Ziare.com

BNR: Principalele noua banci nu vor cere reducerea expunerilor pe Romania

Marti, 06 Iulie 2010, ora 22:57

   

BNR: Principalele noua banci nu vor cere reducerea expunerilor pe Romania
Cele mai mari noua banci din Romania nu vor cere diminuarea expunerilor in cadrul intalnirii cu reprezentanti ai FMI, CE si BNR de pe 22 iulie de la Bruxelles, a declarat un oficial BNR

"Stiu pozitia generala, participantii nu au exprimat nimic oficial in sensul reducerii expunerii pe Romania", a adaugat oficialul BNR.

Acordul de la Viena, semnat in 2009 de principalele noua banci cu expunere semnificativa pe piata locala (Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank), are la baza promisiunile bancherilor potrivit carora vor mentine expunerea totala pe Romania si vor injecta capital in subsidiarele locale, daca va fi necesar.

"Pana acum nu sunt informatii legate de intentia lor de a-si diminua expunerile. De altfel, bancile nu au cerut niciodata sa-si reduca expunerile pe Romania. Aranjamentul de la Viena este mai mult un gentleman's agreement (acord de onoare - n.r.), iar ce s-a intamplat pana acum a reliefat o vointa nedistorsionata a bancilor de a-si mentine expunerile, avand in vedere calitate lor de investitori strategici, pe termen lung", a mai spus oficialul bancii centrale.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Pana in prezent, bancile nu au cerut niciodata reducerea expunerilor", a confirmat un oficial al Raiffeisen Bank Romania.

Anterior, marile banci din regiune s-au intalnit in martie, la Atena, cu FMI si arbitrii pietelor financiare.

"In cadrul initaitivei de la Viena, exista intalniri regionale pe care le facem cu marile banci si intalniri cu reprezentantii grupurilor dintr-o anumita tara", a precizat anterior seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks.

Comisia Europeana (CE), FMI, Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala si Banca Centrala Europeana s-au reunit anul trecut cu reprezentanti ai celor 15 banci-mama cu subsidiare in centrul si estul Europei, cu autoritati fiscale si reprezentanti ai bancilor centrale din Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Suedia, Bosnia-Hertegovina, Ungaria, Letonia, Serbia si Romania pentru a lua cele mai potrivite masuri anticriza, in cadrul initiativei de coordonare a bancilor europene de la Viena.

Sprijinul constant dat de bancile-mama s-a alaturat, astfel, finantarii FMI si CE acordate Ungariei, Letoniei, Romaniei, Serbiei si Bosniei-Hertegovina, precum si celei de la Banca Mondiala si alte institutii financiare.

Sursa: rNews

Articol citit de 1234 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cainele

cainele nu fuge din fata macelariei. Cata vreme isi permit un ecart mare al dobanzilor si fac profituri mai mari decat acasa sau in alta parte bancile nu pleaca.

 

Falimentul sistemului Bancar se apropie...

Cel mai nesigur loc din lume unde sa-ti pastrezi "averea" vor fi Bancile.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor