in conformitate cu religia musulmana.

Vanzarile globale de sukuk (n.red - este numele arab pentru un certificat financiar, dar de obicei se refera la echivalentul de obligatiuni islamice) au scazut cu 24 la suta la 10,7 miliarde dolari in acest an, potrivit datelor obtinute de Bloomberg.

Eliberarea de sukuk ar putea creste in a doua jumatate a anului, cand conditiile de pe piata internationala de vor imbunatati, estimeaza Standard & Poor's.

Religia, mai importanta decat banii

"In tarile mai sarace, oamenii sunt in general mai aproape de religie, deci este mult mai usor sa ii atraga spre ceva asociat cu credinta lor", a spus Pervez Said, chief executive officer al Dawood Islamic Bank Ltd. din Pakistan.

Afganistanul a avut, in 2009, un venit national brut pe cap de locuitor de 370 dolari, comparativ cu 590 de dolari in Bangladesh, 1.040 dolari in Senegal si 1.140 de dolari in Nigeria, potrivit datelor Bancii Mondiale. In schimb, venitul a fost de 47.240 de dolari in SUA si 7.230 dolari in Malaezia. Aproximativ 99% din populatia de 33 milioane din Afganistan este musulmana, ca si 95 la suta din populatia din Senegal, conform CIA World Factbook 2009.

Nigeria, care are 75 de milioane de musulmani, reprezentand 50 la suta din totalul populatiei, a elaborat un ghid de orientari islamice bancare anul trecut, inclusiv tipurile de produse care respecta Sharia si recomandarile de risc pentru banci.

Jaiz International Bank, cu sediul in Abuja, Nigeria, nu si-a inceput inca operatiunile bancare islamice, desi a primit o licenta de la banca centrala a tarii in acest an.

"Exista inca unele probleme juridice si de reglementare. Exista o lipsa de competente si o lipsa de cunostinte", a spus Muhammad Mustapha Bintube, directorul bancii, adaugand ca intre 50 la suta si 60 la suta din populatie nu utilizeaza serviciile bancilor.

Banca de Dezvoltare se arata insa increzatoare, prezicand in aprilie ca activele detinute de institutiile financiare islamice pot urca la 1,6 trilioane de dolari pana in 2012 de la la aproximativ un trilion de dolari in acest an.

Emiratele Arabe Unite detin 22 la suta din totalul activelor bancare islamice, urmate de Arabia Saudita, Bahrein si Kuweit, potrivit unui raport al FMI. Nivelul Sukuk a revenit 10,6 la suta in acest an, comparativ cu 24 la suta in aceeasi perioada in 2009, in conformitate cu HSBC/NASDAQ Dubai Sukuk US Dollar Index. Datoria pe pietele in curs de dezvoltare a castigat 12,6 la suta, conform JPMorgan Chase & Co.

Ecartul dintre randamentul mediu pentru obligatiunile islamice si rata interbancara oferita la Londra s-a redus cu 92 de puncte de baza in acest an la 375, conform HSBC / NASDAQ Index.

"O lipsa de reglementare si de cunostinte suficiente sunt un obstacol in calea cresterii economice", a declarat seful SYM International, a carui companie aduce investitii de la membrii Organizatiei Conferintei Islamice in Africa de Vest.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2012 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da

coranu interzice dobanda....rezultatu= cei care au coran traiesc inca in secolu 15.
daca dobanda e interzisa atunci cum mai exista banca?
si daca exista banca cu ce se ocupa ? cu binefaceri? sau cu ce ca daca nu ia dobanda nu are cu ce sa se ocupe!!!!
offf siun pantof!

 

sunt multi si fanatici, dati-le bani si ne vin de hac!

.

 

wets rope

nu va vine ei de hac ca va apara americanii si ievrii de ei....cit va vor mai apara ...'om vedea.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor