Ziare.com

BNR: Avutia neta a populatiei a crescut cu 8%, la semestrul 1, la peste 1.925 de miliarde de lei

Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 14:51

   

BNR: Avutia neta a populatiei a crescut cu 8%, la semestrul 1, la peste 1.925 de miliarde de lei
Avutia neta a populatiei s-a majorat cu circa 8%, in trimestrul al doilea al acestui an fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la aproape 1.928,7 miliarde de lei, conform calculelor facute de Banca Nationala a Romania (BNR).

"Avutia neta a populatiei a urmat tendinta ascendenta manifestata si la data ultimului Raport, majorandu-se cu circa 8 la suta in trimestrul al doilea 2018 fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul cresterii detinerilor de active imobiliare (+9 la suta), dar si datorita avansului activelor financiare (+3 la suta) . Nivelul activelor nefinanciare a suferit o ajustare importanta, comparativ cu valorile prezentate in rapoartele anterioare, ca urmare a unei reestimari a pretului locuintelor", scrie in "Raport asupra stabilitatii financiare", editia decembrie 2018, Anul III (XIII), nr. 6 (16), realizat de BNR.

Mai exact, activele imobiliare erau in valoare de 1.5045,5 miliarde de lei, la finele primului semestru, iar activele financiare nete de 424,2 miliarde de lei.

Cu toate acestea, averea populatiei este inca departe de nivelul de 2.047,2 miliarde de lei, de finele anului 2008, din care aproape 1.860 de miliarde de lei era reprezentata de activele imobiliare.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Metodele de investire ale populatiei pun in evidenta necesitatea diversificarii plasamentelor, intrucat cea mai importanta pondere in activele acestui sector este detinuta de depozite si numerar (40 la suta, iunie 2018) ", se precizeaza in raportul BNR citat.

In contrast, sectorul populatiei a prezentat un interes scazut pentru investitiile in titluri (0,9%), actiuni cotate (2,3%) si asigurari (2%), in timp ce ponderea investitiilor in derivative este neglijabila.

"Avand in vedere potentialul existent si preferinta pentru investitii sigure ale populatiei, Ministerul Finantelor Publice a lansat emisiuni speciale de titluri de stat destinate exclusiv populatiei - volumul subscrierilor inregistrate pentru prima emisiune a reprezentat 20 la suta din plafonul stabilit pentru anul 2018. Continuarea realizarii de astfel de emisiuni este de natura sa contribuie la o constientizare mai buna a optiunilor de investire, la diversificarea portofoliului investitional al populatiei, dar si la atenuarea interconexiunilor importante dintre sectorul bancar si cel guvernamental", se mai explica in raport.

In trimestrul al treilea al acestui an, sectorul populatiei si-a consolidat pozitia de creditor net fata de sectorul bancar, inregistrand valoarea de 50,5 miliarde lei, in urma unei cresteri anuale de 21%. "De remarcat este imbunatatirea semnificativa a pozitiei nete in valuta, care reprezinta la septembrie 2018 dublul valorii inregistrate in luna septembrie 2017", se subliniaza in raportul BNR citat.

In contrast, pozitia de creditor net in lei a scazut cu circa 35% in luna septembrie 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in conditiile unui ritm mai alert de crestere al imprumuturilor fata de cel al depozitelor.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1356 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Avutia netă...

BNR: Avutia neta a populatiei a crescut cu 8%, la semestrul 1, la peste 1.925 de miliarde de lei.
Care populatie, poate averea guvernantilor sau al acelora care trăiesc după principiul: Dă lovitura si fugi...

 

Supra - Impozitarea.....

Avutia neta a populatiei s-a majorat... pana la aproape 1.928,7 miliarde de lei.
Si cum, a uitat guvernul sa impoziteze cele 1.928,7 miliarde de lei? O scapare uriasa pentru benzile de hoti abonate la banii din bugetul Romaniei.

 

RO este tara in care poti sa ajungi BOGAT de la STAT

Poi EU in general nu cred in statistici...
Nu cred in statistici dinainte de 89 cand productia la ha, era in fapt productia unui judetz...
Acum cand am aflat ca avem un magistrat de ia de la stat pt o singurica pensie "speciala" 57 de mii de lei, adicalea cat iau aproape 50 de pensionari obisnuiti si cand stiu ca ministerelul justetei de la noi papa de la stat cam tot atata din variate pensii speciale, iar EI sunt doar doi din cei 9500 de speciali ai tarii care produc o *** in bugetul statului de cca 18 milioane de euro, cred per ansamblu cei ce au venituri de la stat din stat si nu din munca fac ca avutia neta a populatiei sa fi crescut...
Ceteam ca jeguri social democrate vor indexare si la pensiile astea speciale...
De aceea acum in decembre ma intreb cat de mult tre sa mai indure poporul asta nesimtirea a catorva mii de jigodii !?!

 

Asa e!

Si tot statistica spune ca romanii sunt printre primele tari din UE care traiesc de azi pe maine, au rate la ceareuri, credite la banci si datorii la intretinere. Cheltuiesc aproape tot ce castiga pe mancare si pensionarii obisnuiti (care au muncit o viata intreaga, cu sambete, uneori duminici si sarbatori, ca asa era in comunism) se imprumuta de la CAR sa aiba ce pune pe masa de sarbatori.
Acuma pe cine sa mai credem? Statisticile UE (unde suntem mentionati mereu la orice coada, la orice clasament) sau ce ne povesteste raportul de la BNR?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor