Ziare.com

Care este cel mai mare risc pentru sistemul bancar din Romania?

Marti, 19 August 2014, ora 21:22

   

Care este cel mai mare risc pentru sistemul bancar din Romania?
Riscul de credit este perceput ca fiind principala amenintare pentru sistemul bancar autohton de catre bancherii romani, potrivit editiei de anul acesta a sondajului PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins.

La acesta se adauga si riscul macroeconomic si cel al instrumentelor financiare derivate.

"Pe masura ce rata creditelor neperformante continua sa creasca, ajungand la peste 22% in primul trimestru din 2014, multi bancheri romani sunt preocupati de calitatea portofoliului lor de credite, precum si de disponibilitatea capitalului, de vreme ce institutiile de credit pot fi nevoite sa ceara actionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei", a declarat Paul Facer, Partener, liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC Romania, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Bancile, considerate mai riscante decat acum 5 ani, cand a inceput criza

"Este clar ca in mediul post-criza, practicile de afaceri obisnuite nu mai sunt o strategie sanatoasa de crestere pentru bancile romanesti care trebuie sa-si ajusteze guvernanta corporativa, practicile de vanzari si de afaceri, precum si sa-si redimensioneze echipele si sa le redefineasca functiunile pentru a se adapta noii realitati economice.

De vreme ce bancile romanesti au trecut prin procese ample, si uneori dureroase, de reorganizare in ultimii ani, bancherii sunt preocupati de eficienta managementului schimbarii si de impactul pe care aceste schimbari il vor avea asupra organizatiilor lor in viitor", a adaugat Diana Coroaba, liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar al PwC Romania.

Pe de alta parte, spre deosebire de editia precedenta a sondajului (2012), in care riscul de lichiditate era vazut ca una dintre principalele amenintari pentru sistemul bancar din Romania, acest risc se pare ca s-a estompat pe masura ce bancherii locali au vazut ca Banca Nationala a furnizat suficienta lichiditate in piata si a micsorat treptat rezervele minime obligatorii.

La nivel global, supra-reglementarea si riscul ingerintei politice sunt pe primele locuri in topul riscurilor percepute de catre bancheri.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2238 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Credit doar cu buletinul ?

Cand faceau asta grangurii din banci luau salarii si bonusuri incredibil de mari. Acum paguba o platesc oamenii corecti care se imprumuta la dobanzi si comisioane mai mari decat ar trebui.

 

Buletin.

Buletinul l-am pierdut.
Am nevoie urgenta de cateva jjj de mii de euro.Dau bankurile credit pe abonament RATB?.Cu dobanda 0% si comisioane k-nci,ca altfel nu-mi pot permite.

 

bancile

D-zeu a creat bisericile, iar diavolul, bancile...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor