BNR nu a primit nicio notificare cu privire la vanzarea subsidiarelor bancilor grecesti

Vineri, 24 Mai 2013, ora 21:43
1463 citiri
BNR nu a primit nicio notificare cu privire la vanzarea subsidiarelor bancilor grecesti

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a primit nicio notificare cu privire la informatiile potrivit carora Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International ar fi cerut bancilor din Grecia sa-si vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Banca Nationala a Romaniei nu a primit nicio notificare pentru ca BNR nu este Banca Greciei. Nu avea de ce sa primeasca o asemenea notificare. In general, Banca Nationala nu se repede sa faca declaratii publice pe baza unor dezbateri care nu sunt bazate pe surse oficiale", a spus Vasilescu.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat, pentru publicatia elena Kathimerini, ca reprezentantii creditorilor internationali ai Greciei si ai autoritatilor pentru concurenta din UE cer bancilor elene sa-si vanda subsidiarele si bancile afiliate din Europa de Sud-Est (inclusiv din Romania) precum si activitatile nebancare de pe piata interna.

Reprezentantii UE, BCE si FMI exercita presiuni pentru subsidiarele bancilor elene din Balcani si cer vanzarea imediata a activitatilor nebancare, conform unui calendar specific, sustin sursele.

Directorul general adjunct pentru ajutor de stat al Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, este de cateva zile la Atena si s-a intalnit cu directorii bancilor elene pentru a discuta planurile de afaceri pe care le vor prezenta institutiile de creditare in contextul recapitalizarii lor.

Una dintre decizii vizeaza subsidiarele si bancile afiliate din Europa de Sud-Est, in conditiile in care reprezentantii UE, BCE si FMI cer o reducere drastica a prezentei bancilor elene in tarile din regiune, din cauza bazei slabe de capital si a presiunii cu care se confrunta in urma recesiunii prelungite din Grecia.

Bancile elene sustin ca vanzarea subsidiarelor lor din Balcani ar fi o eroare strategica majora, mai ales in aceasta perioada de timp dificila. Institutiile de creditare din Grecia au recunoscut ca vor trebui sa faca unele ajustari si posibil unele vanzari dar au subliniat ca este cruciala mentinerea prezentei lor in regiune nu doar pentru viitoarea lor supravietuire ci si pentru economia elena in general.

Primele patru banci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha, Eurobank si Piraeus (prezente si in Romania prin Banca Romaneasca, Alpha Bank, Bancpost si, respectiv, Piraeus Bank), au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#BNR vanzare banci grecesti, #Adrian Vasilescu banci Grecia , #banci