Calul troian din Romania si alte tari? Bancile nationale se pregatesc pentru cel mai negru scenariu

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 20:06
14107 citiri
Calul troian din Romania si alte tari? Bancile nationale se pregatesc pentru cel mai negru scenariu
Foto: Kathimerini

Tarile din apropierea Greciei, inclusiv Romania, isi pregatesc bancile pentru cel mai negru scenariu.

Potrivit unor surse citate de cotidianul elen Kathimerini, bancile centrale din regiune isi iau masuri de precautie.

Subsidiarele elene din Albania, Bulgaria, Cipru, Romania, Serbia, Turcia si Macedonia au fost fortate sa isi reduca la zero expunerea la Grecia.

Astfel, acestea ar trebui sa rupa legaturile cu tara lor de origine, adica sa renunte la obligatiunile emise de guvernul de la Atena si sa isi retraga orice depozite ar avea la bancile mama.

Miscarea ar trebui sa reduca la minimum riscul de contagiune in cazul in care negocierile dintre Atena si Bruxelles vor esua.

"Daca vorbim de o cerere explicita, formalizata, nu pot sa va confirm acest lucru. Pot sa va spun ca a existat o recomandare verbala tinand cont de specificul pietei romanesti ca bancile grecesti sa aiba o expunere atenta pe aceste instrumente financiare", a transmis Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, la Digi24.

In tara noastra mai functioneaza patru banci grecesti: Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca. Impreuna, acestea reprezinta 13% din sistemul bancar.

Banii romanilor sunt, insa, in siguranta, a dat asigurari purtatorul de cuvant al BNR, deoarece aceste banci sunt romanesti, dar au capital strain. Iar in cazul unui dezastru, sumele din aceste institutii financiare sunt acoperite de Fondul National de Garantare a Depozitelor.

C.P.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#banci comerciale, #banci Grecia Romania , #banci