Bancile romanesti impiedica rambursarile anticipate prin majorarea comisioanelor

Luni, 30 August 2010, ora 22:11
2390 citiri
Bancile romanesti impiedica rambursarile anticipate prin majorarea comisioanelor
Foto: Bloobiz

Pentru a impiedica rambursarile anticipate in cazul imprumuturilor la dobanzi exorbitante, bancile adauga alte comisioane, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Avand in vedere ca in Austria, de exemplu, se pot lua credite la dobanda de 1,7 la suta, fata de 10 - 12 la suta in Romania, bancile locale au marit comisioanele de retragere, tocmai pentru a nu pierde de pe urma rambursarilor anticipate, a declarat Nicolescu, intr-un interviu pentru Bloombiz.

"In loc sa diminueze dobanzile la nivelul practicilor din Uniunea Europeana, bancile introduc comisioane pentru a impiedica oamenii sa-si achite in avans creditele pentru care ei cer sume exorbitante", a spus Nicolescu.

Potrivit spuselor sale, bancile din Romania au avut profituri uriase pana in 2009, in comparatie cu firmele mama.

"In conditiile in care aceasta rata a profitului a scazut, ele au cautat activitati complementare pentru a si-o mentine in mod artificial. Prin asemenea masuri bancile contribuie la criza economica din Romania, la decapitalizarea intreprinzatorilor si la falimentul unora dintre acestia. Bancile din Romania trebuie sa inteleaga ca Romania este parte a UE si trebuie sa avem aceleasi comisioane si aceleasi niveluri de dobanzi la fel ca in tarile mama", adaugat Nicolescu.

In Romania, bancile au avut dobanzi extrem de mari din cauza faptului ca statul nu a intervenit in nici un fel pentru a le tempera, prin stabilirea unor reglementari privind nivelurile de profit.

Prin urmare, in timp ce sute de IMM-uri dau faliment, bancile au profituri excesive.

"Vrem sa stea bine bancile fiindca avem nevoie de ele, dar e normal ca in perioada de criza si ele sa aiba niste profituri corespunzatoare practicii internationale, si nu excesive asa cum au fost pana acum", a explicat Nicolescu.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Ovidiu Nicolescu rambursare anticipata, #rambursare anticipata credit banci, #dobanzi credit banci , #banci