Bancile, obligate sa aiba capital de rezerva pentru o noua criza

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 07:29
4054 citiri
Bancile, obligate sa aiba capital de rezerva pentru o noua criza
Foto: Financial Times

De frica unei noi crize internationale a creditelor, liderii sistemului financiar global au luat zilele trecute cea mai importanta decizie din ultimii zeci de ani. Cunoscut ca Basel III, acordul incheiat in Elvetia obliga bancile sa isi mareasca de cateva ori capitalul in urmatorii opt ani pentru a face fata unei noi crize financiare.

Bancile din intreaga lume vor fi obligate sa isi pastreze un capital echivalent cu 7% din activele cu grad mare de risc, in crestere de la doar 2% cat prevad actualele reguli, explica Reuters.

E vorba, astfel, de sute de miliarde de euro pe care bancile trebuie sa le adauge la capital in urmatorii zece ani, doar bancherii germani afirmand ca au nevoie de 105 miliarde de euro pentru cele mai mari 10 banci ale lor. Perioada pe care o au la dispozitie pentru a strange aceste sume este, insa, mai lunga decat se asteptau.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat ca noul acord este fundamental pentru intarirea standardelor bancare globale, iar contributia lui, pe termen lung, la stabilitatea si dezvoltarea sistemului va fi substantiala.

Pe scurt, liderii sistemului financiar global spera ca prin Basel III sa determine bancile sa adopte strategii mai putin riscante si sa se asigure ca au destul capital pentru a nu avea nevoie de ajutoare financiare din banii contribuabililor atunci cand intampina dificultati.

Bancile sunt multumite ca au la dispozitie cel putin opt ani pentru a pune in practica deciziile luate in Elvetia, dar spun ca noile reguli nu vor face decat sa reduca sumele pe care le au disponibile pentru credite si sa ingreuneze revenirea economica in Europa si Statele Unite.

Avertismentul a fost dat de bancile din Franta, care au declarat in acelasi timp si ca au cea mai mare capacitate de adaptare la noile reguli. Reprezentantii lor au afirmat ca va exista un impact asupra finantarii economiei, in special asupra costurilor si volumului creditelor. Astfel, populatia ar putea sa plateasca mai mult deoarece bancile trebuie sa isi stranga sumele impuse de Basel III, potrivit Associated Press.

Cum au primit bancherii noile reguli

Reactiile au fost diferite, multe dintre numele importante din mediul financar international fiid totusi de parere ca ne va ajuta sa prevenim o noua criza a creditelor oricat de greu ar parea. Cativa au primit-o cu scepticism, in timp ce nemtii s-au declarat impotriva.

"Am facut-o in asa fel incat economia sa aiba cat mai putin de suferit. Cred ca face o noua criza mai putin posibila. Dar nu o putem exclude complet", a declarat Nout Wellink, seful Comitetului Basel, potrivit Daily Telegraph.

Directorul Asociatiei bancilor publice din Germania, Karl-Heinz Boos, este, insa, de parere ca "acordul este un glont tras pe intuneric deoarece nu se are in vedere niciun studiu asupra impactului. Avem in fata pericolul ca abilitatea bancilor germane de a oferi imprumuturi economiei sa fie redusa semnificativ. Companiile mici si mijlocii care nu au acces la pietele de capital vor suferi in particular. Se pare ca respectarea planului a fost mai importanta decat calitatea si a dus la un compromis cu riscuri si efecte secundare."

Torusi, francezii sunt mai mult decat optimisti. "Acordul incheiat marcheaza o imbunatatire semnificativa. Am vrut o imbunatatire in calitatea si cantitatea capitalului pe o perioada de timp care sa permita cresterea economica si finantarea cresterii economice. Este un progres excelent", a declarat Christine Lagarde, ministrul francez al Finantelor.

Si americanii considera ca acordul este un important pas inainte spre reformele financiare globale. Timothy Geithner, secretarul american al Trezoreriei, ii asigura pe parteneri ca doresc sa ajunga la o intelegere, pana la intalnirea G20 din noiembrie, in ceea ce priveste "un set puternic de reforme care sa scada costul crizelor financiare viitoare, care sa ofere siguranta pietelor si care sa asigure conditii de egalitate pentru institutiile financiare din SUA."

In randul scepticilor se afla si chinezii. Xiao Gang, presedintele Bank of China, a declarat: "E nevoie de mult timp pentru a implementa regulile Basel III. Este inca devreme sa vedem impactul noilor reguli asupra unor banci. De asemenea, e dificil sa spunem cand va implementa China aceste reguli deoarece nu am pus inca in aplicare nici Basel II".

Chiar si elvetienii au o urma de indoiala si spun ca acordul nu se adreseaza tuturor problemelor. "Chiar daca pachetul de reforme este de anvergura, tot nu se adreseaza problemei de tip ,prea mare sa cada'. E nevoie de eforturi suplimentare la nivel international si national in aceasta privinta", a afirmat Philipp Hildebrand, guvernator al Bancii Nationale din Elvetia.

Basel III va fi aprobat la Seul, in noiembrie

Acordul Basel III a fost semnat in Elvetia de guvernatorii bancilor centrale si de reprezentanti ai organelor de supraveghere din 27 de tari dupa un an de discutii si lobby in care bancile si guvernele au incercat sa isi protejeze interesul national.

In afara de noile reguli privind capitalul, Basel III include si o serie de masuri de reforma luate pentru a convinge bancile sa reduca riscul, inclusiv reguli pentru lichiditati si taxele pe care bancile trebuie sa le plateasca. Alte masuri au fost relaxate in luna iulie in urma unui lobby intens din partea bancilor.

Una dintre tarile care nu a fost de acord cu acordul este Germania, reprezentantii ei acceptand sa semneze dupa ce au primit mai mult timp pentru reformarea sistemului bancar. Astfel, Germania are la dispozitie 10 ani, incepand din 2013, sa schimbe unele tipuri de capital, printre care si participatia tacita folosita des in sectorul bancar garantat de stat.

Acordul incheiat in Elvetia va fi aprobat si in noiembrie, la intalnirea din Seul a tarilor G20. Fiind convinse ca bancile sunt de vine pentru criza creditelor, tarile G20 au cerut in 2009 ca autoritatile de supraveghere sa lucreze impreuna pentru a lua masuri de prevenire a unei noi crize.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Basel 3, #Basel III, #acord banci capital criza, #banci criza financiara , #banci