Casetele de valori din banci - cine le are, cu cat le inchiriaza si ce poti pastra in ele

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 07:29
43330 citiri
Casetele de valori din banci - cine le are, cu cat le inchiriaza si ce poti pastra in ele
Foto: cultofmac.com

Desi mentalitatea romanului este de a-si pastra bunurile de valoare "la saltea" pentru ca acolo, spune el, sunt cel mai in siguranta, piata bancara ofera alternative, la un anumit pret, bineinteles. O parte din bancile care activeaza in Romania ofera servicii de inchiriere a unor casete de valori pentru perioade lungi de timp, dar cu plata lunara.

In aceste cutii puteti pune aproape tot ce vreti dumneavoastra, de la lucruri care nu au o valoare financiara, dar sentimentala, pana la bijuterii, diverse colectii, documente de valoare, testamente, titluri, actiuni, obligatiuni, certificate de proprietate sau certificate de depozit. De asemenea, veti beneficia de confidentialitatea operatiunilor. Valorile pot constitui gajul in cazul unor credite bancare.

Ziare.com va ofera o comparatie a ofertelor pe care bancile romanesti le au in cazul acestui serviciu. Astfel, CEC Bank presteaza acest serviciu in sucursalele din Brasov, Constanta, Timisoara, Ramnicu Valcea, Harghita si Arad.

Banca ofera spre inchiriere mai multe tipuri de casete, cea mai mica (5 cm x 20 cm x 30 cm) avand un comision de inchiriere de 10 lei/luna + TVA, la care cere o garantie de 30 de lei. Caseta mijlocie este ceva mai mare si se inchiriaza cu 25 de lei pe luna. La aceasta se cere o garantie de 40 de lei. Caseta mare (20 cm x 30 cm x 40 cm) se inchiriaza cu 35 de lei/luna si are o garantie de 50 de lei.

BCR - Incuietori si chei distincte

Si cei de la BCR au astfel de servicii. Pentru fiecare caseta exista incuietori si chei distincte (cheia de la caseta este repartizata deponentului, iar cheia de la dulap casierului). In acest caz, se incheie un contract de primire in depozit in doua exemplare (unul la banca, unul la deponent) si va primi un permis de intrare in banca, precum si cheia casetei.

"Perioada de valabilitate este de 3 luni, cu posibilitate de prelungire automata. Accesul la caseta nu se permite decat unei singure persoane (imputernicitul), care sa consulte valorile depozitate", ne-au transmis oficialii BCR. Acesta poate efectua consultarea valorilor, operatiuni in casete (ridicare/introducere de valori). La ridicarea totala a valorilor trebuie sa depuna o cerere. Comisionul pentru inchirierea casetei este de 100 de lei/luna + TVA

Intesa Sanpaolo, doar in Bucuresti si Arad

Intesa Sanpaolo Bank pune la dispozitia clientilor din Bucuresti si Arad, spre inchiriere, casete de valori ce asigura tehnologie de ultima ora pentru a pastra in deplina siguranta obiecte de valoare. "In prezent, gradul de ocupare a acestora nu este de 100%, iar Intesa Sanpaolo Bank nu solicita o perioada minima sau maxima pentru inchiriere si ofera titularului contractului posibilitatea de a stabili mai multe persoane imputernicite, care sa poata avea acces si sa consulte lucrurile depozitate", potrivit oficialilor bancii.

Pretul casetelor de valori variaza in functie de marimea casetei inchiriate, de la 80 de lei pentru casetele mici, recomandate pentru pastrarea documentelor si a hartiilor importante, bijuterii de valoare, pana la 250 de lei pentru casetele de valori de dimensiuni mari, recomandate pentru pastrarea de obiecte de arta sau alte obiecte mai voluminoase.

Caseta de valori poate fi deschisa cu doua chei, una aflata in posesia clientului si cealalta in posesia bancii. Accesul la caseta de valori nu se poate face decat in prezenta ambilor parteneri - clientul si reprezentantul bancii. Clientul are acces la o zona dedicata pentru consultarea continutului cutiei de valori.

Banca Feroviara inchiriaza in euro

Caseta cu cele mai mici dimensiuni (50 mm x 260 mm x 390 mm) pe care o au spre inchiriere cei de la Banca Feroviara se inchiriaza cu 9,92 de euro pe luna. In schimb, cea mai mare (600mm x 260mm x 390mm) o puteti inchiria cu 31 de euro pe luna.

Oficialii bancii mentioneaza ca in aceste casete se pot pastra orice bunuri care nu afecteaza siguranta activitatii bancare si/sau a caror depozitare, utilizare, comercializare nu presupune conditii speciale sau nu este interzisa prin dispozitiile actelor normative in vigoare aplicabile, precum si orice bunuri care nu sunt supuse deprecierii sau degradarii de orice fel.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#casete valori, #inchiriere banci Romania , #banci