Bordea (CSM): Sistemul judiciar nu e pregatit sa preia aproximativ un milion de dosare de insolventa

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 21:55
2559 citiri
Bordea (CSM): Sistemul judiciar nu e pregatit sa preia aproximativ un milion de dosare de insolventa
Foto: Digi24

Judecatorul Adrian Bordea, membru CSM, sustine ca sistemul judiciar nu poate sa preia aproximativ un milion de dosare de insolventa si ca este nevoie de o modificare a structurii de personal si a infrastructurii sistemului judiciar.

"Sistemul judiciar nu e pregatit la acest moment sa preia aproximativ un milion de dosare (de insolventa - n.red.). Conexa acestui act normativ trebuie obligatoriu o modificare privind structura de personal si nu numai de personal a sistemului judiciar, dar si infrastructura sistemului judiciar, care nu va mai avea unde sa judece si cu cine sa judece.

Aici este o problema extrem de complicata, pe care eu v-as ruga sa o aveti in vedere: numarul de judecatori, numarul de grefieri, sali de sedinta sau spatii in care sa isi desfasoare activitatea.

Daca 800.000 sau un milion de dosare vor aparea in sistemul judiciar, evident ca acesta nu va putea face fata cu resursele actuale", a spus Bordea in dezbaterile de la Comisia juridica din Camera Deputatilor pe proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice.

El a precizat ca la tribunale volumul de activitate a fost de 565.611 dosare la un numar de 1.507 judecatori. La nivelul curtilor de apel, 257.000 de dosare la 817 magistrati iar la judecatorii - 1.422.000 de dosare la 2.058 de magistrati.

Criza francului - Isarescu, aparat de oamenii sai: A avertizat asupra riscurilor inca din 2008

Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a subliniat ca institutia sustine necesitatea ca forma legii insolventei persoanelor fizice sa instituie un echilibru intre debitor si creditor si aplicarea legii sa fie atent supravegheata iar eventualele excese sa fie sanctionate.

"Impactul unei eventuale implementari a legii fara a tine cont de pozitia comunitatii bancare consta in afectarea indicatorilor de prudenta bancara si reducerea creditarii persoanelor fizice, ceea ce ar duce la afectarea consumului si a dezvoltarii economice, deci la un efect invers.

Argumentele in favoarea legiferarii insolventei persoanelor fizice trebuie sa fie insotite de un studiu absolut riguros, care tine cont de particularitatile economiei romanesti si care sa arate impactul global pe care il produce.

Business > BNR > banci

BNR, despre criza francului elvetian: Conversia creditelor va falimenta bancile

Consideram ca o eventuala reglementare legislativa privind insolventa persoanelor fizice trebuie sa faca obiectul unui proces temeinic, care sa aiba la baza o cercetare riguroasa si aportul tuturor entitatilor implicate. Elaborarea unei legi privind insolventa persoanelor fizice sa nu fie influentata de presiuni sau de constrangeri de timp, fiind un subiect pe termen foarte lung", a sustinut Danescu.

Solutia: Infiintarea unei comisii

La randul sau, directorul juridic Bancii Nationale, Alexandru Paunescu, a aratat ca un astfel de act normativ trebuie sa asigure mentinerea unei stabilitati financiare prin disciplina de plata si a propus infiintarea unei comisii pentru a ajunge la o forma optima a acestui act normativ.

"Trebuie sa ne asiguram ca se evita hazardul moral si abuzuri din partea debitorilor in vederea evitarii subminarii disciplinei de plata. As face o propunere de constituire a unei comisii formate din reprezentantii tuturor partilor implicate. (...) Mi-as exprima rezerva ca s-ar putea ajunge la un act normativ care sa satisfaca toate partile intr-un timp atat de scurt - lipsa a cel putin a unui studiu de impact in ceea ce priveste acest act normativ", a afirmat Paunescu.

Prim-vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), avocatul Gheorghe Piperea, a sustinut ca aceasta lege este absolut necesara.

"Nu doar cei care sunt in situatia de a avea credite in franci elvetieni sunt in masura sa beneficieze sau sa se supuna si acestei reglementari. Reamintesc ca sunt peste 800.000 de persoane care sunt in situatia de debitori neperformanti, astea sunt cifre de la Biroul de credit, si in consecinta si pe ei in intereseaza sa se puna cumva sub o protectie a tribunalului", a afirmat Piperea.

Totodata, reprezentantul Consiliul Investitorilor Straini, Speranta Munteanu, a explicat ca in urma unor analize s-a ajuns la concluzia ca infrastructura in momentul de fata nu este pregatita sa preia implementarea unei astfel de legislatii.

"Un element care noua ni se pare ca lipseste prin comparatie cu ceea ce se gaseste in legislatia europeana si in practica europeana in insolventa persoanelor fizice este institutia care sa faca analiza si sa dea informatia catre instante si administratorii judiciari cu privire la ceea ce se considera in fiecare an un grad de supra-indatorare si mai ales un nivel minim de trai decent pentru persoana aflata in insolventa.

Franta, Irlanda si celelalte state au institutii specializate, ele sunt parte a legislatiei insolventei persoanelor fizice si credem ca fara o astfel de institutie existenta s-ar crea un dezechilibru, care ar putea sa duca chiar la dezechilibru economic", a spus Speranta Munteanu.

Comisia juridica din Camera Deputatilor a discutat miercuri proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice. La discutii au participat si reprezentanti ai CSM, ARB, BNR, UNPIR, CIS, MJ, ANPC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#dosare insolventa franc elvetian, #legea insolventei persoanelor fizice, #insolventa persoane fizice franc elvetian , #banci