Care este cel mai mare risc pentru sistemul bancar din Romania?

Marti, 19 August 2014, ora 21:22
3929 citiri
Care este cel mai mare risc pentru sistemul bancar din Romania?

Riscul de credit este perceput ca fiind principala amenintare pentru sistemul bancar autohton de catre bancherii romani, potrivit editiei de anul acesta a sondajului PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins.

La acesta se adauga si riscul macroeconomic si cel al instrumentelor financiare derivate.

"Pe masura ce rata creditelor neperformante continua sa creasca, ajungand la peste 22% in primul trimestru din 2014, multi bancheri romani sunt preocupati de calitatea portofoliului lor de credite, precum si de disponibilitatea capitalului, de vreme ce institutiile de credit pot fi nevoite sa ceara actionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei", a declarat Paul Facer, Partener, liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC Romania, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Bancile, considerate mai riscante decat acum 5 ani, cand a inceput criza

"Este clar ca in mediul post-criza, practicile de afaceri obisnuite nu mai sunt o strategie sanatoasa de crestere pentru bancile romanesti care trebuie sa-si ajusteze guvernanta corporativa, practicile de vanzari si de afaceri, precum si sa-si redimensioneze echipele si sa le redefineasca functiunile pentru a se adapta noii realitati economice.

De vreme ce bancile romanesti au trecut prin procese ample, si uneori dureroase, de reorganizare in ultimii ani, bancherii sunt preocupati de eficienta managementului schimbarii si de impactul pe care aceste schimbari il vor avea asupra organizatiilor lor in viitor", a adaugat Diana Coroaba, liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar al PwC Romania.

Pe de alta parte, spre deosebire de editia precedenta a sondajului (2012), in care riscul de lichiditate era vazut ca una dintre principalele amenintari pentru sistemul bancar din Romania, acest risc se pare ca s-a estompat pe masura ce bancherii locali au vazut ca Banca Nationala a furnizat suficienta lichiditate in piata si a micsorat treptat rezervele minime obligatorii.

La nivel global, supra-reglementarea si riscul ingerintei politice sunt pe primele locuri in topul riscurilor percepute de catre bancheri.

C.P.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#riscuri banci Romania, #riscuri banci, #risc banci Romania, #riscuri sistem bancar Romania, #riscuri sistem bancar , #banci